Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Agrofert poničil zemědělci úrodu. Podnik z Babišova fondu mu zaplatí 300 tisíc

Autor: ČTK - 
31. března 2020
19:20

Majitel Živé farmy v Šanově na Znojemsku Libor Kožnar po roce částečně uspěl ve sporu s podnikem Agro Jevišovice patřícím do koncernu Agrofert, který mu loni poničil úrodu biopšenice. Dostalo se do ní dusíkaté hnojivo a Kožnar kvůli tomu přišel o biocertifikaci a následně o smlouvy s dodavateli. Vznikla mu tím škoda 700 000 korun. V mimosoudní dohodě se od jevišovického podniku dočkal náhrady necelých 300 000 korun, uvedly Seznam Zprávy.

Šlo o spor malého soukromého zemědělce, který hospodaří na 11 hektarech, s obřím podnikem, který obhospodařuje zhruba 8000 hektarů půdy a již v minulosti s ním měli spor i další zemědělci. Například Bohumír Rada, který vlastní podnik Agro Boskovštejn. Kvůli sporům o nájemní smlouvy zničili zaměstnanci Agro Jevišovice v roce 2015 úrodu na téměř 3000 hektarech totálním herbicidem. Dodnes se soudy definitivně nevypořádaly se spory o platnost, či neplatnost nájemní smlouvy.

Kožnarovi se stalo, že při hnojení stroje Agro Jevišovice namířily loni začátkem dubna dusíkaté hnojivo i na jeho pšenici. „Téměř po jednom roce sáhodlouhých oznámení, hlášení, odvolání a vyjednávání Živá farma vydává sladko-hořké oznámení, že vyhrála boj s Agrofertem,“ uvedl Kožnar.

Agrofert nechtěl případ medializovat

Agro Jevišovice dodnes uvádí, že za situaci mohl vítr. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka také uvedl, že Kožnar souseda neupozornil, že pěstuje v ekologickém režimu, že se mu Agrofert omluvil a škodu uhradil. To, že šlo o pochybení, konstatoval loni i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Kožnar uvedl, že celý rok čelil agresivní neférové kampani Agrofertu, který usiloval o co nejmenší náhradu škody. Zároveň chtěl mít Agrofert, který jeho bývalý vlastník, premiér Andrej Babiš (ANO), vložil do svěřenských fondů, v dohodě klauzuli o mlčenlivosti, aby Kožnar nemohl případ dále medializovat či mluvit o něm s právníky a zákonodárci. Kožnar chce, aby se případ promítl právě i do zákonů, které podle něj nejsou na takové situace připravené.

Tom5 ( 2. dubna 2020 10:24 )

Za to, že vylil záměrně pesticidy na pole pana Rady, by měl být ten makak zavřenej. Za to, že ničí chemií pole zemědělců, co pěstují tak, aby se to dalo žrát, by měl zaplatit daleko víc. Tady ta skupina placených nebo blbých roztleskávaček, jestli bude pořád plácat Andreje po zádech, až skončí na onkologii? Tomu psychopatovi je to jedno, on svůj chléb z ozrávených polí nežere.

marmat ( 1. dubna 2020 10:15 )

KAŽDÁ glosa začínající AG je v době COVIDU19 "jedinečným soustem" !!!
Kdo se TADY zbláznil...???
Články od posedlého Fendrycha, Reflexu..."diskuze" trollů na Blesku" !!!
Šlapejte na plyn....po premi­érovi­...vy­nese­te ho automaticky přes 40%
Je to tak ochotnické úsilí , že pouze velkej Jouda to zbaští...

lapak ( 1. dubna 2020 09:35 )

Babiš!! nové volby 42% je nejlepší a vy zloději,neplatiči daní,kmotři opozice,luzo novinářu redaktoru se stoho ze***.e jako svoloč!!

lapak ( 1. dubna 2020 09:31 )

novinářská pakáž pitomcu skorumpovaných trotlu scháni jen špínu,lži,křivárny taky nic jiného neumí!!copak Babiš jezdí s traktorem ví o každém políčku každém pitomci!! kolik toho zniči­li,roz­kradli­,vyra­bova­li ODS TOP KDU ODA zelení véčkaři stovky miliard kde jste byli vy skorumpovani novináři,česká tele­vize,­poli­tolo­gové dostávali jste kapesné od kmotru jmenovaných stran za držení hub tak je držte i ted!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa