Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Václav Havel odbojář: Prezident dostal posmrtně osvědčení o boji s komunisty

Autor: ČTK - 
26. února 2020
17:20

Bývalý prezident Václav Havel obdržel od ministerstva obrany in memoriam osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji. Resort o tom ve středu informoval v tiskové zprávě. O vydání osvědčení Havlovi požádalo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů. Ministerstvo uvedlo, že Havel se proti totalitní moci vymezoval celý svůj život i na úkor své osobní svobody.

Dramatik, esejista, disident, kritik komunistického režimu a později politik Havel se stal prvním porevolučním prezidentem Československa a následně České republiky. Prezidentem byl do roku 2003, zemřel 18. prosince 2011. Ministerstvo uvedlo, že svými postoji výrazně přispěl k polistopadovému obnovení svobody a demokracie v Československu.

V rozhodnutí o osvědčení stojí, že Havel nejpozději od roku 1965 do listopadu 1989 vyvíjel soustavnou a dlouhodobou protikomunistickou činnost. Spočívala v psaní textů, projevů, petic, veřejné obhajobě lidských práv či spoluzaložení Charty 77. Text osvědčení zmiňuje i Havlovy kontakty s politickým exilem, spolupráci s představiteli opozice či obránci lidských práv z dalších komunistických zemí.

Osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji uděluje ministerstvo obrany na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu od roku 2011. Jeho cílem je vyjádřit úctu a vděčnost těm, kteří v období komunistické totalitní moci s nasazením vlastních životů, osobní svobody i majetku aktivně bránili hodnoty svobody a demokracie v tehdejším Československu.

Uznaní účastníci protikomunistického odboje dostávají pamětní odznak a 100.000 korun, pozůstalí manželé poloviční částku. Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva uvedla, že resort aktuálně eviduje 5428 žádostí o vydání osvědčení o účasti ve třetím odboji, rozhodlo v 5158 případech.

Video se připravuje ...
Další videa