Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lidé hodnotili Zemana: Nedůstojný k prezidentskému úřadu, ale stará se o občany

Autor: ČTK, tsv - 
17. února 2020
13:53

Prezident Miloš Zeman je podle většiny Čechů v kontaktu s občany a zná jejich problémy, plní také funkce, které mu svěřuje ústava. Většina lidí se ale domnívá, že špatně dbá o důstojnost prezidentského úřadu, negativní hodnocení převažuje i u toho, jak Zeman reprezentuje zemi v zahraničí. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Proti loňsku se mírně zhoršilo vnímání toho, jak prezident reprezentuje Česko navenek.

O tom, že je Zeman v kontaktu s občany a zná jejich problémy, je přesvědčeno 59 procent dotázaných. Pozitivně hodnotí naplňování ústavních funkcí 55 procent lidí. Kladná hodnocení převažují i u toho, jak prezident ovlivňuje vnitropolitický život - Zemana v této oblasti podporuje 49 procent lidí, opačný názor má 43 procent.

Nejhůř lidé hodnotí to, nakolik dbá Zeman o vážnost a důstojnost prezidentského úřadu. Negativně to vnímá 56 procent lidí, kladně prezidenta hodnotí 41 procent. Podle 51 procent dotázaných Zeman také špatně reprezentuje Česko v zahraničí. Polovina dotázaných negativně hodnotí i to, jak Zeman funguje jako autorita u veřejnosti, opačný názor má 43 procent lidí.

V názorech na prezidenta jsou podle CVVM velké rozdíly v jednotlivých věkových skupinách obyvatel. Hodnocení prezidenta se ve všech zkoumaných oblastech zlepšuje s rostoucím věkem dotazovaných. Nejkritičtěji Zemana vnímají lidé do 29 let, nejlépe lidé starší 60 let.

Lepší kontakt s lidmi než Havel a Klaus

„Z perspektivy celého období výkonu jeho funkce je možné konstatovat, že nejhorší průměrné hodnocení ve výše uvedených kritériích měl současný prezident v prvních dvou letech 2014 a 2015, kdy se průměr kladného hodnocení pohyboval na úrovni přibližně dvou pětin. Nejlépe Miloše Zemana česká veřejnost hodnotila v roce 2016,“ uvedlo CVVM v tiskové zprávě.

V porovnání s předchozími prezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem hodnotí lidé výrazně lépe to, nakolik je Zeman v kontaktu s běžnými občany. Havel byl nejlépe hodnocen v tom, jak reprezentuje Česko v zahraničí, u Klause lidé oceňovali, jak dbá na vážnost prezidentského úřadu.

Průzkum se uskutečnil od 11. do 22. ledna a zúčastnilo se ho 1082 českých občanů starších 15 let.

jezidedek ( 18. února 2020 11:12 )

nedustojný pro pitom­ce,svo­loč,je­lita!!

sorgedoktor ( 17. února 2020 19:12 )

Samozrejme....Neco vytrhnout ze souvislosszi, to uz zname

akko ( 17. února 2020 16:32 )

Jsi hloupy a krat­kozra­ky..­.rede­ji sem nepis...

avina ( 17. února 2020 15:14 )

Opakované zvolení v jeho věku je závistlivcům na talíři. Je dobrý.To ostatní by nezvládli- v mladším věku byli ,ale nic moc.Jedině TGM to zkusil v 82 letech, po mrtvici. To Venca Flaška marodil v úřadě, nereprezentoval ….

jezidedek ( 17. února 2020 14:12 )

náš prezident je dar od boha!!považuje pražskou pakáž za luzu,novináře za pitomce,opozici za zlodě­je,kmo­try,u­dava­če,sou­dce za mafii,nemá rád nemakačenka,říká pravdu a to se hovadum nelíbi.Je nejlepší prezident od špinavého převratu pražské žumpy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa