Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exotika Babiše a jeho ministrů: Cesty za 16 milionů! Do Karibiku, Afriky i USA

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    17. 2. 2020
    13:27

    Exotika v Karibiku, cesta za sluncem do Mexika nebo Kolumbie, popřípadě se projít po bulvárech New Yorku. Pokud jste ministr, i toto se vám může splnit. Deník Blesk se podíval, jak členové kabinetu loni jezdili po světě a proč. A také, kolik vládní „cestovka“ stála daňové poplatníky. Výsledek: pěkných 16 milionů korun! A dalších 81 milionů na lety, které se týkaly nejen ministrů, ale i dalších ústavních činitelů…

  • 1.Premiér Andrej Babiš (65, ANO)

     

    Nejdražší díky Singapuru nebo „Státům“

    Suverénně nejvíce stály loni cesty premiéra. Není divu, když byl několikrát v USA, podnikl spanilou jízdu po Thajsku, Singapuru a Indii nebo se zúčastnil korunovace nového japonského císaře či summitu v židovském státu Izrael. V Babišově itineráři bylo také několik cest do Bruselu, Polska nebo na Slovensko.

    Celkové náklady: 8 519 052 korun

  • 2.Ministr zahraničí Tomáš Petříček (38, ČSSD)

     

    Do Etiopie i Mexika

    Asi nikoho nepřekvapí, že ministr zahraničí cestuje po světě. Když se podíváme do Petříčkova cestovatelského „deníčku“ za rok 2019, najdeme tam skutečnou exotiku. Mexiko, Etiopie, Kolumbie, Katar nebo Bahrajn. K tomu připočítejme i několik cest do Spojených států i nespočet návštěv evropských zemí a zjistíme, že šéf české diplomacie příliš doma nepobyl. 

    Celkové náklady: 3 902 501 korun

    Video  Tancující ministr zamíří do StarDance? Petříček rozvlnil boky v africké Etiopii  - Facebook Tomáše Petříčka
    Video se připravuje ...

  • 3.Ministr obrany Lubomír Metnar (52, za ANO)

     

    Miliony za Thajsko a Indii

    Pořádným cestovatelem se loni stal ministr obrany. Během roku vykonal hned 22 zahraničních cest a i on se podíval po celém světě. Mezi destinacemi, kam Metnar zavítal, najdeme země jako Arménie, Spojené státy, Afghánistán, Indie nebo mezi turisty populární Thajsko. Na většinu cest navíc ministra dopravovaly armádní letouny, takže finální částka za jeho cesty bude ještě o nějaký ten milion vyšší. 

    Celkové náklady: 1 517 477 korun

    Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) krátce po příletu z USA na letiště Praha-Kbely Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) krátce po příletu z USA na letiště Praha-Kbely | mocr.cz/ Libo Želinský

  • 4.Ministr vnitra Jan Hamáček (40, ČSSD)

     

    Do Vietnamu linkou

    Hamáček jako vicepremiér podnikl loni také několik nákladných cest. Ta nejdražší byla na oficiální návštěvu asijského Vietnamu, kam se ministr dopravil běžnou linkou. Více jak na sto tisíc vyšla ministrova návštěva Albánie, Severní Makedonie a Srbska a ke kulaté sumě se blížily výdaje také za cesty do Turecka a Lucemburska.

    Celkové náklady: 729 037 korun

    Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) během pracovní cesty do Vietnamu Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) během pracovní cesty do Vietnamu | cssd.cz

  • 5.Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO)

     

    Omán mu přerušila střelba

    Možnost objevovat krásy arabského světa měl loni šéf rezortu zdravotnictví. Ten se v rámci svých pracovních cest vypravil do Jordánska a v prosinci také do Ománu a Saúdské Arábie. Z této výpravy se ale musel urychleně vrátit kvůli tragické střelbě v ostravské nemocnici. Ministr ještě v roce 2019 zavítal do několika evropských zemí jako Švýcarsko nebo Rakousko.

    Celkové náklady: 314 387 korun

    Adam Vojtěch v saúdskoarabském Rijádu. Přicestoval narychlo zpět do ČR kvůli střelbě v ostravské nemocnici Adam Vojtěch v saúdskoarabském Rijádu. Přicestoval narychlo zpět do ČR kvůli střelbě v ostravské nemocnici | Ministerstvo zdravotnictví

  • 6.Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (48, za ANO)

     

    Výlet na „černý“ kontinent i do USA

    Největší cestovatelský zážitek si Dostálová dopřála v květnu, kdy vyrazila na cestu do daleké Keni. Byla tam na shromáždění OSN ohledně lidských sídel. Aby si cestování užila, vyrazila ještě do Spojených států na politické fórum o udržitelném rozvoji. Další cesty ministryně už tak exotické nebyly. Šlo převážně o setkání v Německu, na Slovensku nebo v Polsku.

    Celkové náklady: 240 285 korun

    Klára Dostálová (za ANO) během cesty do Keni Klára Dostálová (za ANO) během cesty do Keni | Facebook K. Dostálová

  • 7.Ministr životního prostředí Richard Brabec (53, ANO)

     

    Obletěl půlku světa

    Brabec minulý rok procestoval půlku světa. Nejdále se podíval do čínského Pekingu s prezidentem nebo se Svazem průmyslu a obchodu do Peru a Kolumbie. To ale pořád není vše, ministr byl také v Malajsii, Vietnamu nebo USA. A to všechno vlastně za pakatel, protože byl součástí delegací. Návštěvy Polska nebo Německa tak vypadají jako celkem nudné výlety.

    Celkové náklady: 190 624 korun

    Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zavítal do Peru Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zavítal do Peru | mzv.cz / Richard Bechný

  • 8.Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (38, ČSSD)

     

    Za velkou louži kvůli ženám

    Až do dalekého New Yorku se vypravila loni Maláčová. Účastnila se tam zasedání Komise OSN pro postavení žen. Jinak se ale šéfka rezortu držela evropských destinací. Vypravila se na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu nebo na zasedání do rumunské Bukurešti. A také plnila své povinnosti v Bruselu a Lucembursku.

    Celkové náklady: 159 454 korun

    Jana Maláčová (ČSSD) vyrazila na Světové ekonomické fórum do Davosu Jana Maláčová (ČSSD) vyrazila na Světové ekonomické fórum do Davosu | Facebook J. Maláčové

  • 9.Ministr zemědělství Miroslav Toman (60, za ČSSD)

     

    Do Ruska i karibského ráje

    Toman byl jedním z mnoha ministrů, které vzal s sebou prezident Zeman do Číny. A i jemu se tak díky tomu smrskly náklady na minimum. Ministr si ale užil i další cestování, když mimo jiné navštívil v rámci podnikatelské mise Rusko a v chladném listopadu vyrazil za sluníčkem do Karibiku, konkrétně na Kubu na oficiální návštěvu ostrova svobody.

    Celkové náklady: 152 494 korun

    Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na Kubě Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na Kubě | Ministerstvo zemědělství

  • 10.Ministr průmyslu a obchodu i dopravy Karel Havlíček (50, za ANO)

     

    Ušetřil díky delegacím

    Místopředseda vlády a sběratel funkcí Havlíček cestoval povětšinou jako člen delegace ať už prezidenta, nebo premiéra. I díky tomu jeho rezort na zahraničních cestách svého šéfa ušetřil, jelikož náklady přecházejí hlavně na ministerstvo zahraničí. Sám za sebe se ministr podíval nejčastěji do Belgie nebo Německa.

    Celkové náklady: 125 103 korun

    Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Washingtonu Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy ve Washingtonu | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 11.Ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO)

     

    Cestování za financemi

    Jen po Evropě loni cestovala šéfka státní kasy Schillerová. Všechny její cesty až na jednu se týkaly zasedání Rady Evropské unie pro hospodářské a finanční záležitosti. Ministryně se tak nejvíce podívala do Bruselu a Lucemburku. Zavítala ale i do rumunské Bukurešti, maďarské Budapešti nebo finských Helsinek.

    Celkové náklady: 81 953 korun

    Alena Schillerová při odletu do Lucemburku Alena Schillerová při odletu do Lucemburku | Facebook A. Schillerové

  • 12.Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (71, za ANO)

     

    Exkurze ve Finsku i věznici

    Největší exotikou bylo loni pro Benešovou paradoxně chladné Finsko, kde se účastnila neformálního zasedání Rady EU pro spravedlnost. Jinak ministryně objížděla sousední státy. Nejčastěji se byla podívat v Německu, kde navštívila věznici s nemocnicí v Lipsku a zavítala rovněž do Drážďan a Mnichova. Jednu cestu pak podnikla i na Slovensko.

    Celkové náklady: 60 746 korun

    Marie Benešová na recepci na velvyslanectví Francie. Vlevo Vivien Babišová, premiér Andrej Babiš a exposlanec Jeroným Tejc Marie Benešová na recepci na velvyslanectví Francie. Vlevo Vivien Babišová, premiér Andrej Babiš a exposlanec Jeroným Tejc | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 13.Exministři dopravy Dan Ťok (60, za ANO) a Vladimír Kremlík (47, za ANO)

     

    Cesta se Zemanem a šmitec

    Ťok i Kremlík se o cesty podělili fifty-fifty, i když větší exotiku si užil prvně jmenovaný, který byl s prezidentem Milošem Zemanem (75) v Číně, než z funkce odstoupil.

    I Kremlíka vzala hlava státu s sebou na cestu, tentokrát do srbského Bělehradu. Pro nedávno odvolaného ministra (nahradil ho kolega z rezortu průmyslu a obchodu Havlíček) to byl poslední „výlet“ za státní peníze. Jelikož oba letěli se Zemanem, nejsou náklady na cesty tak závratné, bez hlavy státu by se hlavně Čína pořádně prodražila.

    Celkové náklady: 40 942 korun

    Video  Kremlík na Gotta předběhl tisíce lidí: Až na Žofín autem a místo práce 
    Video se připravuje ...

  • 14.Ministr kultury Lubomír Zaorálek (63, ČSSD)

     

    Vzal partnerku do Paříže

    I šéf kultury loni vykonal jen jednu jedinou cestu, i když pravda, ve funkci byl od konce srpna. V listopadu vyrazil na 40. Generální konferenci Unesco do Paříže. Na cestu s ním vyrazila i jeho partnerka Šárka Bednářová (57), ale podle vyjádření ministerstvo hradilo let a ubytování jen ministrovi a šéfovi jeho kanceláře.

    Celkové náklady: 36 000 korun

    Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s partnerkou Šárkou Bednářovou si nenechal ujít znovuotevření Státní opery (5. 1. 2020) Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) s partnerkou Šárkou Bednářovou si nenechal ujít znovuotevření Státní opery (5. 1. 2020) | Blesk:Pavel Machan a Michal Protivanský - Czech News Center a.s.

  • 15.Ministr školství Robert Plaga (41, ANO)

     

    Nejlacinější z ministrů

    Nejlevnějším cestovatelem v rámci vlády byl loni právě šéf rezortu školství. Tomu se „za kopečky“ asi příliš nechtělo, a tak podnikl jen jednu pracovní cestu. V listopadu se vypravil do Francie na jednání ministrů školství zemí Rady Evropy. Za letenku, stravné i ubytování dal rezort oproti jiným ministerstvům jen drobné.

    Celkové náklady: 22 996 korun

    Ministr školství Robert Plaga (ANO) na Radě Evropy Ministr školství Robert Plaga (ANO) na Radě Evropy | Ministerstvo školství

  • 16.Účet za letadla? 81 milionů!

     

    Jestli všechny cesty ministrů vyšly na 16 milionů, tak nejde o finální účet. Náklady na cestování vládními speciály totiž platí ministerstvo obrany a jde o pořádný balík.

    „Náklady na přepravu ústavních a vládních činitelů (prezidenta, premiéra, ministrů a členů Parlamentu – pozn. red.) činily v loňském roce cca 81 milionů korun,“ uvedl pro Blesk mluvčí rezortu Jiří Caletka. Takže pokud se ministr někam dopravoval vládním speciálem, skutečné náklady na cestu se rázem dostávají do řad statisíců až milionů.

  • 17.Prezident Miloš Zeman (75)

     

    Prezidentova Čína: Den stál stejně jako plat Čecha

    Své si loni procestovali i prezident Miloš Zeman (75) a poslanci. Zahraniční návštěvy hlavy státu vyšly loni na pěkných 10,1 milionu korun (bez letecké dopravy), i když většinu z toho – 9,3 milionu – platilo ministerstvo zahraničí a na Hrad tak „zbyly“ drobné.

    Nejmastnější „výlet“ byl ten do Číny, který vyšel na den za osobu na 28 tisíc korun, tedy tolik, jako bere mnoho Čechů. To Sněmovna měla v roce 2019 v rozpočtu na zahraniční cesty zákonodárců připraveno 29,5 milionu korun. Tato částka je stejná už několik let a totožné peníze mají poslanci na zahraniční cesty i letos.

    Hokejová legenda Jaromír Jágr v Číně v doprovodu první dámy Ivany Zemanové (25. 4. 2019) Hokejová legenda Jaromír Jágr v Číně v doprovodu první dámy Ivany Zemanové (25. 4. 2019) | Jiří Ovčáček - Twitter

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jezidedek ( 19. února 2020 10:13 )

Hnuep!!ty obecný blbe Babiš za to nemuže že nic neumíš,máš v hlavě nasrá.o kdybys byl chytrý,uspěšný mužeš jezdit třeba do ryti!!

jezidedek ( 18. února 2020 11:17 )

exotika Babiše a jeho ministru v karibiku!! a zapoměli jste oni tam jezdí na dovolenou ale kmot­ři,zlo­ději,­tune­láří,­udava­či opozice tam jezdily ukládat stovky nakrdených miliard!!

kostas ( 18. února 2020 07:45 )

proč mají být češi za práskača rádi ? to nemají mezi sebou někoho lepšího ? myslím ze svého národa

kostas ( 18. února 2020 07:41 )

UDAVAČ A SPOL JSOU NEJVĚTŠÍ VYŽÍRKY V HISTORII ČESKOSLOVENSKA , NESTAČÍ JIM TĚCH 88 MILIARD S PRIVATIZAČNÍHO ŘÁDĚNÍ ,TAK ŽEROU DÁL A VÍC....... ještě ,že kořala už jenom chrápe v lánech ,půl mega měsíčně za to zas není ,tak moc.

kostas ( 18. února 2020 07:23 )

a kdo kto výboru asi sedí ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa