Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotku čeká nelehké loučení s Kuberou. Poslední podpis šéfa Senátu neplatí

Autor: Jakub Veinlich - 
3. února 2020
05:55

Česko se v pondělí zahalí do smutku. Naposledy se rozloučí se zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS, †72). Jeho náhlá smrt šokovala i politiky napříč stranami. Loučit se budou s Kuberou v jeho milovaných Teplicích, kde přes dvacet let dělal primátora, ale i v pražském Rudolfinu. Tam promluví jediný řečník – bývalý šéf Senátu a Kuberův přítel Přemysl Sobotka (ODS). Už od nedělního odpoledne měly být na většině úřadů a státních budov stažené vlajky na půl žerdi.

Poprvé v novodobé historii se Česko loučí se státníkem, který zemřel přímo ve funkci. Státní pohřeb sice rodina šéfa Senátu Jaroslava Kubery odmítla, poslední rozloučení se bude konat ale za přítomností prezidenta Miloše Zemana, členů vlády i dalších osobností veřejného života, jako například zástupců církví nebo soudů a univerzit.

Už v neděli odpoledne se přitom měly jako výraz státního smutku spustit na státních úřadech a budovách vlajky na půl žerdi. Černý prapor třeba vyvěšovat podle protokolárních pravidel není třeba. Znovu se mohou vlajky vytáhnout až v úterý v osm hodin ráno – právě to je jedním z pravidel státního smutku.

V pravé poledne se v pondělí mimořádně také po celé zemi při příležitosti uctění památky předsedy Senátu rozezní také sirény.

Sirény a dvě rozloučení

Veřejnost se bude moct s Jaroslavem Kuberou rozloučit hned na dvou místech. Poprvé od 11 hodin v Teplicích, kde bude v Krušnohorském divadle až do 17 hodin vystavena rakev s ostatky. Poklonit se k ní přijede i prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

V čele Teplic nejdříve jako starosta a později jako primátor stál Jaroslav Kubera mezi lety 1994 až 2018. Jeho éru ukončilo až zvolení předsedou Senátu. Do čela města si ale několik let vychovával svého nástupce. Primátorský řetěz po něm převzal Hynek Hanza.

Video  Epicentrum teaser: Kubera 
Video se připravuje ...

Druhé oficiální pietní shromáždění k uctění památky Jaroslava Kubery se uskuteční v pondělí v 16 hodin v pražském Rudolfinu. Vedle vdovy Věry Kuberové a rodiny se ho má zúčastnit také premiér Andrej Babiš, ministři české vlády, poslanci i senátoři, ale i zástupci české justice, diplomaté, zástupci církví nebo rektoři veřejných vysokých škol a další významné osobnosti.

Jediný řečník: Sobotka

Veřejnost bude moci shromáždění sledovat na velkoplošné obrazovce před Rudolfinem. Jako jediný řečník vystoupí se svým smutečním projevem Kuberův dlouholetý přítel a také několikaletý předseda Senátu Přemysl Sobotka. Post šéfa horní komory parlamentu zastával v letech 2004 – 2010.  Kromě politiky oba spojovala také vášeň ke kouření.

„Byl jsem požádaný rodinou, abych jako jediný promluvil v Rudolfinu. Jsme nejen osobní kamarádi, ale i rodinní přátelé, takže to je asi ten důvod, proč jsem byl osloven. Přijal jsem to, přesto, že to není vůbec jednoduchý úkol,“ řekl Blesk Zprávám Sobotka, který prý z role smutečního řečníka nemá obavy, ale nad projevem si prý lámal hlavu několik dní.

„Bylo to skoro deset dní různého přemýšlení a nastřelování vět. Jde to vzít samozřejmě ve frázích, ale myslím, že to bychom si ani já ani Jarda nepřáli,“ poodhalil Sobotka, jak se připravuje na pondělní pietní událost za svého kolegu a kamaráda.

Video  Poslední vzkaz národu: Novoroční projev předsedy senátu Kubery (†72)  - Česká televize
Video se připravuje ...

Svůj proslov má prý raději napsaný. „Nedovolil bych si na takové události jít spatra, protože si myslím, že by se to ani nehodilo,“ uvedl. Jak Jaroslava Kuberu ve své smuteční řeči připomene, nechtěl Sobotka dopředu prozradit. „Mám ale k té události velký respekt. Jarda byl opravdu můj velký kamarád a to co nám udělal, byl pro nás velký šok, takže se to stále ve mně všechno míchá,“ řekl Sobotka Blesk Zprávám.

Prosbu na to, aby promluvil na posledním rozloučení, vznesla podle Sobotky přímo Věra Kuberová. Někdejší šéf Senátu prý příliš neváhal. „Myslím, že i s Věrou jsem ve velmi blízkém vztahu, jak já a manželka, takže nebyl důvod přemýšlet,“ uzavřel Sobotka.

Kvůli státnímu smutku a poslednímu rozloučení s Jaroslavem Kuberou měnil program také prezident Miloš Zeman a vláda. Hlava státu totiž měla jednat s premiérem a ministry na zámku v Lánech. Nový termín bude za dva týdny. „Náhradní setkání se uskuteční 17. 2. ve 13 hodin v Lánech,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Poslední podpis je neplatný

Jak říkal Přemysl Sobotka, pro všechny byla Kuberova smrt šokem – čekal ji málokdo. I proto, že v dobrém rozmaru šéf Senátu dva dny před svým skonem vystoupil s tradičním projevem na kongresu ODS. Všichni na jeho vystoupení čekali a nezklamal je.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72)  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kubera „odešel“ od rozdělané práce. Ústavní soud tak zřejmě neuzná ani jeho poslední podpis pod ústavní stížnost kvůli navýšení rodičovské.

„Záleží na posouzení ústavního soudu, ale rozhodující je vždy skutečnost v době podání ústavní stížnosti k soudu. V tomto případě se obávám, že Soud podpis pana Kubery neuzná, protože v době kdy byla stížnost podána, už nebyl senátorem,“ řekl Blesk Zprávám ústavní právník Jan Wintr. Jinými slovy, kdyby ji senátoři podali v době, kdy Kubera ještě žil, byl by platný i jeho popis.

I přesto žaloba platí a soud se jí bude zabývat. Lidovci ji předali soudu 29. ledna a podepsalo ji na 50 senátorů. K podání stížnosti jich přitom stačí jen 17. Ztráta Kuberova podpisu tak její projednání neohrozí. Senátoři ve svém podání nenapadají výši příspěvku, ale fakt, že na něj nedosáhnou všechny rodiny s dětmi do 4 let, ale jen ty, které rodičák do ledna letošního roku celý ještě nevyčerpaly.

onanym01 ( 3. února 2020 11:20 )

DRUHÝ NEJPROHULENĚJŠÍ KOMUNISTA NÁS OPUSTIL, TEĎ JE NA ŘADĚ TEN PRVNÍ

onanym01 ( 3. února 2020 11:06 )

A JJUSA JEŠTĚ BLBEJŠÍ NEŽ MARMAT

onanym01 ( 3. února 2020 10:53 )

VY KOM UNISTIČTÍ VRAZI BY STE TYHLE ČLÁNKY ČÍST NEMĚLI

Kazin ( 3. února 2020 09:09 )

Ano smutné každého dobrého člověka. No tady o jednoho státního vyžirku a zloděje min a loucit se budou jemu podobní. Ať si to užijí. 😁.

.tg.bb ( 3. února 2020 09:07 )

V Lánech zavedli třífázový trénink.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa