Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rath za mřížemi léčit nebude. Soud smetl jeho žádost o volnější režim

Aktualizováno -
16. ledna 2020
12:45
Autor: ČTK - 
16. ledna 2020
10:40

Teplický soud ve čtvrtek zamítl návrh bývalého hejtmana a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha o umístění do výkonu trestu do oddělení s nižším stupněm zabezpečení. Rath loni v říjnu nastoupil k sedmiletému výkonu trestu za korupci do vazební věznice v Teplicích. Jeho obhájce Roman Jelínek uvedl, že s klientem zváží podání ústavní stížnosti. Rath se dnešního veřejného zasedání nezúčastnil. Jedním z důvodů, proč žádal o přeřazení, podle advokáta bylo, že by rád pracoval jako lékař nebo zdravotník, což nyní nemůže.

Soud dospěl k závěru, že návrhu nelze vyhovět, rozhodnutí ředitele teplické věznice do umístění zařízení s vysokým stupněm zabezpečení odpovídá zákonu. „Na rozdíl od odsouzeného (soud) nemohl odhlížet od vysoké společenské závažnosti trestné činnosti, pro kterou mu byl nyní vykonávaný, citelně dlouhý trest uložen,“ uvedla soudkyně Lucie Yakut.

Rath byl trestán poprvé. „Soudně trestán však byl pro úmyslnou trestnou činnost spočívající ve spáchání dvou zvlášť závažných zločinů,“ uvedla soudkyně s tím, že z rozsudku vyplývá, že trestnou činnost páchal sofistikovaně při zastávání veřejné funkce. Soud dospěl k závěru, že nyní nejsou důvody pro přeřazení do nižšího stupně zabezpečení.

„Vězeňská služba rozhodla správně, rychle, nicméně to šlo poněkud na úkor kvality, a to z toho důvodu, že neměla dostatek podkladů,“ uvedl Jelínek. „Zdravotníků je ve vězeňské službě velký nedostatek,“ zdůraznil.

Návrh na přeložení do oddělení s nižším stupněm zabezpečení podal Rath 25. listopadu. Obhájce v předneseném návrhu zdůraznil, že při rozhodování o zařazení do konkrétního typu věznice nelze hodnotit pouze délku trestu. Rath nebyl doposud soudně trestán, nebyl odsouzen za násilný trestný čin a během osmnáctiměsíční vazby nebyl nikdy kázeňsky trestán, naopak několikrát byl kázeňsky odměněn. Po propuštění z vazby byl Rath trestně stíhán na svobodě, nijak se nepokoušel skrývat, nic podle obhájce nenasvědčuje tomu, že by se snažil utéci. Do výkonu trestu nastoupil řádně v říjnu.

Státní zástupce Pavel Norek v závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na to, že byl Rath odsouzen za vysoce společensky škodlivé jednání. „Vrchní soud v Praze hovořil o předem připraveném, dohodnutém, ziskuchtivém jednání, sahající do nejvyšších pater samosprávy,“ uvedl.

Generální ředitelství vězeňské služby v minulých dnech změnilo status teplické věznice. Nově jde o vězení s vysokým stupněm zabezpečení. Zda Rath zůstane v Teplicích by mělo rozhodnout generální ředitelství.

Rathovým pobytem v teplické věznici se zabývalo krajské státní zastupitelství. Dozorová prověrka ve věznici loni v listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nějž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Odhalila i pochybení v umístění vězně. Podmínky Rathova věznění chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) prověřit v řádu dnů, maximálně týdnů. Porovná informace, které dostala od šéfa Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. O stanovisko požádá také nejvyššího státního zástupce.

majojo ( 16. ledna 2020 14:24 )

Samozřejmě, lump se musí exemplárně potrestat. A je vidět, že to zabírá, podívejte se na ty ksindly, co sedí v parlamentu. Dobré dvě třetiny by zasloužily sedět vedle Ratha a ta zbylá třetina alespoň vykonávat veřejně prospěšné práce. A pro společnost je rozhodně prospěšnější, když bude kvalifikovaný lékař lepit v base pytlíky než léčit, byť lumpy.

majojo ( 16. ledna 2020 14:18 )

Rath by mohl u výslechů leda mackovat. Zubař Macek je ten pravý, bohužel i chytřejší než Rath, protože se nedal chytit.

Evka4 ( 16. ledna 2020 14:05 )

Rath by byl společnosti prospěšný, kdyby vykonával praxi lékaře, kterých je nedostatek. Nebyl by problém denně ho odvést do nějaké vsi v Krušných horách, kde mají lidé bez lékaře opravdu krušný život. To ale babochlap Bradáčová nedopustí. Hlavně že ji nevadil fešácký kriminál Dalíka nebo Nováka. Oba se stáje modrých strak. Fuj, hnus.

sorgedoktor ( 16. ledna 2020 13:13 )

Z Vs by bykl asi dobry proku­rator­pade­satych let..

žanyn ( 16. ledna 2020 13:05 )

Jo - 10 melounů je asi pro výhody málo. To je potřeba alespoň 460 a nebo být multimili. Ale stejně. Trest mu možná zkrátí, a pak může s úspěchem kandidovat na prezidenta. V našem státě je to dle historie spíše výhoda. A pokud uspěje, to by mohlo teprve bejt točo....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa