Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Účet za cesty Zemana: Jen Čína vyšla na 11 milionů, Hrad platil drobné

Autor: Jakub Kopřiva - 
30. prosince 2019
05:02

Cesta prezidenta Miloše Zemana (75) do Číny vyšla Hrad na cca 320 tisíc korun. Že se vám to zdá levné? Omyl, to je jen jeden účet. Ten další má ministerstvo zahraničí a je podstatně mastnější – sedm milionů. A na dalších 3,5 milionu vyšel provoz vládního speciálu. Suma sumárum tak vyšla cesta na hlavu skoro 28 tisíc korun na den. A to je víc než plat mnohých z nás!

Pro Zemana je Čína klíčová země. Popisuje, jak svojí ekonomickou diplomacií přitáhl do Česka miliardové investice ze říše středu. Jenže ty nejsou ani zdaleka takové, jaké sliboval. Přesto hlava státu do Pekingu pořádá další spanilé jízdy. Ta zatím poslední stála okolo 10,9 milionu korun. Jenže Hrad za ni z „kasičky“ dal jen 320 tisíc. Dalších 7 milionů zaplatil rezort zahraničí, přes kapsu se plácla i obrana za provoz letadel.

„Náklady pana prezidenta na cestu do Číny činí 3,5 milionu,“ uvedla pro Blesk mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Ministerská stafáž

Jak Blesk zjistil na základě zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, doprovázela prezidenta na cestě do Číny pořádná delegace. V ní byli kromě Zemana také

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa