Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Schodek 30 miliard: Rozpočet skončí nejhůř za čtyři roky, připustila Schillerová

Autor: ČTK - 
27. prosince 2019
20:30

Státní rozpočet letos skončí se schodkem kolem 30 miliard korun, odhadla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi (ČT). Schválený státní rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 40 miliard korun. Opozice výsledek kritizuje, i když zřejmě bude lepší než plán. Podle jejích zástupců není v době ekonomického růstu k rozpočtovému schodku důvod.

„Dnes se pohybuje schodek pod 30 miliardami, ale čekají nás ještě dva pracovní dny, kdy přijdou ještě určité daně po splatnosti, budeme platit nějaké faktury, takže já to odhaduji, že se bude pohybovat schodek okolo 30 miliard,“ řekla Schillerová ČT. Kvůli nárůstu mezd se podle ní zvýšila vybraná daň ze závislé činnosti a zaplacené sociální pojištění.

Na konci listopadu podle údajů ministerstva financí schodek státního rozpočtu stoupl na 38,6 miliardy korun z říjnových 19,6 miliardy korun. Na loňský rok schválený rozpočet počítal se schodkem 50 miliard korun, ale nakonec skončil v přebytku 2,9 miliardy korun.

Letošní výsledek rozpočtu tak bude zřejmě nejhorší za poslední čtyři roky. Předloni skončil státní rozpočet ve schodku 6,2 miliardy korun a v roce 2016 stát hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy Kč.

Skopeček (ODS): Vláda hospodaří hůř a hůř

Na zhoršení v hospodaření státu upozorňuje opozice. „Vláda hospodaří hůř a hůř, místo toho, abychom se připravovali na případné zpomalení,“ řekl ČT místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Je zjevné, že tedy vládě docházejí zdroje na všechny ty sliby, které někdy velmi populisticky svým voličům dala,“ uvedl předseda lidovců Marek Výborný. Předseda SPD Tomio Okamura upozornil, že vláda si letos vylepšila rozpočet zhruba 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

Na příští rok vláda počítá s rozpočtovým schodkem 40 miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobryclovek ( 28. prosince 2019 17:30 )

barda a víš kdo píchá tvojí hnusnou nutrii manželku zeptej se v ulici!!

cezar8 ( 28. prosince 2019 16:21 )

barda - tvůj psaný projev, hodný Tatara, je důsledkem tvého vzteku, nebo
mentální slabosti? Já bych řekl, že obojí....

Jen-pravda ( 28. prosince 2019 13:39 )

Nerviky nervi­ky?🤣😂😂­😂🤣🤣🤣😂🤣­😂🤣😂😆😝😁

Jen-pravda ( 28. prosince 2019 12:51 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu hnoji falešnych sluníčkářů ,kavarenskemu odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejlepší prezident co kdy byl : ❤💋 ing.Miloš Zeman.🤗👍🤗👍🤗😂 a užasný Andrej Babiš!❤
Uduste se záští svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

dobryclovek ( 28. prosince 2019 12:10 )

když si vzpomenu na mafii opozice ODS KDU TOP CSSD rozpočet mínus 640 miliard rokradený stát kmotři žraly ako prasce zruda ožralá Kalousek nám s drzostí dobytka rozesílal poukázky kolik každý dluží,duchodcum dal 40kč a ještě se chechtal že duchodci se mají jak prasata v žitě už jste zapo­měli!­!!!!o­brov­ská neza­městna­nost,b­ída,­platy,­ducho­dy pakistánu,politická mafie,solární mafi­e,exe­kuční,­ropná,­církev­ní,mos­tecká,­seve­rozá­pad, rozkradené stovky mili­ard!M­rázek­,Pitr,­Kože­ný,Krej­čí,Klau­s,Kel­ner,Bé­m,ko­libřík­,Řebí­ček,No­vák,Ri­tink,Š­naidr,­Tlucho­ř,Gros­,Parou­bek,Rát­h,Cho­vanec­,ute­čenci mafie CSSD přeběhlíci,a desítky dalších politických zrud kteří jen žrali,mastné huby konta,nemovitosti v kari­biku,­kypru­,Švý­carsku atd a lidé neměli na nájmi,jídlo pro děti,rodiny přežívali v chudobě!!!Proto tento rozpočet,životní uroven­,pla­ty,duc­hody,­ekono­mika která je vynikajicí a to vše díky nejlepšímu premierovi Babi­šovi,­Zema­novi,­Schi­lero­vé.O­ni vykopali zlodě­je,kmo­try,tu­nelá­ře a konečně lidé,­duchod­ci,ro­diny se mají dobře!! vánoce díky ekonomické prosperitě nejlepší od špinavého převratu!!!! co víc by lidé chtěli! že by znovu volili zrudy opozice tomu nikdo nevěří! těch tisíce zloděju,neplatiču daní,EET neohrozí hvězdu Babiše ANO!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa