Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Miliardová akce hotová. A Zaorálek tleská skvělému nápadu operních hvězd

Autor: ČTK, sova - 
15. prosince 2019
16:33

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od stavební firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. ČTK to v neděli řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Státní opera se otevře na začátku ledna.

K předání stavby od zhotovitele zpět Národnímu divadlu dojde až po doručení rozhodnutí o kolaudaci. To předpokládáme v nejbližších pracovních dnech,“ řekl v neděli ČTK Staněk. Původně mělo divadlo převzít stavbu dnes (v neděli), avšak vzhledem k tomu, že není pracovní den, stane se tak podle něho formálně až po víkendu po doručení o kolaudaci do datové schránky.

Státní opera se slavnostně otevře 5. ledna, přesně 132 let od svého prvního otevření. Zahajovací operní koncert nazvaný Státní opera v proměnách času (1888-2018) v režii Alice Nellis provede diváky po historii čtyř zdejších operních souborů.

Na performaci sólistů Státní opery, kteří v pátek zazpívali v převlečení za turisty nebo opraváře na Hlavním nádraží v Praze, reagoval i sám ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Fantastický nápad, jak upozornit na znovuotevření Státní Opera Praha, které nás čeká po tříleté rekonstrukci už 5. ledna 2020,“ uvedl Zaorálek.

Vynikající akustika a bohatá výzdoba

Původní odhad nákladů rekonstrukce byl přibližně 900 milionů korun, cena ale vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Důvodem byla hlavně změna technologie jevištní točny za 115 milionů a rekonstrukce vzduchotechniky.

Ve Státní opeře v Praze pokračovaly 10. prosince 2019 dokončovací práce vrcholící generální rekonstrukce. Ve Státní opeře v Praze pokračovaly 10. prosince 2019 dokončovací práce vrcholící generální rekonstrukce. | ČTK - Michal Krumphanzl

Během kolaudace stavaři předložili dokumenty například o revizi elektroinstalace, kontrolní zprávy o funkčnosti výtahů a technologických celků, dokumentaci o měření hluku v interiéru a exteriéru, revizi hromosvodů, rozbor vody či protokol z topné a tlakové zkoušky. Kontrolována byla i bezpečnostní opatření, protipožární zařízení či únikové východy. Ke stavbě se vyjádřili také zástupci hygienické stanice či památkové péče.

Historická budova byla postavená na konci 19. století jako Nové německé divadlo. Státní opera je považována za jeden z nejkrásnějších operních domů v Evropě s vynikající akustikou a bohatou malířskou a sochařskou výzdobou.

Video  Na Hlavním nádraží překvapili pasažéry sólisté Státní opery. Chtějí upozornit na otevření zrekonstruované budovy Státní opery.  - Jiří Hudeček
Video se připravuje ...

Opravou prošly sály i zázemí umělců

Komplexnější opravou prošla budova naposledy na přelomu 60. a 70. let minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie či moderní zkušebny. Opravou prošly baletní, orchestrální i sborový sál a zázemí umělců. Přibyla křesla, která nyní obsahují individuální titulkovací zařízení, nová bude i opona.

Po slavnostním otevření se v lednu do Státní opery vrátí v novém obsazení oblíbená inscenace z loňského roku Fidelio či opera Madama Butterfly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 15. prosince 2019 20:39 )

Obšlehnutý nápad z netu...mohlo to být propracovanější, nic moc...

kamii ( 15. prosince 2019 18:16 )

Bylo to hezké, ale nápad je okopírovaný...na internetu toho koluje takové množství.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa