Radnice Jižního Města, jíž věžák patří, léta řešila jeho rekonstrukci. V roce 2018 se zastupitelstvo městské části usneslo na tom, že se ubytovna rekonstruuje. Letos v říjnu pak pražské zastupitelstvo pro změnu schválilo, že Praze 11 poskytne 30 milionů investiční dotace a dalších 100 milionů v podobě půjčky na zafinancování rekonstrukce. Té tak už v zásadě nic nebrání, respektive nyní je v plném proudu.

Za dva roky výsledek

Už v létě roku 2021 by mělo Jižní Město nabídnout nové ubytovací kapacity až pro 400 obyvatel,“ uvádí tisková mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. Co se rekonstrukcí změní? Především charakter budovy. Už nepůjde o „ubytovnu“, nýbrž o plnohodnotné bydlení, v rámci kterého bude radnice preferovat zejména mladé rodiny, lékaře, učitele, hasiče, policisty či jiné zástupce občansky důležitých povolání.

Kvůli zvýšení komfortu dojde ke spojení několika bytů, takže jich po celkové redukci bude 174 místo nynějších 193. K nim ve 21patrové budově nedaleko stanice metra Opatov vzniknou i administrativní prostory či společenský sál.

„Z přestavby Sandry budou zároveň těžit i stávající obyvatelé dané lokality: zvýší se zde bezpečnost a množství zeleně, přilehlé okolí totiž projde důkladnou revitalizací. Součástí projektu je dále zlepšení občanské vybavenosti a rozšíření počtu parkovacích míst v přilehlém okolí,“ vysvětlil Ondřej Prokop (ANO), místostarosta Prahy 11. pro oblast majetku a financí. Blíže se s projektem můžete seznámit ZDE, kde také můžete vyjádřit předběžný zájem o ubytování.