Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

První dáma TOP 09 šije do Babiše. A Topka dává podnět prošetřit dotace pro Agrofert

Autor: ČTK, sova - 
10. prosince 2019
21:05

TOP 09 v úterý podala podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, aby prošetřilo, zda při poskytování dotací firmě Agrofert není páchán trestný čin. Opoziční strana to uvedla v tiskové zprávě. Ve svém podání kritizuje oznámení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), že začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Trestní oznámení kvůli vyplácení dotací podali už před týdnem opoziční Piráti.

TOP 09 kritizuje také dopis tajemníka ministerstva zemědělství Jana Sixty, o kterém informovala média. Tajemník v něm úřadům a firmám spadajícím pod ministerstvo píše, že Agrofert se může účastnit soutěží o veřejné peníze.

Státní úředníci a orgány musí vždy hájit primárně zájmy státu a jeho občanů, a ne zájmy jednoho soukromého holdingu, byť je jeho beneficientem předseda vlády,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Evropská komise koncem listopadu odeslala do ČR audit, podle kterého Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Podle komise totiž nadále Agrofert ovládá, i když ho vložil do svěřenských fondů. Česko tak přijde zřejmě o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů odmítá a kritizuje to, že komise interpretuje české právo. Ministerský předseda také popírá tvrzení, že Česko bude muset nějaké peníze vracet.

Riziko vzniku rozsáhlých finančních škod pro Česko

Adamová minulý týden uvedla, že na schůzce opozičních stran neuspěla s návrhem, aby kvůli auditu hlasovala Sněmovna o nedůvěře Babišově vládě. „ČR reálně čelí hrozbě, že dotace vyplacené pro Agrofert nebudou proplaceny z fondů Evropské unie a budou sanovány výhradně z českého rozpočtu, tzn. z peněz českých daňových poplatníků. To je pro nás nepřijatelné,“ uvedla Adamová.

Podle TOP 09 existuje riziko, že Česku vzniknou jednáním státních orgánů a konkrétních osob rozsáhlé finanční škody. „Proto dáváme tento podnět k prošetření skutečností, zda nedošlo nebo nedochází při poskytování dotací Agrofertu ke spáchání trestného činu,“ dodala Adamová.

Piráti obdobný podnět podali před týdnem. Věcí se podle nich zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky upozornil na možné podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby nebo spáchání dotačního podvodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 7. února 2020 19:15 )

Pekarová je taková "nezdravě snaživá", aby se zavděčila...druhá Němcová....blbá a k ničemu

hejhej ( 12. prosince 2019 11:18 )

Adamová vy měla především nechat prověřit dotace na Orlík a odbahnění rybníku Schwarzenberga. Měla by zamést zamést před " svým prohnilým" prahem. Bohužel TOPka stejně jako zbytek demožumpy a hloupých pirátů neumí nic jiného než otravovat s Babišem. Nejsou ani policie, ani soudci, mají pracovat pro lidi, ale to jim nejde.

dobryclovek ( 11. prosince 2019 12:39 )

TOP banda křivá­ku,zlo­děju,­hnoje,­arabis­tka Pekárová,sajrajt Farský,Kalousek Rich­tero­vá,Šroj­drová hnuj vítaču migrantu nic neumí než špinit­,pom­louvat­,udá­vat voliči jestli máte rádi rodiny nevolte největší zlo,­zákeř­né,fa­lešné,­prodej­né politiky STAN TOP KDU pirátu a bude klid!!!

gejzovic ( 11. prosince 2019 11:09 )

nebude zmena materske o co tak bojovala tak radsi polityka tam ma lepsi peniz charakter v nivec

xiioma ( 11. prosince 2019 08:45 )

„Státní úředníci a orgány musí vždy hájit primárně zájmy státu a jeho občanů, a ne zájmy jednoho soukromého holdingu, byť je jeho beneficientem předseda vlády,“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa