Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ombudsmanku bude zastupovat žena, která diskriminovala. Stát se kvůli Šimůnkové omlouval

Aktualizováno -
27. listopadu 2019
14:44
Autor: ula, ČTK, vei - 
27. listopadu 2019
10:18

Sněmovna se na třetí pokus pokusí zvolila zástupce ombudsmanky. Poslanci v souboji dvou právniče upřednostnili Moniku Šimůnkovou. Bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Šimůnková však figurovala v soudním sporu, kdy Úřad vlády diskriminoval svoji zaměstnankyni. Podle rozsudku dnešní adeptka na zástupkyni ombudsmanky odvolala těhotnou Pavlu Špondrovou z funkce v roce 2011 jen dva dny před odchodem na mateřskou.  Zaměstnankyně podala antidiskriminační žalobu, a ačkoliv se spor táhl několik let, soud rozhodl, že její odvolání bylo neplatné, tedy v rozporu se zákonem.

Do sněmovní volby zástupce veřejné ochránkyně práv Senát nominoval bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva Moniku Šimůnkovou. Na konci října byla v tajné volbě jedinou kandidátkou, dostala hlasy drtivé většiny přítomných senátorů. Hlasovalo pro ni 67 ze 72 zákonodárců. Teď ji zvolili poslanci.

Diskriminace těhotné podřízené

Monika Šimůnková v roce 2011, kdy pracovala na Úřadu vlády jako ředitelka sekce lidských práv, bez udání důvodu odvolala z funkce Pavlu Špondrovou. Stalo se tak dva dny před tím, než měla zaměstnankyně nastoupit na mateřskou dovolenou. Špondrová pracovala na Úřadu vlády v odboru rovnosti žen a mužů, která se paradoxně zabývá právě diskriminací.

Špondrová tehdy podala žalobu kvůli diskriminaci, kterou soud původně zamítl. Šimůnková tvrdila, že zaměstnankyni nepropustila kvůli těhotenství, ale kvůli nespokojenosti s její prací, protože údajně bez jejího schválení komunikovala s novináři.

Špondrová se ale proti původnímu rozhodnutí soudu odvolala. Pravomocný rozsudek padl až letos na jaře. „Soud došel k jednoznačnému závěru, že s ní bylo zacházeno znevýhodňujícím způsobem,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Martina Tvrdková pro Hospodářské noviny.

Odvolání bylo podle soudu neplatné a diskriminační a přikázal Úřadu vlády se omluvit a zaplatit Špondrové náklady, které jí s procesem vznikly, tedy 52 000 korun.

Úřad vlády sice s rozsudkem nesouhlasil, ale protože se neodvolal, je pravomocný. Jak sdělila Hospodářským novinám mluvčí vlády Jana Adamcová, úřad se rozhodl neprodlužovat délku soudního sporu a zvyšovat náklady soudního řízení.

„To, že by tehdejší nejvyšší představená Sekce pro lidská práva a zároveň zmocněnkyně vlády pro lidská práva diskriminovala své podřízené z důvodu pohlaví, si lze jen obtížně představit,“ řekla dále deníku Adamcová.

Bývalá signatářka Charty 77 vs. „netypická úřednice“

Šimůnková dříve pracovala také v Nadaci Naše dítě a v Českém helsinském výboru. Nyní je členkou výboru pro práva dítěte při radě vlády pro lidská práva. V roce 2013, těsně před předčasnými sněmovními volbami na svou funkci zmocněnkyně rezignovala. Odstoupením reagovala na okolnosti svého odvolání z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády.

Senátorům před volbou řekla, že za svou výhodu pokládá to, že má zkušenosti ze státního i neziskového sektoru. Šimůnková také uvedla, že není typickou úřednicí, ale není ani aktivisticky zaměřená. Senátorům slíbila, že by ve funkci zástupkyně ombudsmanky pečovala i o komunikaci se zákonodárci.

Současná další prezidentova kandidátka Marečková na post zástupkyně ombudsmanky pracovala například na ministerstvech spravedlnosti a školství i v kanceláři prezidenta Václava Havla. Nyní je hlavní inspektorkou ochrany lidských práv na ministerstvu obrany. Signatářka Charty 77 byla v předlistopadovém Československu členkou mnoha nezávislých iniciativ, například Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Několik kandidátů už neprošlo

Poslanci se pokoušejí zvolit zástupce veřejné ochránkyně práv už několik měsíců. Mandát tomu dosavadnímu - Stanislavu Křečkovi přitom skončil už začátkem května. Prezident Miloš Zeman chtěl, aby ve funkci i nadále pokračoval, proto ho k volbě navrhl spolu se Zdeňkem Koudelkou znovu. Ani jeden z nich ale volbou neprošel, stejně tak byla neúspěšná i bývalá senátorka a ústavní soudkyně Eliška Wagenerová i bývalá děkanka právnické fakulty Masarykovy univerzity. Další pokus o zvolení Křečkova nástupce bude ve Sněmovně dnes před obědovou pauzou. 

Hrozí přitom, že úřad Veřejného ochránce práv může zůstat bez vedení úplně. Příští rok v únoru totiž skončí mandát i současné ombudsmance Anně Šabatové. 

dama_s_kosou ( 27. listopadu 2019 17:09 )

Jako ombudsmanka podelala co mohla. Jeste vic prizivila averzi vuci cikanum a ruznym netahlum. Viz jeji nastrcena cikanka co jako ze si chce pronajmout byt, popr stiznost na policii kdyz legitimovala smazku co se valale v shopping centru.
Ombudsman(ka) se ma v prvni rade zastavat tech nejslabsich, tj samozivitelky, duchodci, deti... Tem ma pomahat proti zvuli uradu. A ne resit jestli nekoho legitimovali.

sorgedoktor ( 27. listopadu 2019 16:59 )

Myslim si ze tu Sabatovou napadate nerspravedlive.Ma pravomoci odsud pocud...A dak uz ne

malejavelkej ( 27. listopadu 2019 15:26 )

Kozel zahradníkem? Nejlepší by bylo tu funkci zrušit, sluníčkářská Šabatová stejně jde proti obyčejným lidem a kope za ty v hábitech.

dama_s_kosou ( 27. listopadu 2019 11:53 )

Nejlepsim ombudsmanem by byla cerna lesba ktera se pred operaci jmenovala Dizider Muhamad Bin Demeter.

hahans ( 27. listopadu 2019 11:27 )

Dneska si jeden nevybere. Najděte nějakého politika nebo vyššího úředníka, který má "čistý štít" !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa