Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalousek se styděl, Schwarzenberg vytáhl ostudu. Z Okamury u sirotků udělali „sraba“

Aktualizováno -
26. listopadu 2019
15:54
Autor: ČTK, simao - 
26. listopadu 2019
12:52

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v úterý emotivně vyzýval k tomu, aby Česko pomohlo s uprchlickými dětmi z řeckých migračních táborů. Trpí v nich, uvedl s odkazem na líčení jeho sestřenice, která prý pomáhá přímo na ostrově Lesbos. O sirotcích se mluvilo následně i na sněmovním plénu, poslanci však pomoc 40 dětem odmítli projednat. Tomio Okamura (SPD) to od lidovců schytal za zbabělost, Miroslav Kalousek (TOP 09) lkal, že se za tuto politiku stydí.

Sestřenice Karla Schwarzenberga prý pomáhá na řeckém ostrově Lesbos v uprchlickém táboře. Kníže na tiskovce TOP 09 před úterním jednáním Sněmovny vyzval, aby Česko pomohlo tamním dětem a přijalo sirotky, jak Čechy vyzval řecký ministr. Schwarzenberg šil do vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), který míní, že tam v táborech žádné syrské děti bez doprovodu nejsou, ale jde o nezletilé Afghánce či Pákistánce.

Schwarzenberg: Sestřenice mi líčila hrůzy

„Zdá se, že si ČR zase jednou koleduje o ostudu. Mluvím tedy o těch dětech v uprchlických táborech,“ uvedl v úterý Schwarzenberg ke kauze syrských sirotků, která se opět vrátila na českou politickou scénu.

Byla to nejprve europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která žádala přijmout 50 sirotků. Nedávno pak řecký ministr Michalis Chrisochoidis vyzval země EU, aby s dětmi pomohly. Česko by dle něj mělo přijmout 40 sirotků.

Vicepremiér a ministr vnitra Hamáček však reagoval dopisem, ve kterém žádal o poskytnutí seznamu konkrétních 40 dětí bez doprovodu, a varoval před tím, že půjde především o nezletilé Afghánce a Pákistánce starší 15 let, kteří navíc v Česku nebudou chtít zůstat. 

Schwarzenberg dnes Hamáčka ve Sněmovně sepsul. Předtím však upozornil na to, že v Řecku, které nadále čelí přílivu migrantů, pomáhá i jeho sestřenice.

„Já mám sestřenici, která tam pracuje, a líčila mi ty hrozné podmínky, pod kterými tam ty děti žijí. Nejdřív se zdálo, že jsme nabrali rozum, a na návrhy přijmout 40 dětí pan ministr Hamáček se vyjadřoval, jako by byl pro. Mezitím se ale typicky česky našlo tolik omezení,“ postěžoval si čestný předseda Topky.

„Děti jsou děti, a děti v nouzi, těm se má pomoci jakkoli. Když to zase zamítneme, zase neuděláme, tak se pokryjeme jedinečnou ostudou,“ varoval Hamáčka a vyzval vládu, aby ukázala „jakž takž lidský přístup“. „Je mi líto, že v sociální demokracii Jana Hamáčka sociální cítění úplně vymizelo,“ rýpl si do šéfa ČSSD.

Nikoli poprvé. Již v říjnu Schwarzenberg na svém twitteru uvedl: „Rád bych pozval pana Hamáčka na řecký ostrov Lesbos, kde se tísní v otřesných podmínkách opravdu velké množství uprchlíků. Vím o tom opravdu hodně, neboť tam s nimi pracuje i moje sestřenice. Snad svůj názor opraví, až uvidí jejich bídu.“

Video  Spor o syrské sirotky: Hamáček varuje před dovezením mladých Afghánců do Česka.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / foto Reuters
Video se připravuje ...

200 českých rodin chce děti uprchlíků

V průběhu listopadu pak vystoupila i občanská iniciativa Češi pomáhají, která nabídla pro změnu seznam zhruba 200 českých rodin, které by byly ochotné přijmout dětské uprchlíky. 

„Jsem přesvědčen, že problém, o kterém hovoříme, se rozhodně netýká syrských sirotků ve věku do deseti let. Typický nezletilý bez doprovodu na řecké straně je chlapec ve věku 15+, velmi pravděpodobně z Afghánistánu nebo z Pákistánu. U takových osob je případná integrace velmi komplikovaná,“ reagoval na výzvy Hamáček.

„Není možné vědomě zůstat nečinnými, pokud přihlížíme dlouhodobé nejistotě, zoufalství a často ohrožení zdraví a života těchto dětí. Je to i bezmoc jednotlivých lidí, kteří o situaci dětí vědí, mají osobní zkušenost a jsou připraveni dětem pomoci. Je to bezmoc tradičně solidární části české společnosti, které je kvůli nezodpovědnému populistickému chování některých politiků bráněno v uskutečnění dříve normálního skutku lidskosti,“ varoval naopak zakladatel iniciativy Jaroslav Miko.

Exkluzivně: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) píše do Řecka kvůli výzvě přijmout 40 sirotků bez doprovodu. Exkluzivně: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) píše do Řecka kvůli výzvě přijmout 40 sirotků bez doprovodu. | Pro Blesk - Jan Hamáček, Ministerstvo vnitra

Přijetí sirotků poslanci neprojednají

Spolek vyzval vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup, jak sirotky přijmout. Jeho aktivity podpořili zástupci TOP 09 i KDU-ČSL, kteří zároveň vyzvali k projednání celé záležitosti na sněmovním plénu. Neúspěšně, poslanci to zamítli.

Cílem bylo schválit usnesení, kterým by se poslanci přihlásili k ochotě pomoct 200 rodinám, které jsou připraveny pomoci. „Nejedná se o nic složitého. Ministr vnitra by měl do Řecka vyslat minimálně svého náměstka,“ uvedl předseda lidovců Marek Výborný. Není podle něj sporu o tom, že ČR pomoct může.

Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) již v minulosti uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt před nedávnem informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Při úterní dbatě o zařazení bodu se zhrozil šéf SPD Tomio Okamura. „Z našeho pohledu jde pouze o záminku globalistů, jak pokračovat v podpoře migrace do Evropy,“ zahrál před poslanci opět na protimigrační notu a vyzval pomoci 2600 nezletilým dětem bezprizorních v Česku, „o které se tady nikdo není schopen postarat“.

Okamurova „snůšku lží“ a „zbabělost“

Výborný ho zkritizoval za „snůšku nehorázností a lží“. „Pletete hrušky a jablka dohromady, tady vůbec nehovoříme o tom, že bychom neměli pomáhat našim rodinám, našim dětem,“ odmítl Okamurovy argumenty. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek na Okamuru udeřil slovy: „Váš projev je projev bezcitnosti a zbabělosti. Vy se bojíte 40 dětí? Opravdu si myslíte, že ČR není schopná dát pomoc pár dětem? Opravdu jste tak slabý? Vy jste jenom zbabělej a ještě ke všemu hrajete na strach lidí.“

Video  Ať žije Karel! Schwarzenberg si na Národní třídě vysloužil potlesk i skandování.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Šéf STAN Vít Rakušan doporučil vyrazit podívat se, „jak vypadají životní podmínky dětí, které jsou v této době v uprchlických táborech v Řecku“. „Pokud tady debatujeme o tom, zda máme či nemáme přijmout 40 dětí, které jsou v uprchlickém táboře, tak prostě ukazujeme, že nám ty evropské hodnoty, na kterých Evropa stojí, až tak vlastní nejsou,“ míní.

Kalousek: Stydím se

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal: „Je to otázka lidskosti. Lidskost pro nás je zásadn ítéma, protože Československá republika Masarykova i Česká republika Havlova byla založena na základech evropského humanismu a bez lidskosti politika postrádá svůj smysl.“

Kalousek upozorňoval, že jde i o solidarity vůči spojencům v EU. „Když se ptají, jestli bysme mohli pomoct se 40 dětmi, no tak to bychom nemohli... To si myslím, že je politika, za kterou se velmi stydím. Myslím si, že nejsem sám. Plaťte, plaťte, plaťte, ale kdybyste něco potřebovali, tak my vám nevyjdeme vstříc. A já bych nerad, kdyby měla ČR stále takovouhle ostudu,“ podotkl.

Kazin ( 29. listopadu 2019 12:24 )

Tak Karliku a Miro krachů máte dost baráky taky velké tak šup sírotky k Vám. Kreteni.

Pepicek1953 ( 27. listopadu 2019 13:27 )

myslím si že všichni z hora jmenovaní mají i s Bartošem od pirátů doma spoustu místa a tak si bez velkého kecání mohou ty sirotky mezi sebe rozdělit a pak uvidíme ono o něčem mluvit a nejít příkladem je i pro tyto politiky špatné

monhtik ( 27. listopadu 2019 10:51 )

Já nevím o co těm dvěma jde. Kalousek má palác místo baráku a Schwarzenberg tady má také spoustu nemovitostí, tak kdo jim brání aby si tam sirotky vzali, peněz na to mají oba dost. Nechť přestanou kecat a lkát a jdou příkladem.

ciktr ( 26. listopadu 2019 21:34 )

Ten retarda Karel má s tou kozí bradkou ale šlehu.

jelenovi ( 26. listopadu 2019 21:09 )

Porad nechapu, proc ma tahle podradna pidistrana a jeji predstavitele tolik prostoru v mediich...?
Jsem rada za rozumnou vladu a doufam, ze ji postoj vydrzi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa