Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti si stěžují na „peklo“. Premiér Řecka si rýpl do „pokrytců“ v EU

Autor: ČTK, tva - 
4. října 2019
19:25

Kolem migrantů v Řecku vzplály vášně. V největším táboře pro migranty na ostrově Lesbos došlo na protesty, lidé si stěžují na to, že jsou uvězněni v „pekle“. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis však upozorňuje, že do jeho země nyní proudí jen zlomek uprchlíků, většina jsou ekonomičtí migranti. A vytkl části EU pokrytectví.

Řecká vláda připravuje nový zákon, který má urychlit azylová řízení s migranty. Vyhoštění postihne i ty, kteří nespolupracují s úřady. Uvedl to v pátek v řeckém parlamentu premiér Kyriakos Mitsotakis. Podle deníku Kathimerini také uvedl, že většina migrantů přicházejících nyní do Řecka nejsou „uprchlíci“, ale ekonomičtí migranti.

Migrační vlna zesílila

Řecko se letos potýká s největší migrační vlnou od roku 2016. Mitsotakis zopakoval, že při setkáních s lídry EU bude žádat, aby země odmítající solidaritu v otázce migrantů pocítily důsledky svých postojů.

„Řeknu to jasně. Hodlám hovořit o tématu specifických sankcí pro ty evropské země, které se odmítají podílet na spravedlivém rozdělení uprchlíků na evropské úrovni,“ prohlásil před poslanci premiér. „Je to pokrytectví... Nemůžete přece čerpat výhody (cestování a obchodu bez hraničních kontrol) a nepřijmout 1000 nebo 2000 uprchlíků v rámci unijního řešení této záležitosti,“ dodal.

Povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků odmítají kromě Česka také Polsko a Maďarsko.

Místo Syřanů přichází Afghánci a Pákistánci

„Uprchlíci jsou jedna věc a ekonomičtí migranti věc druhá. Statistická data ukazují, že problém, s nímž se nyní potýkáme, je spíše migrační než uprchlický,“ řekl také Mitsotakis, který je v úřadu od letošního července.

Premiér dodal, že zatímco v době masové migrační vlny v roce 2015 tvořili až 75 procent běženců přicházejících do Řecka Syřané, nyní jejich počet v migrační vlně klesl asi na 20 procent. V současnosti tvoří podle Mitsotakise asi polovinu příchodů do Řecka z Turecka ekonomičtí migranti z Afghánistánu a Pákistánu.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo do Řecka z Turecka od letošního ledna 45 600 běženců, z toho 35 850 přes moře. Afghánci přitom tvořili asi 40 procent, Syřané 20 a Pákistánci ani ne jedno procento.

Mitsotakis uvedl, že vláda chystá brzy parlamentu předložit zákon, který nastaví „přísnější a spravedlivější“ azylový systém, zlepší spolupráci státu s nevládními organizacemi a zpřísní kontroly na hranicích, mimo jiné nasazením více hlídek na pozemní hranici s Tureckem.

Největší řecký tábor pro migranty: Moria na ostrově Lesbos Největší řecký tábor pro migranty: Moria na ostrově Lesbos | Reuters

Tábory pro migranty jsou daleko za svou kapacitou

Mitsotakis v pátek také řekl, že nespolupráce migrantů s úřady „bude mít následky“. Podle něj to bude platit pro ty, kteří se nedostaví na pohovor v azylovém řízení, i pro ty, kteří odmítnou přemístění z jednoho tábora do druhého. Řecká vláda se snaží zejména přesunout na pevninu migranty z ostrovů v Egejském moře, které se dlouhodobě potýkají s přeplněnými uprchlickými zařízeními.

Na pěti ostrovech tam žije v uprchlických centrech přes 28 000 běženců, z toho asi 13 500 na ostrově Lesbos v táboře Moria a jeho přilehlém okolí. Zařízení přitom bylo postaveno jen pro 3000 lidí.

Největší řecký tábor pro migranty: Moria na ostrově Lesbos. Zasáhly jej i nepokoje a protesty Největší řecký tábor pro migranty: Moria na ostrově Lesbos. Zasáhly jej i nepokoje a protesty | Reuters

O přílivu migrantů z Turecka do Řecka, které se letos stalo opět hlavní vstupní branou běženců přes Středomoří do Evropy, jednali ve čtvrtek v Ankaře s tureckou vládou komisař EU pro migraci Dimitris Avramopulos a německý ministr vnitra Horst Seehofer. Nyní mají o stejném problému diskutovat v Aténách.

V Sýrii trvá už osm let občanská válka a sousední Turecko přijalo kvůli ní na 3,6 milionu Syřanů. Od roku 2016 pomohlo zastavit jejich příliv do Evropy na základě dohody s EU, která za to poslala Turecku několik miliard eur. Nyní se Ankara snaží od EU získat další pomoc.

salto ( 5. října 2019 15:45 )

Bubu_2 ( 4. října 2019 20:38 )

Tak je žeňte klackama.

kralovna-vsech-mori ( 4. října 2019 20:21 )

No tak ať táhnou do pérdele

Jen-clovek ( 4. října 2019 19:36 )

Tak se zbalte a šup domu odkud jste přišli zmetci!Nikdo tu o vas nestojí ..umite jen natahovat ruku a vraždit .Krást.Zmizte!Mame tu dost cikánů !

Zobrazit celou diskusi