Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Naprosto mimo realitu.“ Vojtěch odmítá kritiku od lékařské komory, přichází pořád

Autor: ČTK, for - 
24. listopadu 2019
20:14

Vedení České lékařské komory (ČLK) ve svých požadavcích podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nenavrhuje, jak problémy řešit a systém změnit. Na sjezdu v Brně delegáti ČLK vyslovili nespokojenost s ministrovou prací a požadují každoroční zvyšování platů lékařů v nemocnicích a léčebnách nejméně o 10 procent. Vojtěch označil kritiku za kolorit. Prezident ČLK Milan Kubek, který je ve funkci 13 let, by měl změnit rétoriku a začít být trošku konstruktivní, řekl v neděli ministr v reakci na prohlášení komory.

Problém podle ministra je, že ČLK říká, co je špatně, a řešení vidí v navyšování peněz. Podle ministra to ale řešením není, jsou jím systémové změny.

„Bohužel ČLK v tomto směru není konstruktivní a nedává na stůl řešení a návrhy, jak ten systém změnit. Beru to za takové prohlášení, které se opakuje už posledních 15 let. Není to nic nového,“ reagoval Vojtěch, který se v neděli večer účastnil slavnostního vyhlášení vítěze Smart Health Hackathonu v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Vojtěch: Na platy nesmí jít vše

ČLK považuje vládou schválené zvýšení tarifních platů o 1500 Kč za nedostatečné. Podle ministra ale není důvod, aby se to už měnilo. Dodal, že se platy ve zdravotnictví zvedaly opakovaně. Částku 1500 Kč považuje Vojtěch za základ, předpokládá, že navýšení bude na konec ještě vyšší.

Záleží podle něj také na jednotlivých nemocnicích, neboť každá řeší jiné problémy. Ministerstvo chce podle Vojtěcha dát ředitelům větší kompetence, aby si sami rozhodovali, jak odmění zaměstnance.

„Myslím si, že v platech jsme se dostali na poměrně dobrou úroveň,“ řekl ministr. Ne všechny peníze by se podle Vojtěcha ale měly dávat do platů, měly by se využívat i na rozvoj nemocnic a zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců.

Adam Vojtěch si v říjnu 2019 vzal za manželku svou partnerku Olgu. Na snímku na filmovém festivalu ve Varech Adam Vojtěch si v říjnu 2019 vzal za manželku svou partnerku Olgu. Na snímku na filmovém festivalu ve Varech | Facebook A. Vojtěcha

Vojtěcha mrzí, že vedení ČLK s ministerstvem zdravotnictví více nespolupracuje na změnách systému, které jsou podle něj ve zdravotnictví potřeba často více než jen dolívání dalších peněz.

Komora také v usnesení žádala změnu úhrad, kdy současné úhradové vzorce jsou založené na počtu ošetřených rodných čísel a historických koeficientů. Úhrada podle počtu ošetřených a podle diagnóz na základě seznamu výkonů jako ceníku práce by podle ČLK byla spravedlivější.

„Tak to mi přijde už naprosto mimo realitu, protože v příštím roce jde do zdravotnictví 35 miliard korun navíc. Je to nejvyšší nárůst, který kdy byl. Všem segmentům, jak ambulantním, tak nemocničním, se navyšují úhrady,“ dodal Vojtěch. Příkladem jmenoval domácí péči nebo záchrannou službu.

pragonos ( 25. listopadu 2019 05:20 )

Z mé zkušenosti jsou obvoďáci a tzv. specialisté např. diabetolog, kardiolog atd.. ve svých ordinacích (není myšleno lékaři v nemocnicích) jsou dobře placené sekretářky. Jednou za čtvrt roku si tě pozvou napíšou další várku léků, které užíváš a tím to končí. Poslat na nějaké vyšetření léčeného problému je nad jejich chápání. Bylo by zajímavé zveřejnit jejich platy.

karlos107 ( 25. listopadu 2019 01:13 )

Ty jsi blbá jak botkův pes. Dál jak za práci obvoďáka nevidíš?? Wagíno.

borjar ( 24. listopadu 2019 21:17 )

Kdejaký idiot už může dělát ministra.

Anifa ( 24. listopadu 2019 21:05 )

Jako u učitelů. Zvyšovat platy těm co odvádí pořádnou práci. Můj obvoďák má ordinační hodiny 4 hodiny denně, v pátek končí v 11. Návštěvy dělá vyjímečně, po přemlouvání.Soboty, neděle, svátky má volno, pohotovost neslouží. Žádná zde nefunguje, protože praktici odmítají sloužit i jen 1 x za měsíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa