Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výzvu Milionu chvilek z Letné od soboty podepsalo 134 tisíc lidí. I Babiš se hlásí

Autor: ČTK, tva - 
18. listopadu 2019
18:15

Novou občanskou výzvu spolku Milion chvilek od sobotního podvečera do pondělních 17:30 podepsalo na webu přes 134 tisíc lidí. Obsahuje tři body, které mají platit i v budoucnu, ne jen po dobu vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Za cíl si Milion chvilek dal 150 000 podpisů, podpisovou akci spustil na demonstraci na Letné.

Výzva byla vyhlášena na závěr sobotní demonstrace na Letné, které se zúčastnilo podle různých odhadů 250 tisíc až 300 tisíc lidí. Podle spolku má být pozitivně orientovaná a nezávislá na konkrétních politicích.

Signatáři se připojují ke třem bodům. Chtějí politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce či nejsou ve střetu zájmů. Chtějí být občany, kteří se zajímají o stav společnosti, a chtějí žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti.

Video  Babiše vyzývali k demisi, opozici ke spolupráci. Minář shrnul protest na Letné.  - abl
Video se připravuje ...

Babiš se nediví, že výzvu podepsalo tolik lidí, řekl serveru Novinky.cz. „Mohli by to podepsat všichni. I já bych tyto obecné principy rád podepsal,“ podotkl premiér, aby doplnil: „Respektuji demokratická pravidla a instituce, nelžu, nekradu a nejsem díky zákonu lex Babiš, kterému jsem vyhověl, ve střetu zájmů.“

Spolek trvá na odstoupení Babiše z funkce

Spolek Milion chvilek v reakci uvedl, že Babišovi výzvu umožní podepsat, až bude dodržovat její obsah, tedy začne respektovat demokratická pravidla a instituce, přestane lhát a omluví se za všechny minulé lži a křivé přísahy a také přestane vysávat dotace, které nejsou určeny pro něj a jeho agroimpérium.

Video  Bárta na Letné zpíval hymnu čtvrtmilionovému davu, Halík se držel za srdce.  - abl
Video se připravuje ...

Fotogalerie Letná proti Babišovi: listopad 2019 144 fotografií

Podmínkou je podle spolku také to, aby Babiš vyřešil svůj „obrovský střet zájmů“, tedy prodal Agrofert včetně médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO). Měl by také stanovit horní hranici dotací pro agrobarony a velkofarmy.

„To nejlepší, co může Andrej Babiš pro naplnění naší výzvy udělat, je odstoupit z funkce,“ uvedl spolek. Zopakoval, že pokud tak Babiš neučiní do konce letošního roku, ohlásí spolek 7. ledna termín a způsob dalších protestů.

Web poskytuje i rady k občanské aktivitě

Čím více lidí výzvu podepíše, tím větší a lepší hlídací pes politiků budeme. Tím lépe budeme moci bránit demokracii. A tím větší bude souhrnný pozitivní dopad našich chvilek na celou naši společnost,“ uvedl předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář.

Video  Letná a Modlitba pro Martu v podání nevidomé Nikol  - abl
Video se připravuje ...

Na webu spolku mohou lidé také najít 30 příkladů různých občanských aktivit, například sledování důvěryhodných médií, vedení dialogu, účast na veřejně prospěšných akcích či demonstracích, vytváření místního společenství či podpora neziskových organizací.

Vedle nové výzvy na webu stále zůstala petice za odstoupení Babiše, jež byla spuštěna loni 25. února a cílem bylo získat milion podpisů. Dosud ji podepsalo přes 433 000 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bostonskyvichr ( 21. listopadu 2019 18:43 )

Přečti si to de.mente na jejich stránkách a možná to ta tvoje koblihová makovice pochopí.

xiioma ( 19. listopadu 2019 10:21 )

style, přesně to sedí na tebe, konečně PRAVDA.

style ( 19. listopadu 2019 10:16 )

Protože to má úkolem. Buď od počtu písmen nebo příspěvků. Za těch 18 hodin denně co tady dřepí se musí snažit, trollové mají těžký život

style ( 19. listopadu 2019 10:14 )

Zatím jediný politik, který má na Wiki dopodrobna rozebrané i rodiče je Babiš
Přijde mě to zvláštní, jako by ostatní politici a VIP (což Minář je že?) byli sirotci nebo co...

xiioma ( 19. listopadu 2019 10:11 )

narmat, nemám co závidět!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa