Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Milion chvilek proti Babišovi: Odvolejte Benešovou a pusťte Agrofert, nebo jděte

Aktualizováno -
16. listopadu 2019
17:59
Autor: ČTK, tva - 
16. listopadu 2019
17:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se holdingu Agrofrert. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Budou podle něj daleko „kreativnější“ a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí. Babiš slibuje reakci na neděli, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se jeho i Benešové zastal hned.

Jak uvedl předseda spolku ke konci demonstrace, na Letné se podle Mináře sešlo 300 tisíc lidí. Podle policie se na Letné sešlo kolem 250 tisíc lidí. Minář opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů, a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti.

Spolek podle něj bude žádat odchod Babiše i v případě, že jeho střet zájmů poškodí Česko v zahraničí, například omezením evropských dotací. Chce také spolehlivou justici, svobodná média a vyřešení střetu zájmů.

S průběhem protestu je nicméně Minář spokojen. „Demonstrace dopadla nad očekávání dobře. Byl jsem strašně mile překvapen tou obrovskou účastí asi na podobných číslech jako minule. Nečekali jsme, že lidí přijde tolik, protože nepředcházely ty další demonstrace,“ uvedl pro novináře.

„Byla tam celá řada silných momentů a překvapení,“ dodal s tím, že při skladbě Modlitba pro Martu, kterou zpívala nevidomá dívka, mu tekly slzy.

Co bude kreativnější podoba demonstrace oznámené na 7. ledna, říct Minář nechtěl. „Myslím, že se nemusíme scházet každý měsíc na Letné. Můžou i jiné formy jak dávat najevo spoji nespokojenost a můžou být možná ještě zajímavější,“ řekl předseda Milionu chvilek.

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář během letenské demonstrace spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019) Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář během letenské demonstrace spojené s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019) | Blesk:TONDA TRAN

Zapojili se i krajané v cizině

Podle koordinátorky Milionu chvilek pro zahraničí Michaely Lebedy se do protestu zapojili i krajané v cizině, a to v 63 městech ve 30 zemích. „Budoucnost naší země se nás týká, ať žijeme kdekoliv,“ řekla Lebeda. Podle ní si krajané nechtějí stěžovat ze zahraničí a chtějí být hrdí nejen na historii své země, ale i na její přítomnost. „Českých krajanů v zahraničí jsou přes dva miliony. Chceme být slyšet. Pokud bude třeba, bude nás slyšet ještě víc,“ dodala koordinátorka.

Minář situaci přirovnal k fotbalu, Babiš je podle něj nyní v ofsajdu a měl by jít mimo hřiště. Premiér v sobotu pro Blesk Zprávy uvedl, že na současnou situaci bude reagovat v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu.

ANO má podporu třetiny voličů

„Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce,“ připomenul, že jeho hnutí ANO má podle průzkumů podporu třetiny voličů.

V době, kdy předseda vlády reakci zasílal, zveřejnil na sociálních sítích fotografii z tréninku boxu. Mináře to pobavilo. „Je otázka, jestli to neznamená, že by se s námi nejradši utkal v zápasnickém ringu,“ řekl s úsměvem zástupce Milionu chvilek na dotaz Blesk Zpráv.

Babiš začátkem roku 2017 převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle svých kritiků se ale od holdingu Agrofert, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Video  Demonstrace proti Babišovi: Dav na Letné v sestřihu Blesku  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Babiš má odvolat Benešovou a vzdát se Agrofertu

Výzvy spolku Milion chvilek vůči premiéru Andreji Babišovi (ANO), opozičním stranám a veřejnosti, které zazněly na sobotní demonstraci proti Babišovi v projevu mluvčího spolku Mikuláše Mináře:

  • Babiše spolek vyzval, aby kvůli střetu zájmů buď do konce roku odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a odstřihl se zcela od svého někdejšího holdingu Agrofert včetně médií, nebo sám odstoupil z funkce premiéra. Pokud to premiér neudělá, chce spolek 7. ledna ohlásit termín dalších protestů.
  • Opoziční demokratické strany spolek vyzval, aby do 17. listopadu 2020 vytvořily srozumitelnou a uskutečnitelnou vizi řešení problémů a výzev České republiky. Strany by také měly vyřešit roztříštěnost sněmovní opozice, která v současném volebním systému znamená, že hlasy pro strany s nižším volebním výsledkem mají menší váhu než hlasy pro silnější strany. Opozice by se proto podle spolku měla snažit buď změnit volební zákon, nebo vzájemně ve volbách spolupracovat.
  • Veřejnost spolek požádal, aby se připojila k podpisové výzvě, v níž se píše například, že podepsaní chtějí „politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů“. Ve výzvě je také uvedeno, že občanům by mělo záležet na druhých lidech a měli by převzít díl odpovědnosti za stav společnosti.

iFender ( 17. listopadu 2019 10:24 )

To jsme to dopracovali,CTv je "Zelenkovska TV Light" samocenzura jak za reditele Zelenky.Ultimatem vyhrozujici PSEUDODEMOKRATE poradji mejdany na Letne.Prezidentovi nadavano do "praseciho ovaru",premiere osocuji,ze je Stbak coz je zatim u soudu.Nikdo neni potrestan ackoliv ty nadavky jsou opravdu uz pres hranu.

snehulak ( 17. listopadu 2019 08:33 )

Dobrá zpráva je, že už jich ubývá. Ať už některé odradilo chladné i když slunečné odpoledne, nebo dostávají rozum. Slibovaných 300 tisíc se opět nedostavilo, přes ty autobusy zdarma z ostatních měst.

Ten_co_bude_staIe ( 17. listopadu 2019 08:25 )

Po třiceli letech svobody a demokracie stojí v čele státu bývalý agent StB, komunista a dotační podvodník, který manipuluje s hloupěší částí národa a za připálený koblížek si od té hloupé části národa nechá dávat volební hlasy.

gabreta ( 17. listopadu 2019 01:33 )

Často v listopadových dnech od politiků z Demobloku slýchám, že na dobu za bolševika rádi vzpomínají ti, co jsou v kapitalismu neúspěšní. A na Letný vyzívá úspěšného podnikatele a politika, neúspěšný, nedostudovaný komik?

joldh ( 17. listopadu 2019 00:45 )

Tak dejme tomu, že by se vám povedlo Babiše svrhnout. OK. Ale povězte mi, s kým tu demokracii chcete budovat? Je to žalostný výběr. Neupřete, že Babišovi ekonomika běží........, to není samozřejmost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa