Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Hrubě šikanoval podřízenou.“ Forejt o muži z Hradu, který se zastal Alex Mynářové

Autor: tva - 
8. listopadu 2019
05:02

Do sporu manželky kancléře prezidenta republiky Alex Mynářové a bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta se v tomto týdnu zapojila nová postava. Je jí ředitel administrativní sekce Hradu Jan Novák. Ten se Mynářovy ženy zastal v diskutované otázce zasedacího pořádku během udílení státních vyznamenání. Forejt se nyní ovšem do Nováka opřel z jiného důvodu. Podle něj má na kontě nezanedbatelný vroubek v podobě šikanované šéfky památkové péče, která kvůli Novákovi musela své místo opustit.

Forejta tak podle vlastních slov „zaráží, že kázat o slušnosti k dámě má odvahu právě Jan Novák“. Byl to prý „právě on, kdo se vůči starší kolegyni a erudované odbornici, jejíhož odchodu nakonec dosáhl, choval mimořádně hrubým způsobem“.

Jednu ženu šikanoval, teď se druhé zastává, namítá Forejt

Řeč je o Ivaně Kyzourové, která na Pražském hradě skončila v dubnu 2016 po neshodách týkajících se výstavy Žezlo a koruna. Ta se konala u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. Kyzourová chtěla vystavit originál svatováclavské koruny, její nadřízení to ale na poslední chvíli zatrhli a bývalá ředitelka odboru památkové péče obdržela ze dne na den výpověď.

Žena ovšem byla tehdy na Hradě v nemilosti už delší dobu. Podle informací ČTK za tím mohlo být i to, že zabránila necitlivé úpravě kanceláře jednoho z lidí, kteří na Pražský hrad nastoupili spolu s prezidentem Milošem Zemanem.

„Můj odchod z Hradu se dal předpokládat, protože poslední rok jsem čelila soustavné šikaně ze strany mých nadřízených,“ řekla ke svému odchodu před více než třemi lety sama Kyzourová.

O Novákovi hovořil Topolánek uvolněně

Novák v minulosti působil jako vedoucí Úřadu vlády – a to za premiérování Mirka Topolánka. Ve funkci zůstal i za časů úřednického kabinetu, který vedl Jan Fischer. Ze Strakovy akademie odešel krátce po nástupu vlády Petra Nečase.

Video  Skandální výroky Mirka Topolánka  - pro Blesk.cz magazín LUI
Video se připravuje ...

O Novákovi se v minulosti vyjádřil také samotný expremiér Topolánek. Učinil tak v roce 2010 ve svém kontroverzním rozhovoru pro gay magazín LUI. Kromě výroků o židovství tehdejšího premiéra Jana Fischera mluvil i o vztahu právě vedoucího Úřadu vlády Jana Nováka s jeho partnerem Gustavem Slamečkou, který v té době působil jako ministr dopravy.

„Gustav Slamečka s Honzou (Janem Novákem – pozn. red.), ti spolu žijou. A když jsem začal chodit s Luckou a ještě jsem se s ní neměl ukazovat, tak jsme si půjčovali jejich byt,“ prohlásil tehdy Topolánek.

Forejt: Císařské tradice jsou v protokolu zakořeněny

Ve své reakci na původní Forejtovu kritiku Novák tento týden uznal, že zasedací pořádek v souladu s pravidly protokolu je citlivou věcí, zároveň však poukázal na to, že by se měl Hrad chovat k hostům důstojně, citlivě a s pochopením.

Nehrajme si, prosím, na císařský dvůr a španělský dvorní ceremoniál. V roce 2019 je to směšné,“ vyjádřil se Novák.

Podle Forejta se však současný šéf administrativní sekce Kanceláře prezidenta republiky snaží celou záležitost bagatelizovat. „Jeho formulace jsou však dosti prázdné a nešťastné. Staví tak do ostrého protikladu některé protokoly, aniž by si uvědomil, že existuje jistý soubor protokolárních pravidel, který je obecně platný pro všechny. A právě tato pravidla byla na Pražském hradě 28. října porušena,“ vysvětlil bývalý šéf protokolu ve vyjádření pro Blesk.

„Výzvy k ‚nehraní si na dvorský ceremoniál‘ nebo ‚císařský dvůr‘ jsou vesměs laciné. Kdyby byl pan Novák pozornější, pak by zaznamenal, že v každodennosti chodu Hradu jsou tradice a zvyky císařské minulosti v samotných základech. Pokud se tedy (Novák) pustí do protokolární ‚purifikace‘ a začne odstraňovat pozůstatky ‚dvorského ceremoniálu českých králů‘, pak přijdeme o Hradní stráž, čestné dělové salvy nebo vlajku prezidenta republiky,“ dodává Forejt.

Video  Zeman rozdal 42 vyznamenání: Jak to šlo prezidentovi od ruky?  - abl
Video se připravuje ...

„Znásilňování tradic“ i „odborník na kokain“

Terčem exprotokolářovy kritiky se původně stala Alex Mynářová, která seděla v první řadě během předávání státních vyznamenání. Podle Forejta na to neměla nárok a pro Blesk uvedl, že se jedná o „znásilňování tradic“.

Navíc to podle něj nebylo poprvé, co manželka kancléře při plnění oficiálních etických zásad přešlápla. Alex se však kritiky nezalekla a reagovala ostrými slovy. Forejta označila jako „odborníka na kokain a prostituty“. 

klara23_ ( 8. listopadu 2019 17:19 )

bacha, já proti gayům vůbec nic nemám! averzi mám jen proti vyčůr**m slizounům...a to je bohužel případ většiny aktérů tého "kauzy" at jsou homo jako Ovčaček, Forejt a Novák nebo hetero jako ras policejních aut Kruliš (magaslizký exnápadních staromladé Kate Zemanové) nebo ta tupá ale namyšlená "pro­něko­hokra­savi­ce" jejíž muž s největší pravděpodobností s výměnou politických poměrů resp.krytí (Zemanova skonu, Babiš i stát. zástupci se přestanou bát) poputuje do basy....

naidka ( 8. listopadu 2019 16:32 )

Vy jste nepřehlédnutelní . Akorát mi nejde do hlavy, proč exhibujete tady, když si to můžete vyříkat z očí do očí.

miano52 ( 8. listopadu 2019 16:29 )

Nic mi do toho hradního hašteření není, ale člověk s bídnou maturitou, který se prezentuje jako DOKTOR a MISTR PROTOKOLU je pro mne UBOŽÁK!!! Když si k tomu dám důvod odchodu Forejta z Hradu, tak JSEM MĚL PRAVDU. Ten Forejt se tiše uklidil někde v civilní organizaci a teď z toho místa VYŠTĚKÁVÁ a také KOUŠE. Je mu prostě líto, že vyletěl z tak dobrého fleku. Ostatní hradní úředníci mají také máslo na hlavě, ale FOREJT TO BYLA DOSLOVA TŘÍDA!!!!! A jinak za Havla to bylo to samé!!! Nic se nezměnilo, ale Blesk má o čem psát a my to (ne)ŽEREME!!!!!

roka77 ( 8. listopadu 2019 16:26 )

naidka:

esko ( 8. listopadu 2019 15:54 )

ten Ovcacek s Krulisem taky vypadaj oba na gaye
no co no

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa