Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zvýšení daní po nečekaném návratu prošlo. Značně podraží cigarety i alkohol

Aktualizováno -
6. listopadu 2019
18:49
Autor: ČTK, Jakub Veinlich, for - 
6. listopadu 2019
07:45

Sněmovna ve středu schválila sporné zvýšení části daní. Předcházela tomu bouřlivá debata od dopoledních hodin, kdy poslanci nejdřív po průtazích ze strany ODS a TOP 09 měli nechat závěrečné hlasování až na pátek, ale vpodvečer se k němu nečekaně vrátili. Tabákové výrobky i lihoviny tak od příštího roku zřejmě podraží. V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč, krabička cigaret vyjde o 12 až 13 korun dráž.

Od příštího roku zřejmě zdraží tabákové výrobky i lihoviny. Jedna lahev tvrdého alkoholu se může zdražit až o devět korun. Krabička kuřiva až o 13 korun. 

Kromě spotřební daně si občané připlatí i za vklad do katastru nemovitostí. Místo nynějších 1000 korun to bude pro příští rok 2000 korun. Pojišťovny budou muset v souladu s vládním návrhem zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Sněmovna tyto změny ve středu schválila v rámci daňového balíčku ve třetím čtení. Nyní zákon putuje do Senátu.

Zmatky ve Sněmovně

K hlasování o daňovém balíčku se ale poslanci málem nedostali a ostře na to reagovala hlavně ODS - která původně v tandemu s TOP 09 vedla zdržovací taktiku.

„Vše, co jsme jako ODS dělali, nebo dělali s ostatními stranami, jsme dělali vždy v souladu se zákonem. Čelíme tu obrovské propagandě a propagandistické mašinérii Andreje Babiše,“ reagoval na tiskové konferenci po zmatcích při přerušení schůze do pátečního dopoledne předseda ODS Petr Fiala, když odmítl, že by občanští demokraté ve Sněmovně obstruovali.  

ODS se na protest tomu, že vládní koalice ukončila předčasně rozpravu k zákonu, odmítla účastnit hlasování o zákonu jako celku. Nakonec se situace ve Sněmovně obrátila a k daňovému balíčku se zákonodárci opět dostali a ve třetím čtení jej odhlasovali.

Daňové změny podpořilo ANO, ČSSD a komunisté

Pro schválení balíčku zvedlo ruku 96 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Poslanci ODS a TOP 09 opustili před hlasováním jednací sál, nehlasovali ani poslanci KDU-ČSL. „Bývaly doby, kdy tu byli poslanci, kteří byli dobří soupeři. Dnes tu jsou už jen řezničtí psi a teroristé,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Po balíčku se zákonodárci vrhli na schvalování rodičovského příspěvku, který by měl poskočit z 220 tisíc na 300 tisíc. 

„Vládní většina ANO, ČSSD a KSČM vzkázala občanům této země, že zákony se dodržovat nemusí. Jejich jednání v PS je ostudou. I návrh KDU-ČSL na jednání předsedů stran o přijatelném řešení odmítli. Prostě nám stačí síla většiny, na vás kašleme. Demokratická diskuse zaplakala,“ komentoval výsledek středečního jednání, kdy vládní strany ukončily předčasně diskusi k daňovému balíčku, předseda lidovců Marek Výborný.

Komunista Kováčik pravici připomněl církevní restituce

Předseda KSČM Pavel Kováčik mluvil o krokodýlích slzách opozice nad porušováním jednacího řádu Sněmovny. Připomněl ale občanským demokratům situaci před sedmi lety, kdy se podobným způsobem projednávaly také církevní restituce. 

Finální čtení takzvaného daňového balíčku provázela dlouhá kritická vystoupení opozičních poslanců. Koalice v reakci na to nechala dolní komoru rozhodnout o tom, aby se hlasovalo od 10 hodin, a to i bez ukončení rozpravy, do které ráno bylo přihlášeno ještě 25 poslanců. 

To Sněmovnu na čas opět zablokovalo. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek nemohl dokončit ani své několikahodinové vystoupení. Řídící schůze Vojtěch Filip z KSČM mu odebral slovo. Do diskuse vstoupil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že Filip porušuje jednací řád Sněmovny, protože mu není jasné, na základě čeho ukončil rozpravu k zákonu, do které se stále ještě někteří politici hlásili. 

Hlasovat, či nehlasovat? 

„Postup nemá oporu v jednacím řádu,“ tvrdil Stanjrura poté, když komunista Filip ukončil krátce před desátou hodinou vystoupení Miroslava Kalouska. „Vznáším námitku proti postupu řídícího schůze,“ nechal hlasovat poslance. Námitku mu ale neschválili. 

Slova se ujal předseda pirátského klubu Jakub Michálek, který se odvolával na nález ústavního soudu v případě projednávání zákona o EET, který konstatoval, že při jeho schvalování Sněmovna postupovala v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny. 

„Pokud je o rozpravu zájem, není možné postupovat proti jednacímu řádu PS,“ ohradil se proti postupu vládní koalice Michálek. „Můžete si tu většinově prohlasovat, co chcete, ale většinově při tom porušujete zákon,“ vyčítal vládě šéf ODS Petr Fiala.  

Stanjura vmetl koalici opřené o komunisty: Nejste schopní vládnout

„Jste neschopní vládnout a jste neschopní organizovat program Poslanecké sněmovny,“ vyčítal koaličním klubům Stanjura.

„Za KDU-ČSL – je nás deset a vystoupit jsme mohli jen čtyři, a to v řádu jen několika málo minut,“ ohradil se proti postupu vládních klubů šéf lidovců Výborný. „To, co děláme, je ostudou této Poslanecké sněmovny,“ uzavřel.  

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přiznal opozici právo na obstrukce, sám připustil, že se jich v minulosti také účastnil. Ale odmítá, aby byla Sněmovna zablokovaná. „Opozice volá po svých právech, ale snižuje respekt Sněmovny u veřejnosti,“ zvýšil svůj hlas u řečnického pultíku Zaorálek. 

Podle ministra kultury má mít vláda se svou většinou vládnout a prosazovat zákony. „Jestli tohle zablokujeme, tak se zablokuje politika v této zemi. Nečarujte tady debaty o ústavě, když znemožňujete vládnout v této zemi,“ pustil se do opozice Zaorálek.

Václav Klaus mladší i Miroslav Kalousek si následně z ministra kultury utahovali, že porušil hygienické zvukové normy, když na poslance křičel. Poslanci nehlasovali ani v půl jedenácté. 

Až s hodinovým zpožděním, tedy kolem 11., se poslanci dostali k hlasování o ukončení rozpravy, což prošlo těsnou většinou. Naopak neprošlo hlasování o přerušení jednání, či vrácení zákona zpět do druhého čtení. 

Schůze začala v devět hodin ráno přednostním vystoupením bývalého ministra financí a předsedy klubu TOP 09, který avizoval, že si bude chtít jeho klub těsně před hlasováním vzít 20minutovou pauzu. 

Ještě před pokračováním rozpravy vystoupil také předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Odmítl slova ministryně financí Aleny Schillerové  (za ANO), která si postěžovala, že čelí ve Sněmovně při projednávání zákonů teroru. „Měníme deset zákonů a průměr na jeden zákon je 1,5 hodiny,“ zmínil Stanjura, podle kterého Schillerová nemluví pravdu, když tvrdí, že se daňový balíček projednává už 27 hodin. 

„Jste jako recidivisté, kteří opakovaně porušují zákon,“ obul se do vládní koalice šéf poslanců ODS. 

Gazdík zabrousil do filmu

Do filmové oblasti zabrousil ve Sněmovně místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík. To když vytýkal předsedovi klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi jeho počin z minulého týdne. Navrhl totiž, i přes neukončenou debatu, do které bylo v pátek ráno přihlášeno ještě 25 poslanců, aby se o daňovém balíčku hlasovalo v deset hodin. „Jaroslave, to neděláš dobře s tou sirkou. To se ti nevyplatí,“ použil Gazdík parafrázi z filmu Vesničko má, středisková. Kde se ale oslovovaný jmenoval Jaromír. 

Podle Gazdíka se koalice nepoučila z minulosti, kdy zákony protlačené Sněmovnou podobnou procedurou ústavní soud zrušil. 

„Podívejte se, jak dopadly církevní restituce, jak dopadlo stavební spoření, nebo druhý pilíř důchodové reformy. Věřím, že i tento balíček bude zrušen,“ vyčetl vládě Gazdík. 

Opoziční poslanci se nechali už minulý týden slyšet, že pokud zákon bude odhlasovaný bez ukončení sněmovní rozpravy, obrátí se na ústavní soud. 

Co přináší daňový balíček?

  • Vyšší zdanění hazardu, cigaret i alkoholu. Zdanění loterií má být nově 35 procent místo současných 23 procent.
  • Zůstala zachována daňová výjimka pro vytápění v domovních plynových kotelnách
  • O 100 % se zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí, a to z 1000 na 2000 korun
  • Zachována zůstane také 4% daň z nabytí nemovitosti
  • Zdaněny budou také rezervy pojišťoven, a to i na životní pojištění

xiioma ( 7. listopadu 2019 16:18 )

Bude líp, až Babiš nebude.

janejaneja ( 7. listopadu 2019 15:43 )

Kdepak-dělá to jen pro tebe a ostatní voliče , kdeže pro sebe- on přeci nic nepotřebuje. Spíše mi vysvětli, jaký to má význam, že ti 1000 přidá a 1500 vezme ? Že by populismus ??

janejaneja ( 7. listopadu 2019 14:58 )

Jen dál volte Bureše a spol a bude vám líp Neumíte si spočítat, že když vám 1000,- přidá, tak že vám hned obratem ruky 1500 vezme ? Opravdu jste na to ještě nepřišli ? Aha, tak proto se vám říká naivní a tupé ovce.

anna1234 ( 7. listopadu 2019 09:20 )

.. a co se stalo tak mimořádného, že zdražením cigaret, alkoholu atd. máme po demokracii??? Zdražuje se přece postupně pořád a všechno.

vankr ( 7. listopadu 2019 08:39 )

A máme po demokracii,snad s tím něco udělají na Letné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa