Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš zuří: O učitele se po důchodcích staráme nejvíc, stávku nechápu. Ať to vysvětlí rodičům

Aktualizováno -
1. listopadu 2019
18:23
Autor: ČTK, ula, simao - 
1. listopadu 2019
11:47

Ve středu 6. listopadu bude celodenní stávka učitelů kvůli nesouhlasu s výsledky vyjednávání o růstu platů. Školy by měly zůstat zavřené. Ty, které nebudou, by měly mít omezený provoz. Ministr školství Robert Plaga (ANO) však nevidí ke stávce důvod, když platy učitelů rostou. A stejně se vyjadřuje i premiér Andrej Babiš (ANO).

Školské odbory vytáhly do boje a na 6. listopadu nachystaly učitelskou stávku. Vzhledem k podpoře stávky z regionů o tom dnes rozhodlo vedení školských odborů, uvedla místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

Na pochopení z vládních řad však odboráři nenarazili. „Po mém nástupu po roce 2018 na platy pedagogů a nepedagogů šlo 12, 3 miliardy korun, v letošním roce jde dalších 15, 5 miliard korun. A v tomto tempu hodláme pokračovat v roce 2020 a podotýkám i v roce 2021, to znamená, že během čtyř let vláda plní závazek, který slíbila, tedy že platy pedagogů a nepedagogů vzrostou za 4 roky o 50 %,“ bouří ministr školství Robert Plaga.

A dodal, že odbory se pletou ve svých obviněních, že ministerstvo peníze zadržuje a nechce je poslat do vzdělávací soustavy.

Vláda počítá s navýšením sumy na platy učitelů o deset procent, tedy o 11 miliard korun. Podle Plagy růst tarifů o osm procent představuje téměř tři čtvrtiny sumy a čtvrtina by byla na odměny. Podle odborářů ale desetiprocentní zvýšení platového základu odpovídá 78 procentům částky a na odměny by zbylo 22 procent peněz. Ministr řekl, že předáci používají špatné počty učitelů. Také odbory tvrdí, že Plaga počítá se špatnými čísly.

Babiš nechápe

„Nechápu výhrůžky stávkou. Vůbec. A jsem zvědav, jak budou odboráři vysvětlovat rodičům dětí, proč chtějí právě teď zavřít na den školu. V době, kdy se o učitele tak staráme. Po důchodcích jsou nejvíc preferovaní, plníme slib, že v roce 2021 budou mít pedagogové přes 45 tisíc,“ zkázal odborům premiér Babiš. 

„V roce 2021 budou mít učitelé přesně 45 342 Kč, nepedagogové 26 263 Kč. Aby to vyšlo, na příští rok přidáváme učitelům sumu 11 miliard. Celkově je to 10 % navíc, na tom se nic nemění. Jde jen o to, kolik se dá jako pevná částka a kolik budou mít ředitelé k motivaci učitelů. Odbory ale nechtějí nic slyšet a ženou se za stávkou. Znají ta čísla?“ diví se dál Babiš.

Plaga: Nešiřte poplašnou zprávu

„To, že na škole probíhá stávka, ještě neznamená, že musí být zavřena celá škola. Bude záležet na tom, jaké části pedagogického a nepedagogického sboru se stávka bude týkat. Byl bych rád, kdybychom tuto poplašnou zprávu nevysílali mezi rodiče a děti,“ uvedl Plaga. Zdůraznil, že škola má povinnost informovat o stávce rodiče a školáky dopředu.

Odbory nesouhlasí s navrhovaným růstem základů platů učitelů o osm procent, odboráři požadovali navýšení tarifů o deset procent a od konce září jsou kvůli tomu ve stávkové pohotovosti.

O vyhlášení stávky chtěly odbory původně informovat v pondělí na základě reakcí z krajů na návrh stávkovat příští středu. „Máme nyní už z regionů velkou podporu stávky, takže ten termín 6. listopadu na vyhlášení stávky platí,“ řekla Seidlová. Zmocnění vyhlásit stávku, pokud by vyjednávání o platech neskončilo úspěšně, podle ní schválilo předsednictvo odborů 11. října, dodala. Nyní vedení svazu už vybralo jen termín stávky.

Podle Seidlové půjde o celodenní stávku. Podotkla, že některé školy mají nyní kvůli podzimním prázdninám ředitelské volno, a možná se nestihnou na stávku úplně připravit. Pokud zůstanou otevřené, měly by aspoň omezit provoz, řekla Seidlová.

Školské odbory podle Seidlové dnes poslaly ředitelům a ředitelkám škol dopis, ve kterém je o stávce informují. Na pondělí přichystali odboráři briefing, kde chtějí novináře seznámit s dalšími detaily k podobě stávky.

Odbory dlouhodobě usilují o navýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy, chtěly toho docílit do roku 2020. Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí činila 32.466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42.205 korun. Ve skutečnosti ve stejném období brali v průměru 36.224 korun, tedy kolem 112 procent průměrné mzdy.

Babiš se s Plagou ve středu domluvil, že tarify učitelů vzrostou o osm procent a odměny o dvě procenta. Premiér řekl, že tím považuje vyjednávání se školskými odbory za uzavřené. Ministerstvo práce má připravit vládní nařízení.

Plaga podle odborů slíbil, že do tarifů půjdou tři čtvrtiny z 11 miliard korun na přidání, což by podle nich mělo umožnit víc než osmiprocentní navýšení základů platů.

Plaga už dříve uvedl, že podle něj není stávka na místě. Platy pedagogů podle něj rostou v souladu s programovým prohlášením vlády. V něm vláda slíbila, že do konce volebního období by měli učitelé mít 150 procent svého příjmu z roku 2017, měli by tak vydělávat 45.000 korun hrubého.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

avina ( 2. listopadu 2019 10:52 )

Hrozná úroveň-proto maturity...….VŠ pak udělá každý.

vaber ( 2. listopadu 2019 08:50 )

můj taky neprošel a byl slušný

amgal ( 2. listopadu 2019 08:45 )

cenzura?????

amgal ( 2. listopadu 2019 08:41 )

kde je můj příspěvek?

kunpic ( 2. listopadu 2019 08:19 )

A teď zkus definovat typický socialismus, jestli to dokážeš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa