Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kněz Piťha odmítl metál od Zemana. Prezident to dostal písemně, řekl Blesku

Autor: Jan Kálal - 
29. října 2019
13:55

Katolický kněz Petr Piťha Blesk Zprávám potvrdil, že navržené státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana odmítl. Podrobnosti mu prý sdělil v dopise z 15. října. Zeman přitom ve veřejných vyjádřeních naznačoval, že kontroverznímu kazateli za jeho odvahu udělí Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Piťha 28. října ve Vladislavském sále chyběl.

„Své plně zdůvodněné rozhodnutí jsem sdělil prezidentu republiky dne 15. 10. 2019. Svou soukromou korespondenci nehodlám zveřejňovat. Zkuste se tedy obrátit k někomu, kdo ji zná, nebo znát může,“ uvedl Piťha pro Blesk Zprávy.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček mezitím pro Novinky.cz reagoval se slovy: „Je na každém, aby celou věc vnitřně zvážil a rozhodl se. Rozhodnutí učiněné v tichosti respektujeme.“

Na Piťhovu absenci na Hradě dopředu upozornil kardinál Dominik Duka. „Pan Piťha na slavnostním večeru nebude. Ale nemohu to více komentovat, jsem vázán mlčenlivostí,“ řekl na Frekvenci 1.

„Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili“

Katolický kněz loni ve svatováclavském kázání v katedrále sv. Víta odmítl Istanbulskou úmluvu, která má podle svých předkladatelů bojovat proti násilí na ženách. Podle Piťhy nicméně ve svém důsledku povede k útlaku tradičních rodin ze strany homosexuálů.

„Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění. Určení pohlaví vašich novorozenců podle pohledu do jejich klína bude zrušeno. O svém pohlaví rozhodne dítě samo, a proto budete povinni je vychovávat bezpohlavně a potažmo mu nebudete moci dát ani jméno,“ řekl loni v září ve svém kázání.

Video  O závisti i úspěšném Česku. Podívejte se, co Zeman řekl 28. října na Hradě.  - abl
Video se připravuje ...

Policie se jeho kázáním na podnět České ženské lobby zabývala, trestný čin v tom ale neshledala. Petr Piťha už jedno státní vyznamenání má. Od prezidenta Václava Klause v roce 2011 dostal medaili Za zásluhy.

Video se připravuje ...
Další videa