Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman chválil krásy Prahy a Česka před velvyslanci. Ivana přišla v černých šatech

Autor: ČTK, kal - 
27. října 2019
16:35

Prezident Miloš Zeman na nedělní schůzce se zahraničními velvyslanci pogratuloval diplomatům, že byli vysláni do úspěšné země a nejkrásnějšího města na světě. Na tradiční akci v předvečer státního svátku 28. října tak přivítal diplomaty téměř identickým projevem, jaký přednesl před rokem. Setkání s lídry diplomatických misí se zúčastnila i Zemanova manželka Ivana, která přišla v černých šatech.

Zeman v projevu v úvodní veřejné části schůzky v Rothmayerově sálu Pražského hradu stejně jako před rokem vyzdvihl kvality Česka. „Vítejte v úspěšné zemi, zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, má stabilní ekonomický růst a nadto je zemí, která je velmi bezpečná,“ uvedl.

Prezident chválil i krásy Česka. „Když se scházím s novými velvyslanci, musejí přijmout fakt, že Praha je nejkrásnější město na světě. Bývají trochu nervózní, protože si myslí, že jejich hlavní města jsou taky krásná, ale protože jsou velvyslanci v Praze, tak souhlasí. Musí souhlasit. Žijeme v demokracii, ale demokracie má jistá omezení, jak víte,“ žertoval.

Apoštolský nuncius vzpomínal na procházku na Petříně

Apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, který mluvil za diplomaty, poděkoval Zemanovi za milé přivítání a slova. „Pro mnohé z nás, včetně mě, je to první příležitost účastnit se tohoto každoročního setkání,“ řekl. Zmínil svou víkendovou procházku po pražské Letné a Petříně, kdy se mohl přesvědčit, že prezidentovy názory na krásy Prahy sdílejí lidé z celého světa.

Video  Prezident Miloš Zeman a jeho odchod ze Sněmovny  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Balvo se v projevu zastavil u skleněné mozaiky na katedrále sv. Víta. „Nesoustředím se ani na zobrazený výjev, ale uměleckou kvalitu jednotlivých částí různých velikostí a barev, které tvoří harmonický celek. Každý dílek má své místo, a když chybí, dílo není dokonalé,“ uvedl. Stejný harmonický celek podle něj tvoří lidé po celém světě, které zastupovali na Hradě diplomaté.

„Přejeme vám, aby lidé této země, kteří jsou součástí toho zázračného celku, žili v míru a blahobytu,“ uzavřel.

dama_s_kosou ( 27. října 2019 19:17 )

Tak to jo

avina ( 27. října 2019 18:54 )

Pěkná slova prezidenta. Ukázka, že historická Praha je úchv­atná,­neopa­kova­telná. Pravý Čech miluje svou zemi a matičku Prahu. Důstojná účast manželky,podpora psyc­hická,­morál­ní.Mn­ozí si prezidenta přirovnávají k rodičům nebo sobě.Havel by to četl z papírku,Dáša by ho zastínila výškou a mohutností.Radost mají lidé, kteří netrpí negací k okolí.

jima ( 27. října 2019 18:43 )

Zemanova je stale nas.ana?

dama_s_kosou ( 27. října 2019 18:07 )

Udavac ve vlade,
opilec na hrade.
Ustava tancuje
v saskovskem kabate...
Je smutne kam jsme se dostali

dama_s_kosou ( 27. října 2019 18:03 )

Pro zemanoidni burany je dobra skladba od Hutky Ovarova revoluce.
Popr trochu drsnejsi Milos a Zubata.
Vrele doporucuji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa