Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada pohledu Čaputové: Pohrdání, či lítost? „Tolerantní“ Zeman si do ní rýpl za zpoždění

Aktualizováno -
7. října 2019
08:21
Autor: Tomáš Vašek, simao - 
6. října 2019
05:45

Úmrtí Karla Gotta odsunulo tuhle schůzku v Lánech na druhu kolej pozornosti. Prezident Miloš Zeman pohostil hlavy států V4, Srbska a Slovinska, některé detaily však přece jen pozornějším očím neunikly. I na Slovensku se tak řešily zářivě červené šaty Zuzany Čaputové, které si do tohoto „pánského klubu“ oblékla druhý den. A nebo její lehce záhadný výraz při pohledu právě na hostitele Zemana. Ten se k Čaputové vyjádřil v neděli.

Na lánském setkání představitelů Visegrádské čtyřky (V4) to vypadalo všechno ještě idylicky. Reprezentativní prostředí, tři pánové v oblecích, jedna dáma v elegantní šatech, úsměvy na každém kroku a slova o hlubokém přátelství mezi jednotlivými státy.

Při bližším pohledu si však (nejen) na Slovensku začali všímat zdánlivě drobných maličkostí, které do „idylky“ středoevropské aliance příliš nezapadaly.

Čaputová se zpožděním

Čaputová přitom do Česka přicestovala vlakem - nikoli tedy letecky jako v případě historicky první návštěvy na Pražském hradě. Její spoj do Prahy však nabral zpoždění.

„Ten vlak měl zpoždění 18 minut, ale já budu tolerantní. Paní prezidentka Čaputová sice přijela poslední, třebaže podle protokolu nejmladší člen Visegradské skupiny by měl přijet jako první. Ale řekl jsem už, že jsem tolerantn a to osmnáctiminutové zpoždění nic nezpůsobilo. Přijela v zásadě tak, aby se začlenila do celkové skupiny,“ uvedl v neděli Miloš Zeman na Frekvenci 1. 

„Bizarní“ fotka se Zemanem

Úsměvný byl během pobytu Čaputové v Lánech moment, kdy si slovenský web pluska.sk povšiml snímku fotografa Blesku Jakuba Poláčka. Ten zachytil slovenskou prezidentku přesně v momentě, kdy ji při společném focení pocuchal účes větrný poryv.

Zleva český prezident Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polska Andrzej Duda a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová na summitu V4 na zámku v Lánech (2. 10. 2019) Zleva český prezident Miloš Zeman, prezident Maďarska János Áder, prezident Polska Andrzej Duda a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová na summitu V4 na zámku v Lánech (2. 10. 2019) | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

„Zuzana Čaputová měla problémy se svými blonďatými vlasy, rozfoukal je vítr,“ uvedla pluska.sk v článku pojmenovaném „Prezidentka Čaputová se ocitla na bizarní fotce se Zemanem. A zradily ji její dlouhé vlasy“.

Která z fotek měla být údajně „bizarní“? Ta, na které všichni státníci stojí zpříma a drží se a ruce, jen český prezident Miloš Zeman se s námahou opírá na pódiu o hůl.

Summit V4 v Lánech: Podle Slováků „bizarní“ fotka, jak píše pluska.sk Summit V4 v Lánech: Podle Slováků „bizarní“ fotka, jak píše pluska.sk | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

Pro den číslo 2 však slovenská prezidentka zvolila šaty jiné - zářivě červené. Web topky.sk uvedl, že „Čaputová mezi samými muži v obleku působila jako červená výjimka“.

Summit V4 v Lánech: Miloš Zeman, János Ader, Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Borut Pahor a Aleksandar Vučič Summit V4 v Lánech: Miloš Zeman, János Ader, Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Borut Pahor a Aleksandar Vučič | ČTK

Upřený pohled Zuzany Č.

Na českém twitteru zaujala jiná fotografie Čaputové - neřešící outfit prezidentky, ale její výraz při pohledu na promlouvajícího Miloše Zemana. Spekulace se točily zejména kolem výrazu Čaputové. „Je to pohrdání, nebo lítost?“ ptá se například jeden z uživatelů twitteru.

Nebo se jen Čaputová tolik soustředila na Zemanova slova? Co se slovenské hlavě státu při pohledu na svůj český protějšek honilo hlavou, může s jistotou vědět jen ona sama.

Zeman na Frekvenci 1 odpovídal i na dotaz, jak si s Čaputovou rozumí. „To je příliš brzo. Já se s paní prezidentkou ještě setkám při otevírání Českého domu v Bratislavě, to bude někdy v listopadu, tuším šestnáctého, ale to nevím přesně. A budeme pokračovat v našem - a to chci zdůraznit - přátelském rozhovoru. To, že se v některých názorech lišíme, je v demokracii normální,“ podotkl Zeman.

Nesoulad ve svobodě na internetu?

Zaujaly však i výroky Zemana a Čaputové. Nad rámec toho, co řešil summit V4 s hosty ze Srbska a Slovinska, se Zeman v jednu chvíli rozhodl prezentovat názor na svobodu na intenetu.

„Poslední věta, kterou bych chtěl říci, je, že János Áder mně jednu větu na závěr povolil. A sice, že účastníci této diskuse jsou proti cenzuře internetu za předpokladu, že nebudou cenzurovány neanonymní příspěvky,“ prohlásil Zeman.

„János jenom říkal: Miloši, aby to nebyl hlavní výstup našeho jednání. A měl pravdu. Proto to říkám jako jednu jedinou větu,“ dodal český prezident s odvoláním na maďarského protějška.

Čaputová to nenechala bez reakce. „Ještě vzpomenu téma cenzury na internetu a dodám k tomu moje stanovisko. Moje stanovisko, jak jsem ho už komunikovala na společném setkání, je o tom, že svoboda projevu je velmi vysoká hodnota, kterou jsme si vydobyli před 30 lety, bezpochyby,“ začala obvyklým diplomatickým způsobem.

„Zároveň má svoje hranice, pokud zasahuje do práv, anebo do právem chráněných zájmů jiných osob. V tomto kontextu je legitimní hledat nástroje na hájení rovnováhy mezi svobodou projevu a případným zásahem do práv,“ dovysvětlila za sebe svůj postoj k tématu.

Byl „odstřižený“ Zeman záměr?

Otázky vzbudil i příspěvek na instagramu Čaputové. V sérii pětice fotografií ze summitu V4 se Zeman objevuje jen v jednom případě, a to navíc z profilu a v nezaostřené podobě.

Na fotografii, kde se evropští lídři drží za ruce, Zeman úplně chybí. Místo klasického složení Visegrádské čtyřky tak na fotografii nalezneme maďarského prezidenta Ádera, polského prezidenta Andrzeje Dudu, Zuzanu Čaputovou a… slovinského prezidenta Bohuta Pahora, hosta lánského summitu V4 společně se srbskou hlavou státu Aleksandarem Vučičem. Byl Zeman se svou hůlkou záměrně oříznut, a nebo se do čtvercového formátu snímku jednoduše „nevešel“?

Příspěvek z instagramu Zuzany Čaputové, na kterém chybí český prezident Miloš Zeman. Místo něj se za levici slovenské hlavy státu drží prezident Slovinska Borut Pahor Příspěvek z instagramu Zuzany Čaputové, na kterém chybí český prezident Miloš Zeman. Místo něj se za levici slovenské hlavy státu drží prezident Slovinska Borut Pahor | Archiv Blesku

Na vztah slovenské prezidentky a Miloše Zemana se v minulosti přímo Čaputové dotazovali i novináři. Prezidentka uvedla, že na mnoho záležitostí bude mít rozdílné názory než její český kolega Zeman.

„Má velmi silné, velmi vyhraněné názory na mnoho věcí. Choval se ke mně velmi přátelsky a s velkým respektem. Je zřejmé, že na mnohé věci máme a budeme mít různé názory,“ řekla v červenci Čaputová.

„Pozor, komu dělá křoví,“ varují Čaputovou

Kromě nápadné asertivity ve vyjádřeních Čaputové, záhadného pohledu a mnohoznačného příspěvku na sociálních sítích si však slovenská média všimla ještě jednoho aspektu.

Komentátor Peter Schutz se ve svém textu pro zpravodajský web sme.sk na přímo ptá: „Nezdá se vám, paní prezidentko, dosud hodnocená v zahraniční politice na jedničku, že frekvence summitů V4 je zneužíváním vaší osoby k cílům, které – eufemisticky řečeno – nepreferujete?“ Táže se tak v komentáři pojmenovaném „Čaputová by si měla dát pozor, čemu dělá křoví“.

Schutz míní, že současné summity V4 nesledují cíle Čaputové, ale maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho spojenců a příznivců. Mezi ně je řazen i český prezident Zeman. Podle slovenského komentátora se Čaputová účastní akcí, jejichž „hlavním cílem je propagovat a zviditelňovat V4 jako opoziční blok k Bruselu“.

Schutz přitom označil lánské setkání za „balast s výlučně marketingovou náplní“. Čaputová naopak v Lánech sama upozornila na to, že očekává více konkrétních a konstruktivních návrhů ze strany V4.

Zeman: Čínský agent? To je pak i Merkelová

Rozdílný pohled mají Zeman a Čaputová na Čínu. Slovenská prezidentka v létě otevřeně zkritizovala porušování lidských práv v Číně. A to při setkání s čínským ministrem zahraničí. Ochranu lidských práv vnímá Čaputová jako „nezbytný základ naší svobody“.

Zeman lidská práva v souvislosti s Čínou raději příliš neřeší, soustředí se na ekonomickou výměnu. Nechyběl tak ani nedávno na Žofíně, kde čínská ambasáda nachystala oslavu 70. výročí navázání vzájemných vztahů.

Na Frekvenci 1 nyní připomněl, že ho označují někteří za ruského, případně čínského agenta. „Pokud jde o toho čínského agenta, byl jsem v Číně pětkrát, Angela Merkelová tam teď byla pojedenácté, takže je zřejmě také čínskou agentku. Ale zájem o dobré vztahy ať už s Ruskem, neb o s Čínou patří k výbavě schopných politiků. Ti neschopní jenom rozsévají nenávist, izolacionismus a ideologickou předpojatost,“ vzkázal Zeman.

Shoda nad Gottem

Nad čím však mezi Zemanem a Čaputovou panovala shoda, bylo hodnocení zesnulé pěvecké legendy Karla Gotta.

„Karla Gotta jsem považovala za umělce, který ovlivnil mnohé generace lidí v Československu, nejen v České republice. Chci tímto vyjádřit soustrast jeho nejbližším,“ uvedla při návštěvě Česka Čaputová, zatímco prezident Zeman litoval Gottova úmrtí na tiskovce k summitu také.

Čaputová brzy znovu v Praze

Čaputová má přitom do Česka přijet brzy znovu. Již 14. října by měla vystoupit na konferenci Forum 2000 s názvem „jak obnovit naděje roku 1989“.

„Zuzana Čaputová založila svůj politický úspěch na úctě k pravdě a víře ve svobodu a demokracii. Přistupuje ke svému úřadu s nejvyšší mírou odpovědnosti a s viditelnou snahou reprezentovat a efektivně hájit zájmy celé své země. To by mělo být samozřejmé u jakéhokoliv vysokého představitele demokratického státu, ale – v kontextu naší složité doby – je to téměř výjimečné. Účasti paní prezidentky Čaputové na Foru 2000 si proto velmi vážíme,“ uvedl k tomu ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Video  Bratr Čaputové: Kvůli výhrůžkám měla ochranku. A jako prezidentka nechce z domu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jameson ( 7. října 2019 21:47 )

Čaputová pořád čumí, že by zasloužila mokrým hadrem přes tlamu, takže není divu, že svůj odporný pohled upřela i na tu naší oživlou mumii.

slovan1954 ( 7. října 2019 18:47 )

Léky byly!!!

Inicio ( 7. října 2019 18:32 )

jaromir124 *** roku

barracuda.sro ( 7. října 2019 17:10 )

Záhadný škleb Čaputové ? Slovenská Mona Lisa

pe17 ( 7. října 2019 16:34 )

hnusná,nepříjemná ženská,nevím podle pohledu jestly chce brečet? zeman by měl někam zalézt!! nohy má jak dráty do betonu,to je teda reprezentace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa