Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdrcená rodina a záplava květin. Se ženou (†45) šéfa KDU-ČSL Výborného se loučil plný kostel

Aktualizováno -
5. října 2019
13:25
Autor: simao, jp, map - 
5. října 2019
05:02

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný (43) prožil další smutné chvíle. Rozloučil se se svou manželkou Markétou Výbornou (†45), kterou náhle zabila skrytá vada srdce. Pohřeb se uskutečnil v kostele sv. Bartoloměje v Heřmanově Městci, který se v sobotu dopoledne naplnil k prasknutí. Za rakví se táhl sedm metrů dlouhý pás květin a věnců. A plakalo i nebe.

„Milované manželce. Marek“ či „Na rozloučenou nejlepší korepetitorce“. Vzkazy plné smutku, bolesti a úcty nechyběly v průběhu pohřbu Markéty Výborné, který připadl v Heřmanově Městci na sobotní deštivé dopoledne, při kterém slzelo i nebe.

S usměvavou a milou manželkou šéfa lidovců Marka Výborného se přišla rozloučit řada lidí.

Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Dlouhý obřad a záplava květin

Kostel zaplnili smuteční hosté takřka do posledního místečka. Přinesli s sebou mnoho květin a věnců, ze kterých vytvořili uprostřed kostela dlouhý „koberec“. „Po církevních obřadech ji doprovodíme na místní hřbitov, kde bude očekávat slávu vzkříšení,“ upozorňovala rodina na parte.

Veřejný obřad v kostele trval přes jeden a tři čtvrtě hodiny, poté se od kostela vydalo pohřební procesí na spouštění rakve do hrobu již v užším kruhu rodiny, přátel a blízkých.  

Na začátku procesí šel Marek Výborný, rukou držící svého syna. A v druhé posléze deštník, protože na dešti přidalo. 

Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) Pohřeb Markéty Výborné, manželky šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (5.10.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Náhlé úmrtí šokovalo

Klavíristka a učitelka na konzervatoři zemřela náhle v pondělí, poté, co vypravila dvě mladší děti do školy a šla si ještě lehnout. Objevila ji nejstarší dcera a neměla už šanci jí pomoci.

Její smrt byla pro všechny šokem. Maminku se snažila šestnáctiletá Amálka oživit marně, nepomohl by ani okamžitý zásah záchranky. Po paní Výborné zůstal manžel a tři děti Amálka, Míša a Vendelín, její sestra Ludmila s rodinou a její maminka.

Věnec od zdrceného manžela: Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil svou náhle zesnulou manželku (5.10.2019) Věnec od zdrceného manžela: Šéf KDU-ČSL Marek Výborný pohřbil svou náhle zesnulou manželku (5.10.2019) | Foto Blesk - Michal Protivanský

Nechyběl ani bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dorazila také první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková, která se ujala řízení strany během toho, co Výborný zařizoval pohřeb a další rodinné záležitosti.

Skrytá a neléčitelná vada srdce

Šéf lidovců Výborný se svěřil s tím, proč tak náhle jeho milovaná žena zemřela. „Zemřela na zcela skrytou vrozenou vadu srdce, která se v jejím případě do poslední chvíle nijak předem neprojevovala a je bohužel neléčitelná. Bohužel by jí nepomohl ani okamžitý zásah lékaře (pro znalé ze zprávy Pardubické nemocnice: pravostranné srdeční selhání při arytmogenní kardiomyopatii),“ prozradil na facebooku Výborný.

Pod jeho příspěvkem se i tentokrát objevila řada komentářů s upřímnou soustrastí. Stejně jako v momentě, kdy rodinnou tragédii oznamoval. Dokládaly i to, jakým šokem úmrtí 45leté matky tří dětí je. „Marku, prosím tě, nemohu uvěřit tomuto... Včera jsem s vámi oběma mluvila... Nemohu ani učit. Je mi to strašně líto, byla andělská bytost a navždy zůstane v mém srdci, drž se... Nerozumím tomu, co se stalo a proč,“ napsala nevěřícně Alena T.

I další lidé na paní Markétu vzpomínají jako na veselého, usměvavého a dobrosrdečného člověka. S Markem Výborným se poznali během zkoušení divadelní hry - on nacvičoval na svatého Václava, ona na kněžnu Drahomíru. Vzali se v roce 2001.

Výborný, který prolomil mlčení po prvotním šoku, poděkoval zároveň za stovky slov podpory i vyjádření soucitu. „Ač nás to moc bolí, tak si toho moc vážíme. Milovanou Marky a mamku máme stále před očima a víme, že teď už v ní máme mocnou přímluvkyni v nebi. I ona nám pomůže tu bolest překonat,“ vyznal se šéf lidovců. A připojil fotku ze sobotních slavností v Heřmanově Městci, na níž byla rodina ještě pospolu a šťastná...

mikima2 ( 5. října 2019 23:24 )

Ty krávo jedna hnusná, primitvní, ty si neuvědomuješ, že 3 děti přišly o mámu! Ty bys potřebovala rozbít tu tvoji nevymáchanou hubu.

Sergei Napreenko ( 5. října 2019 23:03 )

K. Gott-ta pravá,tak to lame srdce, sos!!!!!

Sergei Napreenko ( 5. října 2019 22:53 )

Terka v Pakistanu asi nic ne vi!!!!!!

Sergei Napreenko ( 5. října 2019 22:47 )

Na vyřizování účtu je ring, tam to rozdejte, Vemola všechno vysvětlí

Sergei Napreenko ( 5. října 2019 22:44 )

I co furt rešite politiku,
Pište neco dobreho, uvital by to i p.MAESTRO!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa