Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přerozdělení migrantů a peskování Česka? Zeman zmínil nevděčný úkol Jourové

Video se připravuje ...
Autor: tva, vei, kal, Darina Jíchová - 
22. září 2019
13:55

Podle prezidenta Miloše Zemana udělal premiér Andrej Babiš (ANO) při vyjednávání o portfoliu pro českou eurokomisařku Věru Jourovou (ANO) maximum. Uvedl to v pořadu Blesku.cz S prezidentem v Lánech. Podle hlavy státu bylo konkurentů Jourové příliš, místopředsedkyni Evropské komise podle něj ale čeká nevděčný úkol.

V týmu příští šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové bude mít eurokomisařka Věra Jourová na starosti dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. Zároveň získala post místopředsedkyně komise.

 

„Je to obtížné portfolio. Protože peskovat Polsko, Maďarsko a možná i ostatní země včetně Česka, je velmi nevděčný úkol,“ zhodnotil Zeman post Jourové v příští Evropské komisi.

„Jak vidíte, tak právě díky V4 se podařilo zabránit pokusu o rozmístění migrantů mezi evropské země včetně České republiky. Kdyby nyní Jourová prosazovala rozdělení migrantů výměnou za dotace, tak bych to nepovažoval za příliš vlídné zacházení s vlastní zemí,“ dodala hlava státu v pořadu S prezidentem v Lánech.

Politruk měl větší pravomoce než Jourová, míní Zeman

Za post připomínající politruka Evropské unie označil na Twitteru portfolio Věry Jourové europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Politruk v minulém režimu měl určité kompetence. Obávám se, že v tomto případě budou tyto kompetence výrazně menší,“ řekl prezident v návaznosti na toto vyjádření.

Video  Zeman vyčkává, co udělá nová Evropská komise. A okomentoval Brexit  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Babiš se však ve svém hodnocení soustředil na fakt, že Česko bude mít poprvé v historii post místopředsedkyně Evropské komise. „Je to pro ČR vyznamenání a ve spojení s portfoliem pro hodnoty a transparentnost i velká důvěra od předsedkyně Von der Leyenové,“ napsal premiér na svůj twitterový účet.

Přesto, že premiér Andrej Babiš uvedl, že misi považuje za splněnou, původním plánem české vlády bylo získat ekonomické portfolio. Podle premiéra ale přišla změna strategie a výsledek má za úspěch. Opozice i přesto mluvila o zklamání a prohře. Šéf ODS Petr Fiala mluvil dokonce o porážce autority premiéra.

„Česká republika nedosáhla při obsazování orgánů EU žádné, ani malé vítězství, nedosáhli jsme dokonce ani na remízu. Jsem obsazením tohoto postu nepříjemně překvapen a považuji to pro ČR za nešťastné,“ řekl později Fiala. Premiéra kritizovali také komunisté, kteří vládu jinak podporují. O neúspěchu mluvila i SPD.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V čele Evropské komise (EK) nahradí Jeana-Claudea Junckera německá ministryně obrany a spojenkyně kancléřky Angely Merkelové Ursula von der Leyenová (60). Podle politologů se nedá očekávat, že von der Leyenová přinese do Bruselu změnu, jen loajální Merkelové a Křesťanskodemokratické unii (CDU).

Prezident Zeman hranice v Irsku nechce

Už jen čtyři desítky dní zbývají do termínu brexitu. Britský ministerský předseda Boris Johnson chce novému datu odchodu Velké Británie z Evropské unie dostát za každou cenu. Dokonce kvůli tomu přerušil i činnost parlamentu.

„Jak jsem si všiml, britský parlament přijal zákon, který zakázal tvrdý brexit. Zbývají dvě možnosti: brexit s dohodou nebo další, již několikáté, odložení brexitu,“ vyjádřil se Zeman k otázce brexitu.

Johnson chce brexit s dohodou, ale také zrušení irské pojistky. (21. 8. 2019) Johnson chce brexit s dohodou, ale také zrušení irské pojistky. (21. 8. 2019) | Reuters

Prezident promluvit také o otázce takzvané irské pojistky. „V každém případě je to technická záležitost, která by se mohla vyřešit. Když dáte na hranice strážní budky a podobně, tak to možná prospěje britskému sebevědomí, ale na druhé straně to cestování mezi těmito dvěma částmi téhož ostrova trochu znesnadní. Já sám jsem pro to, aby tam hranice nebyly,“ řekl prezident.

Video  Miloš Zeman o výročí 30. 17. listopadu 1989  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Našel jsem ve Vás vzdělaného, charismatického a přátelského státníka, který se nevyhýbá ani těžkým a kontroverzním tématům. Jsem přesvědčen, že Velká Británie, která dnes stojí před náročným úkolem, potřebuje ve svém čele silnou osobnost, která se nebojí vést. Proto mě nesmírně těší, že jste byl premiérem jmenován právě Vy,“ napsal v červenci Zeman Johnsonovi.

Video se připravuje ...
Další videa