Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Foldyna ustál pokus o vyhazov z ČSSD. Proti rebelovi se nenašlo dost hlasů

Aktualizováno -
20. září 2019
17:37
Autor: trm, for, ČTK - 
20. září 2019
14:09

Dlouhé roky patřil k nejhlasitějším poslancům ČSSD, je blízkým spojencem prezidenta Miloše Zemana a krátce byl i místopředsedou oranžových. Teď Jaroslav Foldyna po skoro 30 letech ve straně ustál pokus o vyloučení, když se na předsednictvu nenašlo dost hlasů. O jeho odchodu či „vyhazovu“ se spekulovalo především v posledním roce několikrát. V pátek o vyloučení rebela, bývalého boxera a motorkáře Foldyny jednalo předsednictvo sociální demokracie - a bylo to těsné.

„Slyšel jsem, že se má jednat o mém vyloučení. Jestli mě vyloučí, tak mě vyloučí. Asi budu nezařazený, jak se tomu teď říká,“ řekl Foldyna pro iDnes.cz. Dodal, že je připraven odejít. Připouštěl ale, že se svou stranou má stále více odlišné názory a rozchází se s ní.

Později - těsně před jednáním předsednictva - nicméně zmínil, že sám neuvažuje o tom, že by stranu opustil. Na jednání dostal pozvánku, i když není členem tohoto orgánu. Aby nakonec dodal, že pro jeho vyloučení hlasovalo 29 členů předsednictva. „Nicméně kvórum bylo tuším 31, takže se mě nepodařilo vyloučit,“ uvedl. Ocenil, že se našlo dost členů předsednictva, kteří vnímají politiku jako službu, ne mocenský nástroj.

Spolustraníky Foldyna nedávno mimo jiné pobouřil výrokem, že by podporoval rekonstruovanou vládu Andreje Babiše (ANO) v případě, kdy by ji opustila sociální demokracie. Kdyby širší vedení ČSSD odhlasovalo jeho vyloučení, chce nadále zůstat v politice. Neumí si zatím představit, co by to znamenalo pro jeho členství v poslaneckém klubu sociální demokracie.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se přímé odpovědi, jestli je na pořadu dne předsednictva Foldynovo vyloučení, vyhnul. „Budeme jednat o interních záležitostech,“ uvedl pouze.

Foldyna: Za Petříčka je hůř než za Schwarzenberga

Foldyna má v ČSSD pověst rebela. V posledních měsících se několikrát dostal do sporu s „mladou“ generací sociální demokracie. Servítky si nebral například u ministra zahraničí Tomáše Petříčka nebo místopředsedkyně a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

„Já se s celou řadou postojů pana ministra Petříčka v zahraniční politice neshoduji a myslím si, že to je mnohem horší než za Karla Schwarzenberga. Toho jsem si vážil, přestože jsem s ním nikdy nesouhlasil,“ uvedl už dříve pro Blesk Zprávy Foldyna. „Z postojů pana Petříčka neshledávám nic, co by bylo v souladu s dlouhodobými postoji sociální demokracie. Je to taková nesuverénní politika,“ míní.

Foldyna mimo jiné odmítá uznání Kosova coby samostatného státu, jeho oduznání zmínil při nedávné návštěvě Srbska prezident Zeman. Foldyna, který má srbské předky, ho doprovázel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 20. září 2019 21:07 )

Opravdová politika se dělala naposledy za Premyslovcu od té doby Cechacci pouze soutěži komu hlouběji zalezt do analu😂😂

11karel11 ( 20. září 2019 19:48 )

Odvolejte Hamáčka.

alideda ( 20. září 2019 18:59 )

hamon bez domu mas tam kufr lega..

Deneček ( 20. září 2019 17:39 )

Je už na čase zbavit se všech tradičních stran a pomatených pirátů.

Bravo-Babis-Zeman ( 20. září 2019 16:53 )

A antibabiš-zemanovci zde pukají vzteky ...žluč jim žere mozek ktery ani nemají ..rudý zlostí...nenávistí a bezmocí...
Ježiš to mě tak těší a delá radost vy chca.nky z milionu odpadu a demobloku de.bi­lů..😁😁­😁😁😁😁😁👍­👍👍👍👍 😁😁😁😁­😁😁😁👍👍👍­👍👍👍😜😛😜­😛😜😛😜😛😜­😛😜😛😜👍👍­👍😅😅😁😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa