Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman rozpočet nejspíš podepíše, vládu podpoří i ve Sněmovně. Babiš: Ale rýpl si

Aktualizováno -
16. září 2019
18:15
Autor: for, vei - 
16. září 2019
14:01

Prezident Miloš Zeman dorazil v pondělí na jednání vlády, aby si „ohlídal“ diskusi nad státním rozpočtem na rok 2020. A odjížděl s tím, že je připraven klíčový zákon podepsat, pokud se proti nynějšímu návrhu moc nězmění, jak řekl ČT. Rozpočet počítá se schodkem 40 miliard, celkové výdaje jsou pak vyčísleny na 1,618 bilionů korun. Zeman už rozpočet podpořil, ministryně financí Schillerová nicméně počítá s drobnou změnou. Premiér Andrej Babiš (ANO) dal prezidentovi ve Strakově akademii krátké školení, jak se popasovat s technikou. A zmínil, do čeho si prezident na vládě rýpl.

Po jednání bezpečnostní rady státu a tripartity zasedla vláda ke schvalování rozpočtu pro rok 2020, na který se přijel podívat prezident Miloš Zeman. Hlava státu následně zamířila do Lán, kde v sedm večer přijme premiéra Andreje Babiše na domácí půdě. Ještě předtím stihl Zeman připojit podpis pod zvýšení penzí, stoupnou od příštího roku.

Po letní bouři a nesouhlasu některých ministrů z ČSSD vláda kývla na návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), který s celkovými výdaji 1,618 bilionu korun počítá se schodkem 40 miliard.

„Díky prezidentovi republiky Miloši Zemanovi za to, že osobně dorazil podpořit rozpočet naší vlády. Pochválil za jeho přípravu hlavně kolegyni Alenu Schillerovou. Varoval ale i před ochlazením ekonomiky v Německu a podpořil naše snahy hledat obchodní příležitosti i v jiných zemích,“ uvedl Babiš.

Premiér na Zemanovo konto zároveň dodal: „Ale samozřejmě, že si prezident taky rýpnul. Že stále moc platíme solárním baronům, že je hodně úředníků a zbytečných daňových výjimek. Souhlas. Ale to všechno řešíme a budeme i dál. Prezident to dobře ví, proto potvrdil, že je připraven rozpočet na příští rok podepsat.“

Zeman: V zásadě jsem připraven rozpočet podepsat

Prezident již dříve návrh podpořil, po pondělním jednání vlády pak dodal, že nemá problém vzít do ruky pero. „V zásadě jsem připraven rozpočet podepsat,“ řekl Zeman, podle něj ale nesmějí nastat zásadní změny proti nynějšímu návrhu. Naposledy se do diskuzí ministrů s premiérem vměstnal loni po tříleté pauze. Pondělní podpora rozpočtu pak po dřívějším vyjádření Zemana byla spíše formalitou. 

„Expertní tým prezidenta republiky vyslovil plnou podporu úsilí ministryně financí zabránit neodůvodněným výdajům a plýtvání a úsilí hledat příjmové rezervy včetně odstranění neodůvodněných daňových výjimek,“ napsal mluvčí Jiří Ovčáček po více než pětihodinové schůzce Miloše Zemana a jeho expertního týmu s ministryní Alenou Schillerovou před několika dny. 

Zeman dal stávajícímu návrhu zelenou, i když má výhrady k výši výdajů na podporu obnovitelných zdrojů energie, zejména na solární zdroje, které jsou podle prezidenta úplně zbytečné. Vadí mu i počet státních úředníků, jejichž počet by měl podle hlavy státu díky digitalizaci klesat.

Ministryně financí Alena Schillerová ale reagovala, že se nejedná pouze o úředníky a je připravena za tento fakt bojovat i ve Sněmovně, pokud by došlo k přestřelce. 

Ministryně financí Alena Schillerová představuje po jednání vlády o rozpočtu tabulky, které ukazují nejen kolik je zaměstnaných státních zaměstnanců, ale i platy učitelů (16.9.2019) Ministryně financí Alena Schillerová představuje po jednání vlády o rozpočtu tabulky, které ukazují nejen kolik je zaměstnaných státních zaměstnanců, ale i platy učitelů (16.9.2019) | Blesk:David Malik

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám potvrdil, že prezident plánuje opět kvůli podpoře rozpočtu přijít i do Sněmovny. „Ano, pan prezident to má v plánu. Ovčáček k tomu, zda zase přijde Zeman do Sněmovny kvůli státnímu rozpočtu před projednáváním v prvním čtení,“ uvedl.

Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na jednání vlády. (16.9.2019) Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na jednání vlády. (16.9.2019) | Blesk:Malik

V projevu před ministry hlava státu také apelovala na omezení daňových výjimek. „Za každou daňovou výjimkou je nějaká více nebo méně mocná lobbistická skupina, která si tu výjimku vylobbovala a teď se jí nechce vzdát,“ řekl. Podle prezidenta na daňové výjimky doplácejí ti daňoví poplatníci, kteří na žádnou takovou výjimku nedosáhnou.

Ideální by podle Zemana bylo, kdyby se na výjimkách ušetřilo všech 318 miliard. Salámová metoda by byla podle prezidenta ideální - tedy postupně rušit výjimky a pak zaútočit na samotný základ.

To ale nevidí jako možné samotná ministryně financí. „Je jasné, že slevy na děti a poplatníka nikdy nezrušíme, ale je tam řada výjimek, které se přežili a nemají místo. My máme vytipované na zrušení, ale na ministerstvu pojedeme položku po položce," obhajovala tento bod Schillerová. 

Zaorálek vybojoval finance mimo rozpočet

Nicméně Schillerová s drobnou změnou v návrhu počítá. „Ministerstvo financí předpokládá, že návrh státního rozpočtu ČR na rok 2020 a střednědobý výhled na léta 2021 a 2022 bude upraven podle výsledků jednání vlády ČR, včetně doladění vnitřní konzistence, vazeb a metodické správnosti rozpočtů kapitol a dalších příloh rozpočtové dokumentace,“ píše se v materiálu ministerstva financí, který dostanou na stůl všichni ministři.

Změnu požadoval před začátkem jednání i nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který před koaličí schůzí uvedl, že situace v kapitolách, které se týkají podpory tzv. živého umění, oblastních divadel a orchestrů je neúnosná. 

Zaorálek se nakonec s ministryní financí dohodl, a to i mimo zásah do rozpočtu. „Dohodl jsem se s paní ministryní, že najdeme řešení mimo rozpočet 2020 ještě z prostředků rozpočtu 2019. Technicky si dovedu takové řešení představit,“ uvedl.  „O celkové výši ještě budeme jednat. Jsem ale rád, že jsem dokázal, že byly tyto akce ohrožené a jsem rád, že si na to sedneme a věřím slovu paní ministryně,“ dodal.

Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády uvedla, že má ráda živé divadlo a ráda jej podpoří. „Musíme si vyjasnit tu částku,“ dodala ministryně financí.

Výtky k dosavadnímu návrhu měla i KSČM v čele s Vojtěchem Filipem. Komunisté měli problém především se schodkem, který si představovali o 10 miliard nižší. Podle Schillerové se ale tato částka měnit už nebude, a to ani dolů, ale ani nahoru.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prasatkopepicek ( 16. září 2019 18:16 )

Zemana by meli dat do mrazaku a vyndavat jen na vanoce aby si dosel pro darek.

Avada-kedavra ( 16. září 2019 17:43 )

Nejlepší politici vsech dob co ČR existuje

murQ ( 16. září 2019 17:04 )

Očividně od kdy mu pando vykáš, v pandě co?

murQ ( 16. září 2019 16:51 )

Ehjo, to je zase fotka, synek navštívil odfukujícího tatíka v ústavu.

panda82 ( 16. září 2019 16:50 )

to jste byl na léčení, že hlásíte, že jste se vrátil, očividně nepomohlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa