Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda schválila rozpočet se schodkem 40 miliard. Maláčová si libuje, opozice láteří

Aktualizováno -
16. září 2019
18:04
Autor: ČTK, kal - 
16. září 2019
16:40

Vláda za účasti prezidenta Miloše Zemana schválila návrh státního rozpočtu na rok 2020 se schodkem 40 miliard korun. Prioritou jsou investice, růst důchodů a platů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na twitteru uvedla: „I koaliční partner musel uznat, že původní návrh rozpočtu nebyl šetřením, ale hazardem. Každá koruna, kterou jsme požadovali, má svůj jasný účel  zlepšovat lidem život.“ Opozice se ale podle reakcí připravuje na boj o změnu. Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že chystá předložit návrhy na změnu a rozpočet vidí jako levicový. Top 09 pak varuje před hazardem vlády s budoucností ČR. 

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2021 a 2022. Letos je rozpočet schválen rovněž se schodkem 40 miliard korun, ke konci srpna byl schodek rozpočtu 15,4 miliardy korun.

Vláda o rozpočtu jednala za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana. Ten odcházel relativně spokojený a uvedl, že ve stávající podobě by rozpočet zpečetil podpisem. Měl ale i námitky, především k daňovým výjimkám a k růstu počtu státních zaměstnanců.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám potvrdil, že prezident plánuje opět kvůli podpoře rozpočtu přijít i do Sněmovny. „Ano, pan prezident to má v plánu,“ uvedl Ovčáček k tomu, zda zase přijde Zeman do Sněmovny kvůli státnímu rozpočtu před projednáváním v prvním čtení.

Maláčová: ANO uznalo, že původní návrh nebyl šetřením

Opozice schodkové hospodaření v době ekonomického růstu kritizuje. „Když víte, že bude hůř, začnete šetřit a uskromníte se. To je normální. Takové Německo se zodpovědně připravuje na ochlazení ekonomiky. Česká vláda ale dělá přesný opak. Rozhazuje a peníze chce vytahat z kapes daňových poplatníků,“ reagoval rozlobeně na twitteru lídr KDU-ČSL Marek Výborný.

Naopak ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se s novým rozpočtem chlubí a vidí v něm pokrok oproti původnímu návrhu, kde se podle ní šetřilo až moc. 

S vyjádřením přispěchal i šéf ODS Petr Fiala, který považuje rozpočet za silně levicový, a nediví se tak, že jej schválila levicová vláda. „Že levice hospodařit neumí, je známá věc. My jim ukážeme, jak by šlo bez problémů dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, kdybychom ho sestavovali my. Ve Sněmovně předložíme konkrétní návrhy, kde ušetřit desítky miliard,“ zmínil. 

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila vláda projídá budoucnost Čechů a rezignuje na systémová opatření. „Za nás mejdan, po nás potopa,“ dodal metaforicky na twitteru. Jeho podpořila i 1. místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. I podle ní je to hazard s budoucností. 

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si ale za rozpočtem pevně stojí. Uvedla, že se tímto jednomyslným schválením otevírá cesta k dalšímu navýšení důchodů, platů ve školství, ale i k rekordním investicím. Je si jistá, že se vládě povede udržet rozpočtový schodek na uzdě. 

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 16. září 2019 22:13 )

marmat:
Opoziční poslanci se chovají jako psi u boudy, jenom štěkají a za to berou nehorázné platy + náhrady. Jsou trapní a otravní.
Oni jsou schopni, když vláda řekne v prosinci, že je zima, oni budou tvrdit , že je léto.

marmat ( 16. září 2019 22:06 )

2pejssk2: To už není normální, že taktikou a hlavními argumenty Opozice je zlevnění jízdenek pro STUDENTY a SENIORY....A ten vztek a zášť obsahuje JEDINÝ VZKAZ LIDEM/VOLIČŮM 👽My nadlidí nemáme žádné dítě,ani vnouče,co by studovalo a rodiče ani prarodiče rozhodně necestují hromadnou dopravou 👹

marmat ( 16. září 2019 21:54 )

Čím víc láteří Opozice,o to větší překvapení až půjde pod 5%....protože nemá žádné chování,ani anung o taktice,chová se arogantně a naprosto neprofesionálně,tak dělá všechno naru­by!🤪Ne­pocho­pila,­že lidi chtějí mít klid🤯

janikmirek ( 16. září 2019 20:38 )

cenzura fungu­je,zpát­ky,kup­ředu ni krok...

janikmirek ( 16. září 2019 20:34 )

No, státní zaměstnanci dostanou 1500,něco důchodci a ty ostatní *** dostanou EET,aby sponzorovali státní rozpočet...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa