Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman dá metál Kusturicovi a naštval Kosovo: To odvolalo účast na summitu V4

Aktualizováno -
11. září 2019
17:50
Autor: Jakub Kopřiva, trm, ČTK - 
11. září 2019
12:40

Prezident Miloš Zeman ocení státním vyznamenáním známého srbského režiséra Emira Kusturicu. Hlava státu to řekla v Srbsku, kde je na státní návštěvě. Kusturica je jedním ze skoro čtyř desítek osobností, které navrhla vyznamenat Sněmovna, budí ale kontroverze mimo jiné kvůli tomu, že schvaluje anexi Krymu. Zeman dopoledne jednal se  srbskou hlavou státu Aleksandarem Vučičem. Obdaroval ho hodinkami a pistolí. A znovu rozčeřil vody tím, že chce změnit postoj Česka ke Kosovu. To podle ČTK obratem zrušilo účast na summitu Visegradské čtyřky.

Hlava státu – jak se při návštěvách sluší – nepřijela za svým hostitelem s prázdnou a pro Vučiće si připravila dárek. Tím byly hodinky značky Prim, které Hrad obvykle dává. Na nich je kromě prezidetského znaku a podpisu i věnování psané v azbuce: „Aleksandaru Vučićovi prezident České republiky Miloš Zeman“.

Prezident Miloš Zeman přivezl svému srbskému protějšku Aleksandru Vučičovi hodinky. Prezident Miloš Zeman přivezl svému srbskému protějšku Aleksandru Vučičovi hodinky. | KPR: Petr Fučík

Vyjma náramkových hodinek ze speciální edice, jejichž výrobní cena je až 40 tisíc korun, si ještě česká výprava pro srbského prezidenta připravila i speciální dar, který byl až do poslední chvíle tajemstvím. Šlo o pistoli ČZ 75 SP01 z produkce České zbrojovky.

Zeman v Srbsku také odtajnil, že státní vyznamenání letos dostane režisér Emir Kusturica, se kterým se v úterý večer v Bělehradě sešel. „Včera jsem se sešel s Emirem Kusturicou a na doporučení tří osobností jsem se rozhodl, že mu 28. října udělím medaili za zásluhy,“ řekl Zeman. Kusturica natočil celosvětově oceňované filmy, studoval v Praze, ale také schvaluje anexi Krymu. Umělec si tak Medaili Za zásluhy bude moc připnout vedle metálu od ruského prezidenta Vladimira Putina (66).

Kustoricovo vyznamenání navrhla Sněmovna. Prezident může její doporučení vyslyšet, ale také nemusí. S Kusturicou ale mají někteří zákonodárci problém. Důvodem jsou jeho dobré vztahy s Putinem, schvalování anexe Krymu i to, že od vládce Kremlu dostal Řád přátelství, což je nejvyšší státní vyznamenání, které může cizinec v Rusku obdržet.

Metnar je pro

Prezident Zeman také znovu zopakoval svůj postoj ke Kosovu, které Srbsko na rozdíl od Česka neuznává jako samostatný stát a naopak si ho nárokuje jako část svého území. A „hradní pán“ by rád, aby naše země tento svůj postoj změnila. „Až teď budeme mít za měsíc poradu nejvyšších ústavních činitelů, zeptám se, zda by bylo možné, aby se toto učinilo. Protože jsem rád, že pan ministr (obrany) Metnar už prohlásil, že je chyba, že byla uznána nezávislost Kosova, ten asi bude na mé straně. Kdo bude na té straně druhé, se za měsíc uvidí,” prohlásil.

Hlava státu také zmínila haagský tribunál ve smyslu, že nedávno vydal zprávu, ve které prý podezřívá kosovské politické představitele z válečných zločinů. „Dovolte mi vyjádřit byť osobní, ale o to silnější mínění, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických zemí,” dodal Zeman. Ten se ještě v Bělehradu zúčastnil podnikatelského fóra i setkání s předsedkyní srbské vlády Anou Brnabićovou.

Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po slovech prezidenta Miloše Zemana svou účast na čtvrtečním summitu premiérů visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a zemí západního Balkánu v Praze.

Klaus Zemana podpořil, Babiš mlží

Bývalý prezident Václav Klaus vyjádření prezidenta Miloše Zemana týkající se sporného a unáhleného uznání Kosova českou vládou v roce 2008 uvítal, sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. A připomněl tehdejší ostrou kritiku, kterou Klaus v roce 2008 sepsal.

„Mě mrzí ta situace. Já jsem se k tomu vyjádřil, že bych preferoval tu debatu. Poté zaujmu nějaké stanovisko,“ zareagoval premiér Andrej Babiš (ANO). Víc chce říct až po debatě s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 12. září 2019 07:24 )

Schlafenberg jinak hlava uplne v poradku? To ze se Vam v hlave tvori nejake slataniny kterym rikate myslenky a chcete se s nimi podelit se sobe rovnymi chapu ale proc neco takoveho vydavate za fakta kdyz pravy opak je pravdou,internetovy hrdina jste Vy rad bych se mrkl jak takova zdechlina jako Vy tzv.tuto medialni pravdu rekne Srbovi do oci.💩💩

brano34 ( 11. září 2019 20:21 )

Poslanci mají při hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy opět další vodítka...

petr366 ( 11. září 2019 18:54 )

Je tu na diskusi vidět, jak nedůslední byli naši dědové, že po pětačtyřicátém důsledně nepověsili všechny české přisluhovače Hitlera. Dnes nám z nich vyrostli sluníčkáři a ta pakáž top, lidovci i starostové.

plebejec ( 11. září 2019 18:48 )

Bravo pane nejlepší prezidente od dob Ludvíka Svobodu! Děláte to správně,..ať se sluníčkáři pose...ou. Mějte tu verbež na háku.

petr366 ( 11. září 2019 18:45 )

Opět má pravdu náš lidem milovaný prezident. Zvolený z vůle lidu. Kosovo bylo a zas jednou bude Srbskem.Český národ až na pár pohrobků českých Qeslingů má se srby dobré vztahy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa