Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman to schytal od Drahoše i Černochové za nepovýšení šéfa BIS. Ovčáček se směje

Autor: Jakub Herzán - 
10. května 2019
05:02

Reakce na opětované nejmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky generálem na sebe nenechaly dlouho čekat. Do prezidenta Miloše Zemana se obula například poslankyně Jana Černochová (ODS), která prezidentovo chování považuje za ješitnost. Zemanův rival z poslední hradní volby Jiří Drahoš bere Koudelkovo nepovýšení jako podkopání důvěry BIS. A prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ohledně ocenění ukázal do USA.

Skutečnost, že prezident Miloš Zeman odmítl ředitele BIS Michala Koudelku povýšit už potřetí do hodnosti generála, svědčí podle poslankyně Jany Černochové jasně o tom, že problém je čistě osobní a že prezidenta Zemana k tomu vedou jen jeho zájmy.

Nepovýšení Koudelky je ješitnost, spílá Černochová Zemanovi

„Pan plukovník Koudelka má tu smůlu, či spíše štěstí, že jeho úřad objektivně hodnotí hrozby, jimž naše země čelí, a stojí na straně ČR a jejích občanů, což není v souladu s politikou prezidenta Zemana a jeho okolí, kteří mnohdy hájí spíše zájmy cizích mocností,“ řekla Blesk Zprávám Černochová, která Zemanovo chování chápe jako ješitnost.

Michal Koudelka je podle Černochové renomovaným expertem a profesionálem, kterému se dostává velkého ocenění rovněž v zahraničí a na hodnost generála má dostatek zkušeností i praxe. „Prezident Zeman v minulosti opakovaně prokázal, že nezapomíná a že těm, kteří mu nejdou na ruku, neodpouští. Nepředpokládám, že se situace po dobu jeho působení ve funkci změní,“ uvedla.

Od Zemana se Koudelka povýšení nedočká, míní Drahoš

Michal Koudelka je podle bývalého prezidentského kandidáta a senátora Jiřího Drahoše nepochybně člověkem na svém místě. Jeho práce si cení i naši spojenci a jeho kvality vidí také česká vláda, která ho opakovaně navrhuje povýšit do generálské hodnosti.

„Prezident Miloš Zeman, z důvodů známých jen jemu, svými nepodloženými výroky podkopává důvěru v naše tajné služby a snižuje vážnost České republiky na mezinárodním poli. Jsem přesvědčen o tom, že se ředitel BIS od současného prezidenta povýšení nikdy nedočká,“ řekl Drahoš pro Blesk Zprávy.

Jiří Drahoš vidí v Michalu Koudelkovi člověka na svém místě. Jiří Drahoš vidí v Michalu Koudelkovi člověka na svém místě. | Blesk - Jakub Poláček

Ovčáček: Pan Koudelka byl oceněn v USA

Prezidentův tiskový mluvčí a bývalý novinář Jiří Ovčáček se k nepovýšení Michala Koudelky do hodnosti generála vyjádřil po svém: „Pan Koudelka už oceněn byl. V USA,“ pousmál se pro Blesk Zprávy. Jiří Ovčáček tak reagoval na cenu George Teneta, tedy nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci, kterou Koudelka a BIS obdrželi od americké CIA.

Koudelka byl podle prezidenta také spoluzodpovědný za kauzu Huawei. Už počátkem dubna mluvčí Pražského hradu uvedl, že pokud vláda opět Koudelku na jmenování generálem navrhne, bude Zeman postupovat jako v minulosti.

Video  S prezidentem v Lánech: Zeman o výměně ministrů, metálu pro Jágra i hysterce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Koudelka děkoval vládě za nominaci, Zeman ho dál kritizuje

„Vážím si toho, že mě vláda, jako kolektivní orgán, už potřetí navrhla na povýšení. Je to ocenění práce celé BIS. Je to pro nás důležitý signál, abychom s ještě větším úsilím pokračovali v ochraně ČR i jejich občanů,“ citovala kontrarozvědka slova svého ředitele, který ostatním povýšeným poblahopřál.

Prezident už dříve několikrát Koudelku i BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Kritizoval poslední výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varuje například před ruskými a čínskými agenty. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

plebejec ( 11. září 2019 18:44 )

Kdo je Drahoš? Nula. Koktavý zmatkaŕ.

Johny44 ( 11. května 2019 16:48 )

Pan Koudelka je v BIS na svém místě asi tak jako pan Drahoš v senátu. Jak paní Černochová tak pan Drahoš si zřejmě nevšimli, že je věcí prezidenta povýšit nebo nepovýšit navrženou osobu. Pokud pan Koudelka opravdu spolupracuje s CIA, nemá tam co dělat.

Omasta ( 11. května 2019 15:48 )

Kdyxž je ten šéf BIS proamecrický, tak ho tam nemůžou nechat vegetovat. To by bylo jako veš v kožiše.

luder ( 11. května 2019 11:45 )

10.6 bude veřejnosti představena nová strana Václava Klause ml.

hejhej ( 10. května 2019 20:23 )

Eva4321:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa