Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Srbského prezidenta podpořilo 150 tisíc v Bělehradě. Nasměruje zemi do EU?

Autor: ČTK, for - 
19. dubna 2019
21:37

Desítky tisíc demonstrantů se v pátek shromáždily v srbské metropoli na podporu prezidenta Aleksandra Vučiče. Příznivci vedení země přijížděli do centra Bělehradu autobusy z celého Srbska i ze sousední Bosny a Kosova, popsala agentura AP. Bělehradská policie později odhadla účast na 150 tisíc, napsal srbský deník Blic.

Prezident Vučić demonstrantům slíbil „karnevalovou atmosféru“. Jak již dříve uvedl, shromáždění na jeho podporu bude jedním z největších v srbské historii.

„Již šest a půl roku pracujeme pro Srbsko, bojujeme za Srbsko a snažíme změnit sebe, abychom změnili i Srbsko. Za tu dobu jsme vynaložili množství energie a úsilí. Všechno se to ale vyplatilo, když teď vidím, kolik lidí v Srbsku si naší práce cení,“ prohlásil během svého projevu k demonstrantům prezident Vučić. Zdůraznil, že se nebude vyjadřovat ke svým politickým protivníkům, ale bude hovořit pouze o Srbsku a jeho budoucnosti.

„Ukázali jste, že si práce ceníte mnohem více než slibů, že si vážíte těch, kteří chtějí moderní a úspěšné Srbsko. A naopak si nevážíte těch, kteří by chtěli Srbsko ohrozit a zničit,“ dodal srbský vůdce.

Podpora přišla i z Maďarska

Srbského prezidenta na demonstraci podpořil i maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Jak uvedl, Srbsko se stává silnějším díky tomu, že „jeho vůdci neopomněli na národní zájmy země“. Pokud jde o budoucí směřování bývalé jugoslávské republiky, Szijjártó vyjádřil jasnou podporu členství Srbska v Evropské unii. „Kdyby to záviselo na nás, Srbsko by se stalo členem EU již zítra,“ prohlásil šéf maďarské diplomacie.

Protesty trvají už několik měsíců Protesty trvají už několik měsíců | ČTK

V Bělehradě se již od prosince konaly pravidelně demonstrace naopak kritizující srbskou vládu a prezidenta. Opozice Vučičovi a jeho spojencům připisuje korupci a omezování svobody médií, což prezident popírá. Dále mu vyčítá překračování pravomocí daných ústavou a násilí na kriticích jeho režimu.

Jak poznamenala agentura AP, Vučić formálně podporuje členství Srbska v Evropské unii, stále ale zůstává i velkým příznivcem Ruska. V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele hlavně díky odmítání uznat nezávislost Kosova.

Vučić si také vysoce cení toho, že Moskva zablokovala v Radě bezpečnosti OSN britský návrh rezoluce, jenž by Srbsko označil za stát, který spáchal genocidu. Návrh se týkal povraždění více než 7000 Muslimů v bosenské Srebrenici v roce 1995, za kterým stály bosenskosrbské ozbrojené síly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 20. dubna 2019 08:54 )

Lide neblaznete na tom fasistickem spolku neni nic pozitivniho,Moloch se uz zacina rozpadat 😕😕

pfoto1 ( 19. dubna 2019 22:23 )

Kosovo je Srbija!!!

Zobrazit celou diskusi