Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaorálek „uklízí“ po Staňkovi. Šéfům muzea se omluvil za trestní oznámení. A zrušil konkurz

Aktualizováno -
6. září 2019
19:51
Autor: ČTK - 
6. září 2019
19:05

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl, že zruší výběrové řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci (MUO). Zaorálek to v pátek řekl novinářům při návštěvě města. Řízení vypsal počátkem července před svým odchodem z funkce ministrův předchůdce a spolustraník Antonín Staněk. Nový šéf resortu zároveň oznámil, že ředitelem MUO jmenuje Ondřeje Zatloukala dosud pověřeného vedením instituce, ten uvedl, že instituce za poslední půl rok utrpěla na jméně. Vedení Muzea Zaorálkovy kroky vítá. 

„Budu jmenovat Ondřeje Zatloukala ředitelem Muzea umění Olomouc. Myslím si, že v období, které bylo nyní velmi složité, se za ním semkla celá instituce, což je podivuhodné, že v takové těžké době lidé drží pohromadě. Myslím, že to byl jeho manažerský úspěch, že to dokázal. Ondřej Zatloukal také představuje určitou kontinuitu svým jménem, má otce, který tady hodně dokázal,“ uvedl ministr kultury.

Dodal, že Soukupa ředitelem nanovo jmenovat nemohl, podle právní analýzy bylo jeho odvolání právně bezchybné. „V rámci řešení, které jsem zvolil, se otvírá prostor pro to, aby se pan Soukup stal zástupcem Ondřeje Zatloukala a pokračoval v práci, kterou si cením,“ doplnil Zaorálek. Podotkl, že s ním hodlá spolupracovat i na úrovni ministerstva a že je rád, že spolu budou držet kormidlo. 

Staněk odvolal Soukupa 18. dubna, odůvodnil to jeho údajným selháním při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra (SEFO) v období od září 2018 do dubna 2019. Vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu a podal na něj zároveň trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Za to se v pátek Zaorálek oběma bývalým ředitelům omluvil. „Je mi velice líto, že se to stalo. Osobně jsem přesvědčen, že nedošlo k trestným činům. Tady se stalo něco, co se stát nemělo a já se snažím to napravit,“ doplnil ministr kultury.

Rozhodnutí nového ministra přivítal odvolaný ředitel Michal Soukup, který přitom dosud odvolání osobně nepřevzal, a považoval jej tak za neplatné. „Rozhodl jsem se, že je potřeba ministerstvu kultury i Muzeu umění pomoci tuto situaci odblokovat a ne abychom se další měsíce, možná roky soudili, zda jsem nebo nejsem ředitelem,“ řekl Soukup.

Podotkl, že je hrdý na zaměstnance MUO, kteří podle něj zvládli v čele s Ondřejem Zatloukalem vypjatou situaci, kdy museli čelit bezpráví exministra kultury, uvedl Soukup. „To byl hlavní cíl mého rozhodnutí, že jsem ustoupil panu ministrovi a že jsem mu vyšel vstříc,“ doplnil Soukup.

Podle Soukupa čeká MUO řada kroků kvůli stavbě SEFO. Poukázal na to, že původní plány ohledně jejího zahájení v roce 2021 nelze stihnout. Vyzdvihl názor ministra kultury, který nechce architektonickou soutěž.

Zaorálek v pátek zároveň označil za mimořádně významný projekt ojedinělé expozice výtvarného umění střední Evropy s názvem Středoevropské fórum, na jehož stavbu vláda uvolnila 600 milionů korun. Jeho podobu nechal v gesci muzea a architektonickou soutěž, kterou požadoval jeho předchůdce, označil za riziko. Otvírá se tím znovu cesta k původnímu projektu architekta Jana Šépky. „Myslím, že kdyby se vyhlašovala nyní soutěž, tak by to skutečně mohlo zkomplikovat rozhodnutí ohledně peněz v rozpočtu. Lidé, kteří se tím v Olomouci zabývají, se tím zabývají léta a myslím, že ví, co mají dělat,“ doplnil ministr.

Zaorálek dnešním rozhodnutím ukončil napětí v MUO, jehož zřizovatelem je ministerstvo kultury. Jeho pracovníci kroky jeho předchůdce dlouhodobě kritizovali. Žádali Staňkovu rezignaci, zapojili se i do petice zástupců pražského Centra pro současné umění DOX a uspořádali na protest proti Staňkovi koncert v proluce, kde má SEFO stát.

Staněk týž den jako Soukupa odvolal rovněž ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Zaorálek, který je ve funkci od 27. srpna, zrušil tento týden i výběrové řízení na ředitele této instituce.

 

hejhej ( 7. září 2019 18:53 )

Zajímá mě vyjádření Zaorálka k bývalému řediteli NG Fajtovi, je možné, že se bez jakéhokoliv restaurátorského zásahu cena obrazu vyhoupla během půl roku z 1,8 milionu na 65 milionů korun, za něž chce teď obraz NG koupit?
A nejen Zaorálka, ale i umělekých řvounu vč. s Hrušinským a zástpců milionů chlívek.

Evka4 ( 7. září 2019 12:49 )

Zalez, ty kretene! Jak je možné, že už tě nezablokovali, dobytku zlodějskej

Evka4 ( 7. září 2019 12:47 )

Odvolání Staňka byla nebetyčná sviňárna.Bylo mi jasné, že po jeho odchodu se bude jenom zametat.Socani jsou čistokrevný zlodějský hnus.

Ifigenie ( 7. září 2019 09:51 )

Mám stejný názor. Kudy chodil tudy krad, sociální demokrat.

Ifigenie ( 7. září 2019 09:49 )

No to je nechutné! Zloděj kryje zloděje a ještě se jim omlouvá? Proto to Zaorálek vzal, aby toky peněz nezavřely kohout ČSSD a fungovaly dál. Je mi z těch socanů na zvracení. Už můj děd říkal: kudy chodil tudy krad, sociální demokrat... A platí to dodnes.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa