Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Žaloba na Zemana: Poslanci budou zřejmě jednat veřejně, hlasovat tajně

Autor: ČTK - 
6. září 2019
13:48

Sněmovna projedná senátní ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana bez stanoviska ústavně-právního výboru. Případné návrhy na schválení, nebo zamítnutí žaloby žádný ze členů výboru při páteční debatě nepodal. Výbor poslancům pouze doporučil, aby plénum věc probralo včas a veřejně. Nepodpořil doporučení, aby poslanci hlasovali o žalobě veřejně.

Sněmovna bude žalobu projednávat ve čtvrtek 26. září. Očekává se, že souhlas s jejím podáním horní komoře nedá.

Žaloba je založena na tom, že Zeman podle jejích tvůrců svými skutky ústavu porušuje. Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou. Podnětem k žalobě bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu.

Senátor Václav Láska (SEN 21) ve výboru uvedl, že všechny body žaloby spojuje Zemanova snaha nerespektovat role jednotlivých ústavních mocí a dosáhnout stavu, že vláda bude odpovědná jen hlavě státu. Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou.

marmat ( 7. září 2019 18:44 )

Umí si KDOKOLIV z Vás představit,že Vám v práci neukáže hlavní manažér podniku rozpracovaný plán potřeb/nároků na pobočkách řetězce,protože není ani vzhledem k jasnému rozpočtu UZAVŘEN.Vy ale budete tak pekelně zvědavý/á,že ho UDÁTE k EU !?

marmat ( 7. září 2019 18:35 )

DALŠÍ PERLY PIRÁTA :
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/bar­tos-antibabis-neni-nas-program-40295710

marmat ( 7. září 2019 18:25 )

pokr.:Pokud jde o to „práskačství“, tak neplatí, že váš místopředseda Michálek podal žalobu na Babiše kvůli nezveřejnění Národního investičního plánu a že si stěžujete v Evropské komisi na liknavé vyšetřování premiérova možného střetu zájmů?
Dnes 14:12 Právo

marmat ( 7. září 2019 18:23 )

houslista:
Šéf pirátů Ivan Bartoš je přesvědčen, že by se mohla jeho strana podílet na sestavování příští vlády. V rozhovoru pro Právo řekl, že Antibabiš není pro Piráty program a že demokratický blok ve Sněmovně nefunguje.
Dnes 14:12 Právo

murQ ( 6. září 2019 23:08 )

nepiš si sama sobě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa