Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda dá na boj s kůrovcem miliardy. Schillerová škůdce hledala na Švihově

Aktualizováno -
30. července 2019
14:46
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
30. července 2019
14:00

Kabinet Andreje Babiše (ANO) chce zpomatil postup kůrovce, který žere české lesy. Vláda proto kývla na vyplácení dotací soukromým vlastníkům lesa. Letos a příští rok budou moci získat až 2,5 miliard korun, které by jim měly kompenzovat ztráty za prodej dříví, jehož cena se vlivem kůrovcové kalamity výrazně snížila. Dotace v hodnotě 1,5 miliardy pro rok 2019 získá ministerstvo zemědělství z vládní rezervy a nejsou určené pro státní Lesy ČR ani pro Vojenské lesy a statky. Před několika dny se o škůdci jeli přesvědčit i premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (oba ANO).

Kůrovcová kalamita znovu vstoupila do vysoké politiky a odrazila se i na posledním zasedání vlády před prázdninami - schválením dotace.

„Ceny jehličnatého dříví z kalamitních těžeb se za poslední dva roky výrazně propadly. Vlastníci lesů proto nemají peníze na obnovu lesa a následnou péči o něj, dotace by jim tak měla částečně dorovnat ztráty, aby měli dostatek financí nutných na zajištění řádné péče o les. Není určená na těžební náklady a nemůže být řeč ani o příspěvku k tvorbě zisku,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„V případě, že bychom jim nepomohli, by to mohlo způsobit erozi, oteplování – je to účelně vynaložená částka,“ dodal na tiskové konferenci Toman.

Blesk Zprávám Toman prozradil, že budou následně vlastníci lesa kontrolováni, aby neporušili pravidla, která jsou u dotací stanovená. „Pravidelně budeme hlídat, zdali jsou peníze vynaloženy opravdu jen na výsatbu lesa a na jeho udržování. Tedy aby poskytnuté peníze nešly do zisku majitele lesa,“ řekl ministr a upřesnil, že žádosti o dotace nejdříve projdou sítem resortu ministerstva zemědělství a poputují ke schválení na ministerstvo financí.

Jeho slova potvrdila sama ministryně financí Alena Schillerová. „Ještě doplním, že bude vyplacena až částka 1,5 miliard korun a že dotace budou uvolňovány na základě ministerstva financí na základě žádostí. Ministerstvo je prostředníkem a může vydávat výzvu, na kterou mohou vlastníci lesů reagovat,“ dodala Schillerová. Ministerstvo zemědělství následně schválenou částku vyplatí a odtok peněz bude kontrolovat.

Ministerstvo zemědělství chce přispět také na opravy cest, které se ničí kvůli odvážení kůrovcového dřeva Ministerstvo zemědělství chce přispět také na opravy cest, které se ničí kvůli odvážení kůrovcového dřeva | Blesk

Stát bude podporovat soukromé vlastníky i proto, aby se udržela stabilita lesů, které rychle chátrají vlivem sucha, měnícího se klimatu a s tím související kůrovcocou kalamitou. Ministři doufají, že by se nově schválené dotace pro soukromníky mohly zastavit koncem roku 2021.

Za tu dobu by se podle optimistických předpovědí dala dohnat ztráta v hodnotě 32,6 miliardy korun za prodej dřeva, ke které došlo kvůli stále smutnějším pohledům na les.

„Míru spolufinancování vzniklých škod ze strany vlastníků lesa tak lze například pro rok 2018 při srovnání s rokem 2016 odhadnout na minimálně 34 procent,“ dodává dokument, který v úterý vláda odsouhlasila. Stát podle materiálu nebude dotací podporovat zisk vlastníků lesa ani zdroje na reprodukci dlouhodobého majetku.

„Kůrovec nám žere lesy“

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve ve svém projevu na hospodářském srazu uvedl, že je kalamita těchto malých brouků problémem, který je potřeba řešit. Dodal, že se zasadilo 10 miliónů listnatých stromů, které by měli posílit les nejen z prostorového, ale i z pohledu sucha.

V květnu dokonce navštívil spolu s dalšími ministry okolí nádrže Švihov, aby se o parazitech dozvěděli více. Ministryně financí Alena Schillerová se i proto rozhodla program podpořit. 


Stromy totiž udržují vodu a podporují vodní cyklus. Právě nedostatek vody vede k tomu, že stromy nedokážou zpracovávat správně kyslík, uzavírají se před ovzduším a pomalu chátrají. Oslabené stromy pak přímo přitahují škůdce a parazity. „Jenom kůrovec napadl odhadem 80 tisíc hektarů lesa,“ varoval již dříve prostřednictvím Blesk Zpráv Martin Lstibůrek z Katedry genetiky a fyziologie lesních dřevin České zemědělské univerzity.

Foto: 

Smutné pohledy na krajinu, která pomalu chátrá a ze zelené se mění na hnědou trápí i například režisérku Věru Kastlovou, která o kritické situaci na území mírného podnebního pásma upozorňuje přes dokument. „Byla to krajina jak z jiného světa,“ svěřila se Blesku poté, co svůj dokument představovala. Záběry pomalu umírající krajiny by mohly být díky dotační podpoře minulostí.

Vlastníci nestátních lesů by totiž díky kompenzaci v podobě dotací mohli vysázet nové stromy.

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos v prvním pololetí jenom státní podnik Lesy České republiky zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi. Loni se vytěžilo 23 milionů metrů krychlových kalamitního dřeva, z toho 13 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví.

dostojevskij ( 30. července 2019 16:33 )

Zrušte všemožné dotace, neziskovky, podpory nemakačenků a vyžeňte vězně makat!!! Začněte používat mozek!!! 30 let jen plkáte!!! Kde jsou obnovené remízky, lužní lesy, vysázené stromy - i jehličnany!!!!!
Už začněte dělat, je 5 minut po dvanácté!!

viho ( 30. července 2019 16:31 )

Mám obavu, že se prožerou jen ty miliardy v Agrofertu a kůrovec zůstane.

istyl ( 30. července 2019 15:15 )

viho ( 30. července 2019 14:59 )

Demonstranti jsou na prázdninách, tak si Babiš může v klidu šoupnout pár miliard do kapes svých firem z koncernu Agrofert "bojujících" s kůrovcem, aniž by si toho kdokoli všimnul. A čím víc kůrovce bude, tím víc miliard mu poteče, takže o jeho výmýcení až tak nejde, jde hlavně o to s kůrovcem bojovat. Podobně jako při stavbě silnic a dálnic z dotací nejde o to silnice a dálnice postavit, ale stavět je, proto to trvá tak dlouho

badot ( 30. července 2019 14:44 )

Jeden větší fešák než druhý... Schillerová by měla hledat škůdce spíš na Úřadu vlády a hlavně na Pražském hradě. To jsou horší škůdci, než kůrovec...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa