Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čtrnáctileté děti měly dostat „přes držku“? Hanák se za ostrý výrok omluvil

Autor: ČTK, tva - 
15. července 2019
18:35

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se omluvil za své výroky, které pronesl na adresu mladých aktivistů, kteří ve školním roce v desítkách zemí v pátky demonstrovali za ochranu klimatu. Podle Českého rozhlasu Hanák na červnovém setkání ekonomických diplomatů prohlásil, že „když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí“. V reakci na to v pondělí Hanák na twitteru uvedl, že výrok považuje za nešťastný a podle něj takto neměl vyznít.

Šéf svazu průmyslu rovněž uvedl, že vítá, když mladá generace a studenti projevují vlastní názor, nelíbilo se mu prý však, že by to měli dělat po celé Evropě na úkor výuky a vzdělávání, které považuje za klíčové pro jejich budoucí úspěch v životě.

„Jsem si vědom toho, že průmysl musí přispívat k řešení a mnohé firmy již do ekologizace výroby a do snížení svého vlivu na životní prostředí investují významné částky,“ doplnil ve své omluvě Hanák.

Zelení jsou velkým nebezpečím, prohlásil také Hanák

Páteční školní demonstrace, které upozorňovaly na naléhavost problému klimatické změny, se na celém světě konaly několik měsíců. V březnu a květnu se jich zúčastnily statisíce studentů z více než 120 zemí včetně České republiky. Symbolem boje se stala šestnáctiletá Greta Thunbergová, podle které jsou změny klimatu největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák | Foto Blesk - Daniel Černovský

Hanák jejich aktivity podle ČRo kritizoval koncem června na konferenci ekonomických diplomatů v Praze v souvislosti s výsledky voleb do Evropského parlamentu a tamním posílením zelených.

„Posílení zelených v Evropském parlamentu je pro naši zemi a budoucnost hodně špatná zpráva. Tito lidé jsou zásadně proti průmyslu, proti automobilovému průmyslu, těžebnímu průmyslu a strojírenství, a to všechno je základna naší ekonomiky. Takže tito lidé jsou velkým nebezpečím,“ řekl rozhlasu Hanák a doplnil, že „velké myšlenky jsou dobré na záchranu planety, ale myslím si, že když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu. Zelení jsou velké nebezpečí a buďme rádi, že zatím nemají osobnosti a neprobudili se tady.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 16. července 2019 06:49 )

Demonstrovali u nas chytrolini z gymnazii a kdyz se jich regionalni reporter zeptal proc tam jsou a co podporuji jen jedna divenka zacala mlet naucene slogany o zivotnim prostredi ostatni se smaly a jeden s chlapcu to shrnul slovy " To je prece jedno ale nemusime trcet ve skole ne?;To svedci opravdu o zapalenosti a meritu veci😂😂😂😂

sekebo ( 16. července 2019 03:05 )

Hanák mi silně připomíná komouše Štěpána, už delší dobu. Věřím, že si doma pouští komunistické šlágry "Dým z továren" a "Kupředu levá"

santikxauz ( 16. července 2019 01:38 )

Podle hloupých příspěvků co tady denně píšeš tě mlátili do hlavy.

pupak_1 ( 15. července 2019 22:42 )

Přes držku asi ne, ale sníženou známku z mravů, za neomluvené hodiny, by si ti malí Greténi zasloužili.

hafblaf ( 15. července 2019 21:41 )

Pro setrvání u koryta se za sprostou hubu i omluví. Díky mocným psychopatům jsou ekologové bráni jako paraziti, co otravují bohaté a nemají pochopeni pro jejich nenažranost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa