Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova vláda zasedla bez ministrů z ČSSD. Hamáčkovu partu nahradili náměstci

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. července 2019
16:05
Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. července 2019
10:43

Vláda Andreje Babiše v pondělí zasedla v netradičním složení - bez vicepremiéra Jana Hamáčka a ministrů za ČSSD. Sociální demokracie si právě na pondělí naplánovala jednání svého předsednictva, kde se bude řešit, zda v koalici s ANO zůstat, či nikoli. A to kvůli vládní krizi zapříčiněné děním kolem ministerstva kultury. Místa ministrů tak ve Strakově akademii zaujali náměstci. Babišovi minisstři Richard Brabec (ANO) a Adam Vojtěch (za ANO) však doufají, že vláda s ČSSD bude fungovat i nadále. Zklame je její krach?

V třeskuté atmosféře kolem ministra kultury Antonína Staňka a jeho zamýšleného nástupce Michala Šmardy (oba ČSSD), který se však nezamlouvá prezidentovi Milošovi Zemanovi, se v pondělí opět sešla vláda. Ovšem v obměněné podobě. S premiérem, ministry za ANO, ovšem bez členů vládního týmu z ČSSD.

Bez Hamáčkových ministrů

Kabinet Andreje Babiše (ANO) se tak sešel ve složení podobném, jaké by hrozilo v případě skutečného odchodu ministrů za ČSSD a rekonstrukce vlády. Ta je přitom jednou z možností dalšího dění. Rekonstrukce ve Strakově akademii přitom již probíhá - ovšem pouze co se týče exteriéru Úřadu vlády, kolem kterého vyrostlo lešení. Na odpověď na otázku, zda Jana Hamáčka, Janu Maláčovou, Tomáše Petříčka a spol. nahradí odborníci posvěcení Zemanem, se čeká.

„Teď to stojí tak, že buď předsednictvo ČSSD podpoří nominaci Michala Šmardy na ministra kultury, nebo se rozhodne, že naše vládní angažmá nemá smysl a odejdeme z vlády,“ upozornil v Právu vicepremiér Hamáček před jednáním vlády i předsednictva ČSSD. „V tuto chvíli je možné cokoliv. Rozhodnutí padne v pondělí,“ avizoval.

Za 40 minut hotovo a Babiš spěchal za ČSSD

Na vládu místo ministrů za ČSSD vyrazili skutečně náměstci. „Ano, to platí,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí ČSSD Barbora Kalátová. A tak např. za Tomáše Petříčka přišel Lukáš Kaucký.

Poměrně zachmuřený premiér Babiš pak hlásil v úvodu jednání, že se dnes zdrží pouze do 15:00. Ani nemusel, vláda skončila jednání zhruba po 40 minutách. A Babiš následně spěchal do Lidového domu na předsednictvo ČSSD.

Video  Hamáček: Zeman vyhoví návrhu Babiše, Staněk skončí k 31. červenci  - abl
Video se připravuje ...

Brabec věří: Vláda pojede dál

Odejdou ministři za ČSSD z vlády natrvalo? „Já stále věřím - osobně, teď mluvím za Brabce - že není důvod, aby kolegové ze sociální demokracie udělali takový krok,“ reagoval při příchodu na Úřad vlády ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec.

Na pondělní absenci sociálně - demokratických ministrů Brabec řekl, že jde pouze o kolizi termínů vlády a předsednictva ČSSD. Jiný význam tomu nepřikládá. „Určitě jde jen prostě o to, že je tam jakási souhra termínů s jednáním předsednictva. Jsem si jist, že ta klíčová jednání, to znamená jednání mezi předsedy koaličních stran a zároveň mezi premiérem a vicepremiérem, probíhají celou dobu, myslím si, že asi proběhly některé hovory, možná i telefonáty během víkendu, možná že i během dnešního dne,“ podotkl Brabec.

Ohledně případné výměny resortů mezi ANO a ČSSD dodal: „Já bych o tom pravdu nechtěl spekulovat. Vycházejme z toho, že pan prezident Zeman se rozhodl v té první části, která se týká pana ministra Staňka, jednoznačně.

Vojtěch: Přestřelky jsou v každé vládě

Také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) míní, že pokračování vlády ANO a ČSSD by bylo nejlepší variantou. „Věřím tomu, že nakonec se podaří najít řešení, aby vláda zůstala. Já si myslím, že je to nejlepší varianta z hlediska stability pro tuto zemi. Nikdo nechce nestabilitu a tato vláda funguje v konečném důsledku, takže nevidím důvod, proč ji nějak zásadně rozbíjet. Můj osobní názor a přání je, aby ta vláda pokračovala tak, jak v současné době funguje,“ podotkl při příchodu.

Situaci, kdy za ministry dorazili na vládu náměstci, nepovažuje za výjimečnou, děje se tak i při zahraničních cestách členů Babišova kabinetu. Za nabourání činnosti vlády tak současnou situaci nepovažuje. „To, že náměstek zastupuje ministra, je poměrně běžná věc,“ uvedl Vojtěch.

Na dotaz Blesk Zpráv pak Vojtěch zhodnotil spolupráci právě s ministry za ČSSD: „V každé vládě i v minulosti docházelo k různým přestřelkám. Je to běžné, že ne na všechny věci máme stejný názor, ale v konečném důsledku si myslím, že ta vláda funguje. Že se daří i prosazovat vládní návrhy zákonů, byť něktří o tom pochybovali, že budeme schopni naše návrhy prosadit,“ doplnil Vojtěch.

Vnitřní boj v ČSSD

Že se situace vleče, to však vnímají i ministři za ANO: Podle Brabce i Vojtěcha ale dělá premiér maximum, aby se vše vyřešilo. „Samozřejmě bylo by ideální, kdyby byl jasný ministr kultury, ale myslím si, že na vládu jako celek to vliv nemá,“ uvedl Vojtěch.

Na Šmardovi coby kandidátovi ČSSD Hamáček trvá dál. „ČSSD ve vládě má smysl a dokáže mnoho dobrých věcí prosadit. Ale za cenu, že budeme autonomní součást koalice a budeme si moci nominovat své kandidáty na ministry,“ upozorňuje Hamáček.

Podle něj přitom v ČSSD existuje nadále skupina, která se nesmířila s výsledkem referenda, jenž dalo sociálním demokratům zelenou do vlády s Babišovým ANO. „Přirovnal jsem to k situaci, kdy stojíme na žebříku a češeme strom a daří se nám plody sbírat a ta skupina stojí pod stromem, klepe žebříkem a říká ′spadni′ (...) Těžko se úspěchy ve vládě prodávají, když máte za sebou tuhle skupinu, která vám klepe žebříkem, dokud z něj nespadnete,“ postěžoval si Hamáček.

A ukázal přímo i prstem. Podle něj jde mj. o exministra vnitra Milana Chovance či bývalého šéfa, dnes místopředsedu Senátu Milana Štěcha.

Cimbálovka u ANO přímo ve Sněmovně

Zatímco ČSSD chystá řešit vlastní postoj na předsednictvu, premiér Babiš minulý týden záležitosti kolem vládní krize řešil také. A to na Hradě s prezidentem Zemanem. Příliš nepochodil, Zeman názor na Šmardu nezměnil. V pravidelném týdenním reportu na oficiálním Babišově profilu se však napjaté chvíle kolem jeho vlády neprojevily.

Babiš tam v neděli pouze připomněl, že kromě práce na vládě a ve Sněmovně je čas i na zábavu. „Ve Sněmovně ale nebyla jen práce, ale taky cimbálovka. Naši poslanci Milan Hnilička a Petr Sadovský totiž slavili narozeniny, Petr dokonce padesátku, takže jsme se večer potkali dole na čtyřce a pořádně to oslavili. Moravské víno, muzika, zahrál i poslanec Miloslav Janulík, tentokrát naštěstí ne na stole,“ přiblížil Babišův příspěvek odlišnou atmosféru u ANO, ale také aférku s tancem na stole přímo ve sněmovním sále, kam se s kytarami vydali šéf Sněmovny Vondráček a právě poslanec Janulík. „Povídali jsme si o tom, kam kdo pojede na dovolenou, ale taky samozřejmě o práci,“ doplnil Babiš.

Havlíček: Vláda má dobré výsledky

A práci má před sebou právě i vláda, která zasedala nejasnému osudu navzdory.  Na stůl se premiérovi a ministrům dostalo třeba řešení pomoci ve výši 290 milionů korun pro Turecko na boj s migrační krizí, což je záležitost, která vychází z dohody EU a Turecka z roku 2016.

Vedle toho měla na svém pondělním jednání vláda probrat třeba i plnění koncepce sociálního bydlení či nevyhovující státní budovy z hlediska energetické náročnosti. Není jich málo, dle ministerstva průmyslu a obchodu jde o 568 z 771 budov.

„Vláda má velmi dobré výsledky,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), podle kterého si ve vládě dokázaly „uhrát velmi dobré výsledky“ jak ANO, tak i ČSSD. Domnívá se, že vláda má šanci pokračovat. Ministr Brabec pak označil dnešní jednání vlády za věcné a provozní.

marmat ( 16. července 2019 10:46 )

I troll zdenek šoupnul roletku....jak jinak...potrefená kejhá !!!

marmat ( 16. července 2019 10:42 )

Šmardovina není a nebude jen tak....s jeho "kompetentností" bude mít ČSSD starosti likvidačního raže­ní/ty­pu..­...bu­de to po premiérovi nejsledovanější ministr

marmat ( 16. července 2019 08:36 )

Takoví trollové mají rádi jednoduché věci...titulek, lež, nadávka, pomluva, zkratka....větší příspěvky jsou kopírka přivlastněných citací/často velmi letitých kdo tyhle lidi platí???Že na ně nereaguji,(ani nebudu)je moje snaha se neušpinit

marmat ( 16. července 2019 08:29 )

Teď drží opratě Zeman...opozice intrikuje, že BABIŠ nedělá nic!!!? Na jeho místě by už dávno nejednali s prezidentem, zažalovali by ho (???!!!) a pak by k němu dál chodili jako by nic?Tyhle sci-fi scénáře mimo naše chápání štěkají "zezadu"

murQ ( 15. července 2019 22:31 )

Co by, to co bylo před než je Andy ukecal aby vůbec vládl, kde by byl on bez nich, v řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa