Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čaputová v Praze: V zelených šatech a bez přítele čekala na „vrávorajícího“ Zemana

Aktualizováno -
20. června 2019
13:16
Autor: Jakub Veinlich - 
20. června 2019
10:00

Nejmladší prezidentka na světě je v Česku. Zuzana Čaputová – vítězka slovenských voleb - zahájila dnes první oficiální návštěvu podle tradice nejprve na Pražském hradě. Na červeném koberci ji přivítal v půl jedenácté prezident Miloš Zeman, který ovšem ve volbách podpořil protikandidáta Čaputové Maroše Šefčoviče. Čaputová dorazila ve výrazných zelených šatech. „Paní prezidentka je mladá a krásná, zatímco já už jsem jenom krásný,“ říkal Zeman o Čaputové před novináři.

První zahraniční cesta nového slovenského prezidenta vede tradičně vždy do České republiky. Ani Zuzana Čaputová tradici neporušila a jen pět dní po své inauguraci dorazila do Prahy.

Ve slunečném počasí ji čeká perný den. Dopoledne se bude chladit ale ještě mezi zdmi Pražského hradu, kde bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem a později se zřejmě připojí i první dáma Ivana. Čaputová je v Praze sama – bez přítele Petera Konečného. A nadále se tak spekuluje o pokračující krizi v jejich vztahu, kterou nedávno ostatně přiznala i sama prezidentka.

V zelených šatech na červeném koberci

Příjezd Čaputové na Pražský hrad provázel pokřik přihlížejících lidí „Ať žije Slovensko“. Po průchodu branou zazněla i slovenská státní hymna. Zeman přivítal Čaputovou sám bez doprovodu, jak se očekávalo.

Slovenská prezidentka, rozvedená matka dvou dcer Ley a Emmy, dorazila ve výrazných zelených šatech. Jejímu příjezdu přihlíželi i ministři Babišovy vlády - vicepremiér Karel Havlíček, ministr obrany Lubomír Metnar , ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) či ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Bez ministrů ČSSD

Z ministrů ČSSD nedorazil k červenému koberci po bok kancléře Vratislava Mynáře nikdo. „Jsou přítomni členové vlády z rezortů klíčových pro excelentní spolupráci s bratrským Slovenskem,“ zdůvodnil pozvání jen některých ministrů na dotaz Blesk Zpráv mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Ceremoniál si nechal ujít i sám premiér - Andrej Babiš totiž vyrazil na setkání s Jeanem-Claude Junckerem a summit EU v Bruselu. Nechyběl však ani nový velvyslanec na Slovensku a někdejší policejní prezident Tomáš Tuhý, který ve funkci nahradil Livii Klausovou.

Zemanovy potíže s chůzí

Zeman, trpící polyfunkční neuropatií dolních končetin, se po červeném koberci pohyboval tradičně s námahou, Čaputová tempo chůze českému prezidentovi uzpůsobila.

V jeden moment se pak i přímo zastavila. Po chvilce oddychu českého prezidenta se pokračovalo dál. Během přehlídky hradní stráže se však prezidentku s poměrně zachmuřeným výrazem, kterým však zaujala již během slavnostní inaugurace na Slovensku, podařilo v soukromém rozhovoru Zemanovi rozesmát.

K obědu candát a zámecké brambory

Zeman pohostí Čaputovou také slavnostním obědem. „Bude se podávat candát pečený na másle a kmíně se zámeckými bramborami a máslovou zeleninou,“ přiblížil dnešní menu Blesk Zprávám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Boj o českou hospůdku: Bitva vyhrána, radoval se Zeman

„Dovolte mi, abych paní prezidentce nejdříve poblahopřál k zítřejším narozeninám. Možná, že je to tak důležitá informace, že si zasloužila býti první, že,“ upozornil Zeman po setkání s Čaputovou, která 21. června oslaví 46. narozeniny. 

„Pokud jde o průběh našeho jednání jak mezi čtyřma očima, tak v širokých delegacích, musím především ocenit velmi, velmi přátelskou atmosféru. Chci paní prezidentce poděkovat za její podporu mé utkvělé myšlenky vybudování Českého domu v Bratislavě. Věřím, že nám společně se do konce tohoto roku podaří tento cíl dosáhnout. A pak jsme se dohodli, že ho společně otevřeme. Pozveme i pana prezidenta Kisku, takže budeme svatá trojice,“ říkal Zeman na tiskové konferenci.

Uvedl, že se muselo překonat několik překážek - Český dům měl být původně v Košicích. „Nejdříve to chtěli dát do Košic, protože tam je prý česká menšina, když už se to prosadilo do Bratislavy, ta kto mělo být jenom úřední centrum a neměla tam být česká hospůdka. A skoro nejtěžší bylo, zda tam bude česká hospůdka. Bitva byla vyhrána,“ dodal Zeman.

Čaputová v Praze: Ráda u vás trávím svůj čas

Podle Zemana během jednání nenarazili na jedinou konfliktní otázku. „Ale přesto to nebylo nudné, protože přátelská atmosféra je vždycky inspirativní a vždycky může přivést k zajímavým závěrům,“ podotkl Zeman.

Také Čaputová děkovala za „velmi milé přivítání“. „Je to moje první zahraniční návštěva ve funkci a tradičně směřovala samozřejmě do ČR, ale není to pouze věcí tradice, je to věcí upřímného zájmu a mého osobního postoje k této zemi, kde mám velmi přátel a kde velmi ráda trávím svůj čas,“ uvedla Čaputová.

Upozornila, že místo Slovenska je jednoznačně v EU. Se Zemanem proto řešili i výsledky eurovoleb. „Já je vnímám jako velmi silné poselství ze Slovenské republiky od občanů, kde je jistá kontinuita i po prezidentských volbách, i po evropských volbách,“ podotkla. Čaputová chce nadále prohlubovat vztahy v zemích V4 a snahu prosazovat společné zájmy. „Pozvala jsem pana prezidenta na Slovensko,“ podotkla také. „Paní prezidentka je mladá a krásná, zatímco já už jsem jenom krásný,“ uvedl také Zeman.

V Senátu i Sněmovně

Čaputovou čeká i další „velmi intenzivní program“, jak jej sama označila. A to včetně setkání se šéfy Senátu a Poslanecké sněmovny i setkání s krajany, žijícími v České republice. Večer se zúčastní koncertu na Kampě s názvem Zuzana není sama doma a setká se také se svými přáteli, podporovateli a významnými osobnostmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5nastolevceskych ( 21. června 2019 08:08 )

Co dodat? Já jsem ho nevolil, tak se nemusím stydět.

oltec ( 21. června 2019 04:35 )

to Havel byl jiný kabrňák ten by z toho invalidního vozíku vypadl

oltec ( 21. června 2019 04:32 )

máš pravdu ten by si s Havlem zatančil čardáš

slovan1954 ( 21. června 2019 01:20 )

Ano

kritick ( 20. června 2019 23:00 )

nejsi, nebos nikdy velitelem nebyl. Velitel není loutka, on velí a loutky konají. Nikdy se nestane, že by velitel šel do boje jako první. Teda určitě ne vrchní velitel armády. Možná velitel čety či roty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa