Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Se žalobou na zdanění církevních restitucí vyrukovali i STAN. Kvůli důvěře v právo

Autor: ČTK, for - 
12. června 2019
20:57

Senátorský klub Starostů a nezávislých (STAN) podal návrh na zrušení zákona o zdanění církevních restitucí Ústavnímu soudu. Podepsalo jej všech 19 senátorů klubu. Už dříve podnět ke zrušení zákona podalo přes 40 senátorů z KDU-ČSL, ODS a dalších klubů a také poslanci. Dřívější senátorský podnět je ale odůvodněn ideologickými důvody, uvedl klub STAN ve středeční tiskové zprávě.

„Stojíme si za tím, že návrh na zrušení zákona Ústavnímu soudu může a musí být odůvodněn pouze neústavností zákona, porušením Ústavy, Listiny základních práv a svobod či mezinárodních úmluv, a nikoli ideologickými důvody, kterými z našeho pohledu „lidovecký“ návrh oplývá,“ poznamenal senátor a člen předsednictva STAN Zdeněk Hraba.

Podle STAN v jejich návrhu nejde jen o obranu církví. „My chceme hájit stanovisko, že nezáleží na tom, zda jde právě o církve, či jakéhokoliv občana nebo společenství,“ uvedl předseda strany Vít Rakušan.

„Nejen církve a náboženské společnosti, ale celá společnost potřebuje důvěru v právo, důvěru v právní stát, důvěru v legitimní očekávání, že všichni, včetně a zejména státu, budou dodržovat a respektovat přijaté zákony a smlouvy na základě zákona platně uzavřené,“ doplnil Hraba. Na návrhu spolupracovali s dřívějším soudcem Ústavního soudu Stanislavem Balíkem.

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal Vít Rakušan 13.4.2019 Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal Vít Rakušan 13.4.2019 | Blesk Jakub Poláček

Odluka církve od státu

Zdanění finančních náhrad prosadila vládní koalice ANO a ČSSD za podpory KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu. Prezident Miloš Zeman zákon podepsal 2. května. Církve mají hradit daň z peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, od příštího roku.

Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon ale také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

VelkyMiki1954 ( 13. června 2019 09:49 )

Tak to se tu sešli!!!!

VelkyMiki1954 ( 13. června 2019 09:43 )

Posuzuje věci komplexně.... V roce 2030 už o pomoci církví od státu neuslyšíte. Tak proč ty výpady. Na síti jste každý hrdina nebo spíš hulvát.

Taurus70 ( 13. června 2019 06:22 )

Prave proto jsou tam kde jsou,je to jejich labuti pisen😂😂😂

rumovapalice ( 13. června 2019 04:48 )

zapomněl jsi na nejhoršího a nejzbytečnějšího člověka na světě který se živí politikou a to je ubožák a hnusák Farský

george1957 ( 12. června 2019 21:26 )

Tento Rakušan a Gazdík,no to je ještě dokonalejší jako Pat a Mat.To,že takoví lidé jsou v politice a stále melou kraviny a dobře je to živí z našich daní,tak svědčí o tom,že naše politická garnitura je totálně v háji.A co takový mág Gazdík za x roků v politice vytvořil např.ve srovnání s Babišem.Slušně řečeno *** a to platí i do budoucna a to platí i na Rakušana.Bůh s Vámi,kdo takovéto týpky volíte,já rozhodně takový trouba nejsem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa