Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslanec ANO odbyl Michala: S Pražáky se nebavím, nejsou normální. Pak se omluvil

Aktualizováno -
8. června 2019
12:30
Autor: blv - 
7. června 2019
16:55

Poslanec ANO Pavel Růžička si v e-mailové komunikaci nebral servítky. „Jelikož jste z Prahyyy, tak Vám nemá vůbec význam něco vysvětlovat, naštěstí jsou ještě normání lidé mimo Prahu,“ odepsal politik z hnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) občanovi, který mu položil dotaz týkající se vyslovení nedůvěry vládě. Michal Kočí se přitom odkázal na úterní protest na Václavském náměstí, na který přišly desítky tisíc lidí - podle organizátorů jich bylo až 120 tisíc. Zákonodárce se pak pisateli za své jednání omluvil.

Michal Kočí (66) stejný dotaz poslal několika desítkám poslanců ze všech politických stran zastoupených ve Sněmovně. „Dobrý den. Kolik ještě potřebujete důvodů, aby byla vyslovena nedůvěra této špatné vládě? Aby Babišova vláda konečně padla. Podívejte se na Václavák. To vám opravdu ještě nestačí? Není vám trochu hanba...,“ stálo v mailu, jehož plné znění má redakce Blesk Zpráv k dispozici.

Řada z oslovených zákonodárců panu Kočímu odpověděla. Od ostatních e-mailů se ten od poslance Růžičky výrazně lišil. „Zarazilo mě to, všichni mi odpovídali úplně normálně, včetně komunistů. Samozřejmě ty odpovědi byly v rámci politické orientace, ale vždycky slušné - tedy až na tuhle,“ okomentoval odpověď Michal Kočí.

Blesk Zprávy požádaly poslance Růžičku, aby vysvětlil, jak to s těmi „Pražáky“ myslel. „Já ho nemůžu přesvědčovat o něčem, o čem je skálopevně přesvědčený. A to, že ten mail okopíroval a dal do éteru, to je jeho věc, já jsem odpověděl slušně,“ hájil formulaci mailu. 

Video  Babiš se omluvil demonstrantům. A zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Formulace Michala Kočího byla expresivní, ale v podstatě se nevymykala tomu, co zaznělo i při čtvrtečních interpelacích na premiéra Andreje Babiše (ANO) v Poslanecké sněmovně. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se ho ptala, jestli opustí funkci, pokud se potvrdí předběžný audit Evropské komise, který se týká jeho údajného střetu zájmů. Ani ona se ale nedočkala jasné odpovědi.

Po vydání textu na Blesk Zprávách nakonec poslanec ANO poslal Michalu Kočímu e-mail, ve kterém se za předchozí odpověď omluvil.

Poslance už chtěla nechat vydat policie

Poslanec Růžička byl do Sněmovny zvolen za hnutí ANO v Ústeckém kraji. Policie ho ještě před volbami obvinila jako městského radního Postoloprt na Lounsku kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního domu. Poslanec požádal Sněmovnu o vydání, aby se mohl očistit, ta mu ale nevyhověla.

adeso ( 8. června 2019 16:05 )

ty mago--e, ty ani n ikdy nepochopíš co tu marmat píše, jinak bys držel kušnu

beruna ( 8. června 2019 16:03 )

Nevandruj do „pražáků“, Růžičko!!! To nejsou „pražáci“, ale ve většině případů náplavy, které touží po tom se zviditelnit, a tak dělají v Praze akorát bo-del. Případně naplavení studentíci, kteří při dnešní zpolitizované atmosféře na vysokých školách raději tupě následují dav, aby z nich nebyli vyděděnci, případně mají různá stipendia za angažovanost (pomoc v uprchlických táborech, v neziskových organizacích apod. – stejně jako bývalí svazáci za minulého režimu, protože jiný názor se netrpí), případně to využijí jako příležitost jak si v davu najít holku, kluka atd. Kdyby pan poslanec Růžička nahlédl do Wikipedie, zjistil by, že z těch nejuřvanějších není z Prahy vůbec nikdo: aktivista Minář (Vodňany), aktivista Ondráčka z Transparency International (Havířov), předseda ČSSD Hamáček (Mladá Boleslav), předseda ODS Fiala (Brno), předseda KDU-ČSL Výborný (Heřmanův Městec), bývalý předseda Bělobrádek (Náchod), předseda Pirátů Bartoš (Jablonec nad Nisou), TOP 09 Pospíšil (Chomutov), Kalousek (Tábor), Feri (Kadaň); primátor Prahy za Piráty (Slavičín), aktivista Mádl (České Budějovice), Čvančarová (Mělník) atd. atd.

boh1905 ( 8. června 2019 13:14 )

Teď ses tady akorát zesměšnil 😂,,, nejvíc mě baví, že s takovejma jako jsi ty si ten estébák maďarská každý ráno čistí boty u vchodu 😂😂... Svoloč jedna!

zaka ( 8. června 2019 13:05 )

poslanec má pravdu Pražáci jsou zvyklí čumět všude kde se něco děje a myslí že když jsou z phy tak jsou víc.

kuromrd ( 8. června 2019 13:04 )

Michal Kočí (66) je už starý popleta. Neuvědomil si co píše a nýní se Vám všem za svůj e-mail omlouvá a s politováním konstatuje, že se mu podobný lapsus stává jednou za 5 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa