Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Agrofertu stopli kvůli auditu z EU zemědělské dotace. Zkrátka přijde i Toman, opozice jásá

Aktualizováno -
6. června 2019
12:30
Autor: ČTK, kal, for - 
6. června 2019
08:30

Firmy skupiny Agrofert nebudou mít proplácené nenárokové zemědělské dotace u projektů, které byly schválené po 9. únoru 2017. Uvedl to generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán, podle kterého jde o 63 milionů a přímo souvisejí s údajným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který holding převedl do svěřenského fondu. Agrofert se brání, žádnou z jejich firem prý auditoři nenavštívili a informace o stopce je pro ně nová. Dotace nebudou mít proplácené ani firmy ministra Miroslava Tomana (ČSSD), jakkoli u něj audit střet zájmů nekonstatuje. Opozice pozastavení dotací vítá.

„Zpráva z našeho pohledu obsahuje chyby. Odkazuje se na paragrafy, které v české legislativě vůbec neexistují,“ zaryl do auditorů Toman na čtvrteční tiskové konferenci, podle kterého jde o „útok na české zemědělství“.

Zmínka o útoku na zemědělství se ale nelíbí bývalému ministrovi resortu. Marian Jurečka (KDU-ČSL) napsal na svůj účet na twitteru, že jsou audity běžné, což ostatně potvrdil během tiskové konference i Toman a Šebestyán.

„Od roku 2013 jsme řešili v průměru 45 auditů na společnou zemědělskou politiku, což je v průměru asi osm auditů ročně. Ten roční údaj prostředků, které proplácíme, je 40 miliard. Peníze, které jsme doteď do EU vraceli za nesprávné postupy nebo pochybení se pohybují v promilích procentech, konstatoval a dodal, že první částky jsou většinou vyšší a postupně se zmenšují. 

Nejnovější návrh auditu má podle ředitele fondu tři hlavní části, v první se řeší střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Ministerstvo již vyčíslilo 12 projektů v hodnotě 63 milionů korun, jichž se to týká, podle Šebestyána jde již o proplacené peníze. Druhá část zprávy řeší mimo jiné obecné postupy a náklady, korekce tu může být 150 až 170 milionů korun. Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana, který nebyl podle ministra a ředitele fondu konstatován.

Toman nabroušeně: Tento příběh končí

„Celou dobu tady byly spekulace o střetu zájmů ministra Tomana. Musím to odmítnout. Tento příběh končí,“ tvrdil nabroušeně ministr novinářům. Jenže šéf SZIF Šebestyán po chvíli dodal, že zastavení dotací se týká kromě Agrofertu i firem ministra zemědělství. Rovněž konstatoval, že se to nedotkne daňových poplatníků. 

„Naše právní stanovisko ke střetu zájmu je jiné. Trváme na něm. Vzhledem k tomu, že jsme dostali tu předběžnou zprávu, tak se k tomu postavíme. S respektem k názoru druhé strany provedeme pozastavení,“ odpověděl ředitel na dotaz novinářů, proč se dotace pozastavují, i přesto, že zaujímají odmítavé stanovisko ke střetu zájmu ministra Tomana.

Opozice: Je to záchranné lano

K zastavení plynutí peněz se vyjádřilo i několik členů vlády. „Vítáme to, protože KDU-ČSL a další kluby v rámci mimořádného bodu v úterý jasně formulovaly požadavek, aby došlo k okamžitému zastavení vyplácení dotací z národních zdrojů,“ uvedl předseda lidovců Marek Výborný (KDU-ČSL).

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán (vlevo) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) na tiskové konferenci k auditu EU (6. 6. 2019) Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán (vlevo) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) na tiskové konferenci k auditu EU (6. 6. 2019) | Blesk - Alexandr Malachovský

Za důležité pokládá, aby všichni, u nichž se prokáže, že získali dotace neoprávněně, peníze vrátili. „Není možné, aby tím trpěli další žadatelé,“ uvedl. Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík připomenul, že jeho strana tento krok doporučovala už před rokem.

Poslanec Marek Benda (ODS) poukázal na to, že fond bude stejně přistupovat k dotacím u podniků rodiny ministra Tomana  „Oligarchové ve vládě jsou problém, který nám škodí,“ konstatoval. Podle šéfa poslaneckého klubu STAN Jana Farského případ ukazuje, jak bylo pro Česko důležité zapojit se do struktur Evropské unie a NATO. „Vrací nás do reality právního státu,“ uvedl a přirovnal unii k záchrannému lanu.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil se nezdráhal komentovat dění kolem auditu na twitteru. Podle něj to k odstoupení Babiše nepovede. 

Agrofert: Nikdo u nás nebyl

Holding Agrofert zaslal Blesk Zprávám vyjádření. „Oba audity vnímáme jako velmi pochybné a neprofesionální. Auditoři Evropské komise se nebyli podívat ani v jedné z našich firem, o kterých ve svých závěrech hovoří. Nezeptali se nás na jedinou věc. Neměli jsme nejmenší možnost se k čemukoli vyjádřit,“ napsal tiskový mluvčí Karel Hanzelka. 

Informace, že bude proplácení dotací pozastaveno, je pro Hanzelku nová. Vyjádřil se, že to berou na vědomí a doufají, že se auditoři ve firmě ukáží.  „Ať k nám evropští auditoři klidně přijedou, jsme připraveni jim vše vysvětlit. připraveni k dialogu s úřady, ale trváme na tom, že se v oblasti dotací řídíme přesně podle zákonů,“ dodal. 

Video  Babiš se omluvil demonstrantům. A zase se do nich pustil: Nejsem zloděj  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jednání s Evropskou komisí až v lednu 2020

První jednání s Evropskou komisí je naplánované na 28. ledna 2020. Prozatím ale EK požaduje seznam všech projektů Agrofert z dotačního Programu rozvoje venkova a přijetí opatření k zamezení střetu zájmu. 

Zpráva, kterou ČR obdržela od EK k lednovému auditu, je předběžná. Český překlad obdrží úřad za měsíc. Ve chvíli, kdy ČR obdrží zprávu v mateřštině, bude mít dva měsíce na to, aby poskytla svůj komentář.

Prozatím ale k předběžné zprávě zaujímá ČR stejný postup jako komise - tedy takový, že se k probíhajícímu vyšetřování nebude nadále vyjadřovat. 

zada ( 6. června 2019 15:11 )

Otce Jiřího Mádla nazývají tunelářem
http­s://ww­w.aha­onli­ne.cz­/cla­nek/zh­ave-drby/8381/jirka-madl-doma-ma-prusvih-uz-to-prasklo-dluhy10-milionu.html
Mádlo dostal sám dotaci 7,5 milionu na film, žebral u Babiše a dostal ji a teď po něm plive. Je to neřád!!!

NULY pirátské, demobloku i z milionu chvilek "rezaveé" revoluce, nuly z umělecké sféry JE MI VÁS OPRAVDU LÍTO !!!!!!!!

Vrtá mi hlavou, do které řiti se asi teď zavrtáte.
Do té ruské nechcete, německá je plná migrantů. Tam byste se nevešly.
Do americké s takovými názory co máte, vás pravděpodobně nepustí.

Bude to pro vás asi těžká volba.

Martin96 ( 6. června 2019 15:05 )

jeden z mála kroků, který dostane Babiše do kolen... už aby to bylo

AGROFERDA-Bures ( 6. června 2019 14:50 )

Koblihy, dá někdo koblihu?

The_best_Babis ( 6. června 2019 14:39 )

Tys byl také na Václaváku určitě..ale ne jako turista..ty jsi ten Minář s Respektu!!

tulipan ( 6. června 2019 14:12 )

Opozice jásá!! kdo je opozice skuteční tune­láři,­kmot­ři,zlo­ději Pospi­šil,Ka­lousek­,Swar­zenber­k,sko­kan Vondra­,Topo­lánek­,Bem,Ř­ebíček­,Lan­gr,Dro­bil,Šiš­ka,No­vák, a deítky dalších zloděju,kmotru opozice kteří dostávali dota­ce,kra­dli,o­jebá­vali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa