Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Staněk ve vládě končí. Ministr kultury neustál boj s galeristy, Babiš zmínil úlevu

Aktualizováno -
15. května 2019
18:10
Autor: Jakub Veinlich, hej, kal, jko - 
15. května 2019
16:35

Po vlně ministerských výměn v řadách hnutí ANO čeká jedna i na vládní sociální demokraty. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se podle informací Blesk Zpráv, které to ověřily ze tří zdrojů, rozhodl skončit k 31. květnu ve funkci. Informaci potvrdil i šéf ČSSD Jan Hamáček, který o novince informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana. Staněk čelil v posledních týdnech kritice za odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„Ano, pan ministr mě o tom svém rozhodnutí informoval, s tím, že k 31. 5. skončí ve vládě, jeho rozhodnutí respektuji. Rozumím tomu, že situace v kultuře vyžaduje nový impuls,“ potvrdil odchod Staňka Blesk Zprávám předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Jméno nového ministra oznámí ČSSD do konce května. „Prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše jsem o této změně informoval,“ dodal Hamáček.

„Dozvěděl jsem se, že pan ministr Staněk končí, dnes v 17 hodin. Pan předseda Hamáček mi to sdělil esemeskou v 16:36,“ uvedl premiér Babiš na Frekvenci 1 a připojil: „Tlak byl velký, ČSSD nebyla jednotná. Uvidíme v budoucnosti, jak kritika, kterou měl pan ministr Staněk vůči panu řediteli Fajtovi, byla oprávněná, nebo ne.“ Premiér připustil, že Staňkův krok ve finále očekával a že pomůže zklidnit situaci.

Reakce Hradu je zatím stručná. „Pan prezident se ve čtvrtek 23. května 2019 setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. S ministrem kultury Antonínem Staňkem pak v úterý 28. května 2019. Do té doby neplánujeme žádný komentář,“ zmínil mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Po odchodu ministra volala petice i hlasy z ciziny

Kauza kolem ministra Staňka vypukla v polovině dubna poté, co odvolal ředitele Národní galerie Fajta a Muzea umění Olomouc Soukupa. Jako důvod tehdy uvedl chyby v hospodaření obou institucí, které měly objevit kontroly z ministerstva. Na Fajta navíc Staněk podal trestní oznámení. Rozhodnutí mělo řadu tuzemských i zahraničních kritiků a ministr začal čelit výzvám k demisi.

Volání po Staňkově konci zaznívalo z opozice i od 7 000 lidí pod peticí. Staněk svoji pozici hájil i uvnitř ČSSD, po ministrovi požadovala podrobnější důvody k odvolání obou mužů. Premiér Andrej Babiš (ANO) se Staňkem o situaci jednal minulý týden, řekl, že záležitost vnímá jako vážnou. Kulturu má ale v gesci ČSSD a podle Babiše tak o osudu Staňka musí rozhodnout sociální demokraté. Samotný ministr po celou dobu za rozhodnutím odvolat ředitele stál.

I v dopise premiérovi Staněk zmínil, že si za všemi rozhodnutími stojí. Ale prý proti němu byla vedena kampaň.

Kalousek: ČSSD se snaží zachránit volby. Fiala: Staněk neuspěl ve funkci

„Počkejte, já ani nevím, že skončil, nicméně ČSSD se snaží zachránit volební výsledek,“ zareagoval bezprostředně šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pan ministr Staněk ve své funkci neuspěl, svoje rozhodnutí nedokázal věrohodně vysvětlit a postavil tak proti sobě značnou část odborné veřejnosti. Jeho demise je logickým vyústěním tohoto selhání,“ zmínil pro Blesk Zprávy šéf ODS Petr Fiala. „Zodpovědnost nesou i Andrej Babiš a Jan Hamáček, kteří ministra Staňka do funkce instalovali. Je to jen další manažerský omyl této vlády,“ dodal.

Reakci poskytla Blesk Zprávám i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), která je se Zemanem na návštěvě Budapešti. „Já z toho nadšená nejsem. My jsme s kolegou Staňkem hodně spolupracovali, protože já mám na starosti cestovní ruch, on památky, takže to pro mě není dobrá zpráva. Mrzí mě to,“ uvedla s tím, že ji zpráva překvapila. Na vládě se situace kolem Staňka podle ní neřešila.

Výborný se raduje: Ministr poškozoval českou kulturu

„Já tuto zprávu vítám, my jako KDU-ČSL jsme vyzvali pana ministra k odchodu včera (úterý, pozn. red.) večer. Je to hlavně skvělá zpráva pro kulturní obec v České republice. Pan ministr Staněk resortu nerozuměl, nezvládal ho řídit a je dobře, že tak učinil, protože dlouhodobě poškozoval kulturu a kulturní obce,“ zaradoval se šéf lidovců Marek Výborný.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 16. května 2019 11:36 )

ministr neustál boj s křiváky CSSD Hamá­ček,zl­odějem­!!žum­pou, svoločí umělecké špíny,­sajraj­tu.Dn­eska je pravidlo pražáku když někdo krade,­lže,pom­louvá,­udáva je to náš člověk

prasatkopepicek ( 15. května 2019 19:49 )

To je mistni picus a u Soukupa si honi lachtana. Proto se tak tesi.

Escaperoom ( 15. května 2019 19:23 )

Souhlas

turbina ( 15. května 2019 19:17 )

Ty se těšíš na Soukupa jako domovní důvěrnice na schůzi KSČ.

hradnisamohonka ( 15. května 2019 19:16 )

Dejte to Faltýnkovi, bude na očích on i jeho levárny a křivárny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa