Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Vláda schválila krajům čtyři miliardy na opravy silnic. Půlku dá Brusel

Autor: ČTK - 
29. dubna 2019
20:45

Vláda v pondělí schválila čtyři miliardy korun krajům na opravy silnic druhých a třetích tříd. Dvě miliardy kraje dostanou z rozpočtové rezervy a Státního fondu dopravní infrastruktury. Další dvě miliardy by měly kraje získat z evropských peněz. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Na poskytnutí peněz se shodli premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na schůzce 18. dubna.

Kraje mají ve své správě 49 tisíc kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Ministerstvo dopravy spravuje dálnice a silnice prvních tříd, těch je asi 7000 kilometrů. Krajům nepatří jen silnice, ale i mosty. Ty jsou mnohdy ve velmi špatném technickém stavu a jejich opravy jsou nákladné. Ze zhruba 15 000 mostů v Česku jich kraje spravují 12 tisíc.

Kraje zároveň požadují systémové řešení. Nechtějí se podle Asociace krajů každý rok na jaře ocitnout v nejistotě, zda peníze od státu dostanou, kdy je dostanou a kolik jich bude. Argumentují, že bez státního příspěvku nemohou opravovat silnice nižších tříd rychlejším tempem.

pupi ( 1. května 2019 17:14 )

Jak ses proboha ty blbečku dostals v Bohnicích k počítači ???

Taurus70 ( 30. dubna 2019 07:15 )

Agfor to sedi ale ta jednoducha telatka masirovana CT to nikdy
nepochopi👍👍👍👍

agfor ( 30. dubna 2019 04:01 )

Tak vidíte, jak jaou v Bruseli na nás hodní. Dají 2 miliardy na opravu
našich silnic. Když to však srovnám se stovkami miliard, které z Česka
putují na konta zahraničních firem, je to jen pakatel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa