Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekordman Ťok končí: Šoférům na D1 se uleví, rýpe opozice. Padne i Nováková a Kněžínek?

Aktualizováno -
8. dubna 2019
16:30
Autor: ČTK, vei, trm - 
8. dubna 2019
11:49

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se rozhodl odejít z vlády. Na konci vládního angažmá se už dohodl s premiérem Andrejem Babišem (ANO), řekl serveru Novinky.cz. Babiš se chce ve středu sejít s prezidentem Milošem Zemanem a jednat s ním o změnách ve vládě. Spekuluje se, že by mohl nahradit i ministryni průmyslu Martu Novákovou nebo ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (oba za ANO).

„Dlouhodobě chci z vlády pryč, už nechci být v politice. Už jsem se na tom dohodl s panem premiérem,“ řekl Ťok serveru. Ťok je nejdéle sloužícím ministrem dopravy, ve funkci je od roku 2014.

„Pan ministr končí na vlastní žádost, dohodli jsme se tak, už byl unavený z těch neustálých útoků médií a politických bojů. Chápu to a děkuju mu za jeho práci. Byl to nejdéle sloužící ministr dopravy, a za tu dobu udělal kus práce. I když se mu ji bohužel nedařilo vždycky úplně mediálně prodat,“ řekl Blesk Zprávám Babiš, který Ťoka za působení na ministerstvu chválí.

Babiš o Ťokovi: Celá země je rozkopaná

„My jsme ten resort zdědili po tradičních stranách ve složité situaci, nestavělo se, stavby nebyly zahájené, musel se řešit nevypověditelný Kapsch. Ale už s nástupem hnutí ANO na ten resort skončila tradiční korupce na celém resortu včetně ŘSD. Ministr Ťok začal stavět, rozkopaná je celá země. Za více než čtyři roky zahájil 263 km nových staveb dálnic a otevřel 127 kilometrů dálničních úseků. Společně jsme transparentně vysoutěžili mýto. Ušetřili jsme 15 miliard korun a ještě asi 25 % rozsahu té služby,“ vypočítává premiér.

„Neutekl jsem z boje – vybojoval jsem ten nejdůležitější boj. Začali jsme stavět. Té práce jsme udělali hodně a teď už si zasloužím odpočinek,“ řekl Ťok při příchodu na jednání vlády.

„Neřekl mi, že chce, abych odešel,“ odpověděl na přímý dotaz, zda chtěl jeho odchod premiér Andrej Babiš. Podporu podle svých slov cítí i u prezidenta. „Pan prezident si myslí, že bych odcházet neměl - to mi jednou řekl,“ doplnil Ťok.

Konec ve Sněmovně si Ťok ještě rozmyslí

Zatím se nerozhodl, jestli se vzdá i poslaneckého mandátu. „Nejdřív si chci odpočinout, to si myslím si zasloužím a pak se něco najde. Že bych měl nějaký další plán, to nemám,“ řekl ministr.

Ministr řekl, že se necítí unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny. „Myslím si, že zrovna firmě Kapsch se hodilo, aby ministr byl slabý, aby dělal to, co je v zájmu této firmy,“ řekl Ťok. Firma Kapsch provozuje v Česku mýtný systém, neuspěla ale v tendru na jeho provozování na dalších deset let.

Kapsch: Nechápeme, proč nás Ťok zatahuje do obhajoby neúspěchů

„Nechápeme, proč ministr Ťok zatahuje společnost Kapsch do obhajoby svých resortních neúspěchů. My jsme pouze upozorňovali veřejnost na fakt, že ministr našel pro daňové poplatníky to nejméně hospodárné řešení budoucnosti mýta. Vyhodil do koše stávající státní mýtný systém v mnohamiliardové hodnotě, který mohl občanům spolehlivě sloužit další desetiletí, ať už provozován jakoukoliv externí firmou nebo státem,“ upozornil mluvčí společnosti Kapsch David Šimoník.

„Provoz stávajícího systému mezi lety 2020 a 2030 by navíc vyšel maximálně na 8,9 miliardy za 10 let, na rozdíl od satelitního mýta od SkyTollu s cenou 10,75 miliardy korun,“ dodal Šimoník.

Se svou prací na ministerstvu je Ťok spokojen. „Mýto je vysoutěženo, tam jsem udělal svoji práci,“ řekl. Za další úspěch označil, že se začaly stavět dálnice. Za hlavní úkol pro svého nástupce označil pokračování ve stavbách a jejich rychlejší přípravu.

Prezident Miloš Zeman přijme premiéra Andreje Babiše (ANO) ve středu ve 13:00. Babiš v neděli nevyloučil možné personální změny ve svém kabinetu. Požádal proto o setkání se Zemanem, se kterým o tom chce mluvit. Premiér řekl, že určité návrhy změn má. Členy vlády jmenuje a odvolává podle ústavy prezident na návrh premiéra.

Nováková a Kněžínek jako další v řadě?

Mezi ohrožené ministry média zařadila i ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou a ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (všichni za ANO). Kněžínek nechtěl o svém možném odchodu z vlády spekulovat. „Personální otázky jsou absolutně v kompetenci pana premiéra a já rozhodně nikdy nebudu spekulovat nad mediálními domněnkami. Osobně si velice vážím šance pracovat v pozici ministra spravedlnosti a budu v ní pracovat s plným nasazením, jako dosud, a to do doby, pokud bude o moje služby zájem a budu mít důvěru premiéra,“ řekl Kněžínek.

Novákovou, která byla v poslední době kritizována za některé své výroky nebo v souvislosti s incidentem, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu, by ve funkci mohl nahradit místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček.

Místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček opakovaně řekl, že ministry za sociální demokracii měnit nehodlá.

Šoférům na D1 se uleví, rýpe opozice

Ťok byl podle opozice neúspěšný a nezvládal svůj resort, po jeho odchodu se uleví řidičům. „Ministr Ťok byl nejdéle sloužícím ministrem dopravy. Ale neúspěšným. Jeho setrvání ve funkci po tak dlouhou dobu lze těžko rozumně vysvětlit. Otázka také je, co vlastně řídil. Kauza kolem Kapsche ukazuje, že o dopravě jednali úplně jiní lidé z ANO,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala. Poukázal přitom na kauzu kolem mýtného systému, kdy bez vědomí Ťoka jednal místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek s provozovatelem systému firmou Kapsch a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Problémy s tendrem na mýto, soustavné kolapsy D1, stav na železnici a dalo by se pokračovat. KDU-ČSL na to opakovaně upozorňovala. Je logické, že ministr, který nezvládá řídit resort, končí. Ale odpovědnost padá i na hlavu Andreje Babiše a jeho personální politiku,“ napsal na twitteru předseda lidovců Marek Výborný.

„Dan Ťok končí a už dlouhodobě prý chtěl z Babišovy vlády pryč. Asi se mu nemůže nikdo divit. Uleví se jeho svědomí i všem řidičům D1,“ uvedl na sociální síti předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Pan premiér prozřel. Dobrá zpráva pro všechny, kteří jezdí na D1, ale zdaleka ne jen pro ně,“ napsal k oznámenému Ťokovu konci předseda STAN Petr Gazdík. Doufá, že s novým ministrem přijdou i činy.

Ťokův nástupce nebude z řad ANO

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který dnes oznámil odchod z funkce, se podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nemá za co stydět. Odvedl podle něj „strašně“ práce včetně kroků proti korupci či transparentního výběru provozovatele mýtného systému. Jméno jeho nástupce a termín Ťokova odchodu odmítl premiér sdělit před jednáním s prezidentem, které je naplánováno na středeční odpoledne. Bez komentáře nechal premiér i dotaz o možných dalších ministrech, kteří by mohli být vystřídáni.

Ťok novinářům před jednáním kabinetu řekl, že k rozhodnutí skončit ho dovedla únava z útoků mířených na něj. Babiš uvedl, že rozhodnutí akceptuje. „Nástupce nebudu komentovat. Platí, co jsem řekl, projednám to s prezidentem a uvidíme,“ uvedl. Později doplnil, že kdyby neměl náhradu, nepůjde za prezidentem. Prozradil pouze, že jeho kandidát není z řad hnutí ANO. 

Ťokovi je podle Babiše třeba poděkovat, po 15 předchozích šéfech resortu dokázal snížit cenu silničních staveb, začít s výstavbou dálnic a transparentně vysoutěžit mýto. „Dali jsme resort do pořádku,“ uvedl Babiš. Poznamenal, že Ťoka chtěl odvolat pouze premiér koaliční vlády ČSSD, ANO a lidovců Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ťok odvedl dobrou práci, korupci v ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) jsme vymítili, kilometr dálnice stojí půlku co dřív,“ vyjmenoval. 

Podívejte se, jak mluvil Ťok minulé pondělí. Svůj odchod tehdy ještě označil za aprílový vtip:

denisa1452 ( 11. dubna 2019 16:58 )

no to je slovo do pranice!

Pepicek1953 ( 9. dubna 2019 12:54 )

že Tˇok končí snad nevadí ale já být Bábiškem tam tam místo něj nominuji FIALU to by byl správný člověk,kritizovat umí a tak by se mohl předvést

qmurq ( 8. dubna 2019 18:28 )

Ťoku děláš jen dobře.

jentakjenkobliha ( 8. dubna 2019 18:25 )

Do Burešovy srandavlády amatérů a vlezdozadků nikdo schopný , slušný a normální stejně nešel ani nepůjde.

qmurq ( 8. dubna 2019 18:24 )

seznamzpravy.cz/clanek/exkluzivne-zuzana-caputova-zive-na-seznamu-69907?dop-ab-variant=8&seq-no= 1&source=hp „Nejsem žádná plastelína.“ Zuzana Čaputová odmítá Ficovu kritiku a vysvětluje, proč je Babiš úspěšný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa