Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

45 tisíc korun učitelům? Plagův plán zběhlíky zpět nenaláká, varuje profesorka

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
12. března 2019
05:20

Je to letitý problém. V Česku začíná být nedostatek nejen lékařů, řemeslníků, ale také kantorů. Ministr školství Robert Plaga chce proto prosadit navýšení platů až na 45 tisíc korun. Podle profesorky Radky Wildové však jde o částku, která tak tak udrží stávající osazenstvo škol, ale zběhlíky z oboru zpátky nenaláká. Na vesnicích a menších městech pak řeší, kdo vlastně bude žáky učit. V Líbeznici proto například zkusili reklamu na učitele. A na Karlovarsku nabízejí budoucím kantorům podmínečná stipendia.

„Současný závazek je 45 tisíc do roku 2021 a dál by to mělo být 130 % průměrné mzdy,“ tvrdí o růstu platů učitelů ministr školství Robert Plaga (ANO). Takový závazek sliboval před volbami také premiér Andrej Babiš a vláda si ho dala také do svého programového prohlášení. Přidáno přitom učitelé i nepedagogičtí pracovníci dostali letos a navyšování peněz má být i v příštím roce. V roce 2020 by mělo jít školám na platy o dalších 15 % víc. Jenže ne vše půjde rovnou na platy. Část peněz má být motivační.

„Je potřeba vytvořit dostatečný prostor pro ředitele, aby měl netarifní prostředky a mohl ocenit toho, kdo dělá něco navíc, učí kvalitně, a motivoval učitele k nadstandardním výkonům pro školu – moje představa je, že zhruba 80 % prostředků, které ředitel dostane na mzdy, tak jsou vázány tarifně a 20 % jsou prostředky, které jsou nadtarifní – to je například třídnictví, ale i osobní příplatky a odměňování, aby si dokázal zavázat a namotivovat klíčové lidi na škole,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Plaga.

Jenže jak vládní ČSSD, tak i komunisté, kteří kabinet tolerují, s takovým návrhem zatím příliš nesouhlasí „Já bych byla ráda, kdyby celá ta částka šla do platových tarifů, protože učitelé mají pořád nízké platové tarify,“ nechala se slyšet bývalá ministryně školství a nynější místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Plaga doufá: Nakonec bude přetlak

S ANO tentokrát alespoň částečně ale souhlasí část opozičních poslanců. „My jsme pro to, aby i určitá část šla do netarifních částí,“ nebrání se návrhu místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Plaga doufá, že navýšení platů udělá z kantorské profese nadstandardně ohodnocenou a podaří se zastavit úbytek učitelů a naopak se přilákají do škol ti noví. „Chceme přilákat a udržet ve školství nejkvalitnější lidi. Doufám, že nakonec vznikne přetlak o učitelské posty,“ věří ministr.

Wildová: Spíš na udržení stávajících kantorů

„To je tak na udržení těch, kteří dnes v tom školství jsou. Nemyslím si, že je to jasná pobídka pro návrat těch, kteří jsou graduovaní pro učitelskou profesi a jsou úplně někde mimo její výkon,“ uvedla k 45tisícové metě ministra Plagy v rozhovoru pro Blesk Zprávy profesorka Radka Wildová z Karlovy Univerzity s tím, že stát bude muset hledat i jiné cesty, jak k učení přilákat nové posily. „Řada lidí ve školách je, ale ví, že budou muset odejít, protože nejsou kvalifikovaní a jsou tam jen na výjimku nebo dočasně,“ dodala.

Podle odhadů Učitelské platformy chybí na základních a středních školách 5000 učitelů a tento počet bude každý rok narůstat o 2700 dalších. Jen na prvních stupních základních škol bude do tří let chybět až 5500 kantorů.

Učitelé se chytli na reklamu

Nedostatek je nejen ve městech, ale především menších obcích. Jednou z nich je například středočeská Líbeznice. V obci staví novou školu a starosta Martin Kupka (ODS) má stále těžkou hlavu z toho, kdo bude žáky učit.

„Tak tak se nám škola daří naplnit,“ řekl Kupka Blesk Zprávám poté, co se vrátil z kontrolního dne na rozestavěné škole. K žákům tu přitom hledali celkem 11 kantorů. Šest na první a pět na druhý stupeň. Obec si musela pomoct reklamou za nemalou částku. „Celkové plnění dosáhne zhruba 100 tisíc korun,“ dodal starosta, který je zároveň také poslancem.

Pro kantory je podle něj motivační kromě peněz mimo jiné také prostředí a atmosféra ve škole. „Učitelé u nás velmi těžce nesli inkluzi. Mnozí dokonce hrozili odchodem, štve je také složitá administrativa, ale i změny ve společnosti, kdy se po kantorech chce, aby nejen vzdělávali, ale mnohdy také vychovávali,“ naráží na nástrahy učitelského povolání starosta.

S ministrem Plagou se shoduje také v tom, že je potřeba dávat kantorům prostor a motivaci pro další vzdělávání. Sám Kupka by stejně jako další starostové uvítal i jiné motivace pro učitele, kteří často dojíždějí – jako například byty. Druhým dechem ale přiznává, že je to spíš nereálné.

„To si zahráváme s ohněm. Stejně tak bychom pak museli byty nabídnout všem zdravotníkům, protože jich je také nedostatek. Troufnu si tvrdit, že na to nemáme sílu, ani možnosti,“ naráží na omezené obecní rozpočty Kupka. Další riziko vidí například i v přístupu už stávajících učitelů, kteří si mnohdy na bydlení v obci vzali hypotéky či jiné půjčky.

Zátěž pro zřizovatele

Finanční injekcí přitom motivuje praktické lékaře na periferiích ministerstvo zdravotnictví. Lékař, který se rozhodne otevřít ordinace v menší obci či městě, kde například praktik chybí, si může přijít až na 250 tisíc korun.

Podobný benefit ale na učitele od ministerstva školství zatím nečeká. „Zřizovatelem základních škol je obec – to, co je role ministerstva, a my se jí nezříkáme, je vytvářet podmínky systémově. Z pohledu státu se budeme snažit nastavit podmínky, aby to bylo lákavé povolání, aby byl dostatek prostředků na mzdy,“ argumentuje ministr Plaga s tím, že největší zátěž k motivaci leží na bedrech především zřizovatelů – u základních škol jsou to především obce.

Nejednota v ANO

Jenže v této otázce nejsou příliš jednotní ani v rámci vládního hnutí ANO. Zatímco Plaga podobné motivační programy odmítá, podle šéfky asociace krajů a hejtmanky Karlovarského kraje Jany Marečkové Vildumetzové by mělo vyjít ministerstvo školám vstříc.

Karlovarský kraj podle hejtmanky motivuje budoucí učitele tím, že mohou získat při studiu krajská vysokoškolská stipendia, „která ročně dosahují výše až 24 tisíc korun, když se zaváží, že po dokončení školy budou působit v našem regionu.“ A peníze dává kraj podle hejtmanky také obcím, ve kterých jsou učitelé, kteří si musí podle zákona dodělat potřebné vzdělání, aby mohli učit i dál.

„To probíhá v rámci spolupráce kraje se Západočeskou univerzitou v Plzni, kraj obcím hradí polovinu nákladů na uvedené vzdělávání učitelů,“ řekla Blesk Zprávám o konkrétní pomoci kraje obcím hejtmanka Vildumetzová. Kraj navíc v současné době také vyjednává s vedením pedagogické fakulty Západočeské univerzity, aby otevřelo své pracoviště také na Karlovarsku, tak aby se učitelé mohli vzdělávat přímo v regionu.

zlymikes ( 13. března 2019 20:17 )

Když to počítám, tak těch 45000 měsíčně je půl melounů za rok. Ovšem pracuje se jen 42 týdnů po 30 hodinách /včetně domácí přípravy/ tak to je nějakých 1260 hodin a kalkulačka říká 540000 děleno 1260 je 430 kaček na hodinu. A proto asi už nejde u školy - /pětitřídky, základní i střední, o VŠ vůbec nemá cenu uvažovat/- během dopoledne parkovat. Všady stojí solidní káry.

janejaneja ( 12. března 2019 08:29 )

A za co 45 tisíc ? Za 3 měsíce prázdnin ?? To si děláte legraci, né ? Ty 3 měsíce bych je nechala na minimální mzdě, když nepracují. Nepracuješ-nedostaneš, to je přeci jasné rovnítko.Nepracuješ 3 měsíce, takže min.mzda, nebo šup na pracák.

PetBuk ( 12. března 2019 06:57 )

Krásná představa,ale proč vždy až od ..,to zavání populismem,jinak si myslím,plošné tarify jsou zlo,vedení školy by mělo hrát velkou roli při stanovení platu učitele!! snad by potom začali všichni pracovat ,dodržovat prac. dobu(ne ve 14hod. prázdná sborovna i kabinety) atd. ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa