Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vyměnil limuzínu za vrtulník. Hrad „mlží“, proč do Lán spěchal

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
3. března 2019
05:00

Vypadalo to nenápadně, ale náhoda to nebyla. Když přijížděl Miloš Zeman na sjezd ČSSD v Hradci Králové, seděl ve své limuzíně na zadním sedadle. Když po svém projevu odjížděl, seděl opět, tak jak jsme zvyklí, vedle řidiče. Jeho cesta totiž nebyla daleká. Na místním letišti na něj čekal vrtulník. Blesk Zprávy zjišťovaly, proč tento způsob cestování a kolik to stálo.

Miloš Zeman přijel sociální demokraty na jejich 41. volební sjezd podle svých slov potěšit. Přivezl jim dáreček v podobě smířlivého projevu a také povzbudivý vzkaz, že ČSSD dostane jeho hlas při volbách do Evropského parlamentu. S tímto vzkazem přijel ale nečekaně na zadním sedadle. Když ale po aplausu odjížděl se sálu, kde se stal v roce 1993 předsedou sociální demokracie, zadní sedačku už vyměnil za místo vedle řidiče.

Ovčáček o důvodech mlží

„Pro nás je lepší a i z bezpečnostního hlediska, když jakákoliv chráněná osoba sedí na zadní sedačce. Pan prezident chce ale jezdit spíš vepředu. Tam sedává především na kratší cesty. Na ty delší už se ale přesouvá na zadní sedačku, kde má více pohodlí,“ řekl Blesk Zprávám jeden z členů prezidentovy ochranky.

Proč Zeman odjížděl z kulturního domu Střelnice na předním sedadle, bylo jasné za pár minut. Na místním letišti totiž na něj čekal vrtulník.

Proč ale Hrad zvolil tento způsob přepravy prezidenta, který mířil na víkend do Lán, nedokázal mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv vysvětlit. „Protože to byl účelný způsob dopravy z Hradce Králové do Lán,“ řekl stroze Ovčáček. Na upřesňující dotaz, zda Zeman spěchal na další program ať už oficiálního, nebo soukromého charakteru a ohledně toho, zda prezidentův vůz odjel z Hradce zpět do Prahy, Ovčáček reagoval pouze tím, že „faktická přesnost je, že zpáteční doprava touto formou byla rozumná a účelná“.

Ani koruna z hradní kasy

Pravý důvod se zřejmě asi ani nedozvíme. Blesk Zprávy zjistily, že prezident nemusí ani sdělovat důvod pro využití armádního vrtulníku. Jasné není ani to, kolik tento způsob dopravy stál. Hrad za něj ale nezaplatil ani korunu.

„Nevím, jak dlouho vrtulník letěl. Letová hodina tohoto stroje stojí okolo 20 tisíc korun,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Veškeré náhrady za let platí ministerstvo obrany.“

Kdy konkrétně vznikl plán, že prezident z Hradce Králové do Lán poletí, mluvčí ministerstva neví. „Jestli si let objednali dřív, nebo až v den potřeby, tuším. Jisté je, že prezident má vždy před ostatními lety přednost,“ dodal mluvčí.

Podle informací Blesk Zpráv v poslední době Zeman armádní vrtulník příliš nevyužívá a létá jednou za dva za tři měsíce. Víc armádní letku využíval třeba prezident Václav Klaus.

„Nejvyšší ústavní činitelé – tedy prezident, předsedové parlamentních komor ani premiér - nemusí uvádět důvod, proč potřebují k přepravě vrtulník. My jsme ze zákona povinní tuto dopravu zajistit,“ doplnil mluvčí Pejšek.

Miloš Zeman tráví víkendy v Lánech pravidelně. Sídlo využívá především k odpočinku. Když je potřeba, tak tu i úřaduje.

 

iFender ( 10. května 2019 06:46 )

Jednou pisou, ze letel helikopterou a podruhe vrtulnikem tak cim teda letel? Nemci psali ,ze pouzil Hubschrauber tak nevim....

bohdan ( 6. března 2019 16:23 )

Petře, Petře bereš něco? Jestli ne. Tak ber!!! Jinak dopadneš blbě.

Kathryn Hart ( 3. března 2019 17:42 )

Zmęczony stałych prób, aby schudnąć? Polecam najlepszy środek na odchudzanie, mi pomogło >>>> www.Takeslim.Com

majojo ( 3. března 2019 17:33 )

Fakt nevím, jestli je ve světě zvykem srát se do toho, čím cestuje prezident. To jsou tak podružné výdaje, že je to fakt dělání biče z hovna. A ano, můj příspěvek obsahuje vulgarity. Autorův primitivně účelové bláboly. P.S. připomeňme využívání služebních vozidel jinými politiky. Například když matinka půjčuje služebního superba synáčkovi nebo novomanželka svému zajíčkovi.

novakalex ( 3. března 2019 16:58 )

Kalousek tu umastěnou ženštinu strčil logikou názoru do kapsy a ten neuvěřitelný rozdíl intelektu byl děsivý. Každopádně úroveň paní ministryne naznačuje, jak to tady dopadne a jak si to, bohužel nejen koblihari, vyberou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa