Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za zubožené psy v množírnách přísné tresty: Poslanci podpořili boj Blesku

Aktualizováno -
12. února 2019
17:25
Autor: Jakub Veinlich - 
12. února 2019
14:31

Chování psů v nevhodných podmínkách má být nově trestným činem až s osmiletou sazbou. A ti, kdo byli za týrání odsouzeni, mají na další chov zvířat zapomenout až na deset let. Nejen to přináší novela trestního zákoníku z dílny TOP 09, kterou poslanci podpořili v úterý v prvním čtení. Na téma množitelů a zubožených psů dlouhodobě upozorňuje projekt Blesk tlapky, který otevřel oči i některým politikům včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová prosadila ve Sněmovně přednostní zařazení tohoto bodu. Novela zavádí nové tresty a vůbec poprvé definuje i takzvané množírny. Co nejrychlejší přijetí zákona, který je namířen proti množírnám, podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Novela přitom „ležela“ ve Sněmovně už tři čtvrtě roku.

„Opakovaně jsem se od června snažila, abychom projednali tento bod – neprošlo to, i díky hlasům ANO,“ upozornila Pekarová ve Sněmovně na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu TOP 09.

Novela, která má postihy za týrání zvířat zpřísnit a s množírnami dost možná skoncovat, leží ve Sněmovně od loňského léta. Podepsalo ji 80 poslanců ze sedmi sněmovních klubů. Jenže od té doby se k ní dolní komora parlamentu nedostala… Až tedy do úterního odpoledne.

Video  Epicentrum: Na majitele množíren je právo krátké, musíme přitvrdit, říká Pospíšil.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pekarové se podařilo novelu zákona zařadit na plénum Sněmovny. Týrání bezbranných zvířat odsuzovali ve Sněmovně všichni vystupující poslanci, někteří ale upozorňovali na úskalí předkládaných paragrafů. 

„Děkuji vládě, že dala neutrální stanovisko. U opozičních návrhů to nebývá zvykem. Ale je to věc, která hýbe společností natolik, že to ani jinak nešlo,“ vystoupil ve Sněmovně studující právník Dominik Feri (TOP 09).

Benda (ODS): To jsou tresty jak za pohlavní zneužití

„Ten návrh zákona má jisté nedostatky. A tím neříkám, že bych schvaloval týrání zvířat nebo chov zvířat v nevhodných chovech,“ zpochybňoval předkládaný zákon poslanec ODS Marek Benda. „To, co je nám předkládáno, není jen jednoduchoučké týrání zvířat a postihování týrání zvířat,“ pokračoval ve své řeči. Vadí mu například výše trestů, které by nově zákon za týrání zvířat stanovil.

„Osm let je za pohlavní zneužití a tady řekneme, že za pytláctví ve vyšším rozsahu je 2 až 8 let?“ zhrozil se Benda, mimo jiné nejdéle sloužící poslanec ve Sněmovně. „Textově je tento zákon také sporný,“ upozornil na chyby v předkládaném textu.

Zákonodárce z řad ODS zpochybňoval i paragraf, který mluví o chovu zvířat v nevhodných podmínkách. „Co se tím přesně myslí?“ udivoval se nad tím, že například ochránci zvířat mají přísnější pohled na věc než ostatní. „Stanou se tady z toho velké právní bitvy,“ varoval Benda kolegy ve Sněmovně.

Klaus ml. (ODS): Nestyďte se za Blesk

Pekarová  mimo jiné upozornila na překvapivé stanovisko předsedy vlády Andreje Babiše (ANO), který v pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére zpřísnění pro chovatele a majitele množíren podpořil. Zvířata by tak konečně neměla žít v nedůstojných podmínkách a množení psů by nemělo být výnosným byznysem.

„Vzhledem k tomu, že si pan premiér minulý týden všiml, že je třeba řešit týrání zvířat a že je Česká republika tzv. množírnou Evropy, věřím, že tentokrát budou poslanci hnutí ANO hlasovat pro zařazení našeho návrhu novely trestního zákona na pořad této schůze,“ vyzvala místopředsedkyně TOP 09 Babiše a jeho hnutí ANO, aby se navrhované změny konečně začaly ve Sněmovně projednávat.

Inspirace politiků v deníku Blesk, který rozjel projekt proti množírnám Blesk tlapky, si všiml také poslanec ODS Václav Klaus mladší. Vyzval své kolegy, aby se za to nestyděli. „Nestyďte se a nenoste jen pseudointelektuální plátky, když vás Blesk takto inspiruje,“ nabádal Klaus poslance. I on má ale k zákonu drobné připomínky. „Přikláněl bych se k tomu tomuto zákonu ještě věnovat pozornost,“ zmínil. 

„Není to nějaká objednávka nejmenovaných novin, ale měli bychom se tím zabývat už dávno,“ vyzývala poslance Kateřina Valachová z ČSSD, která také upozornila, že projednávanou novelu mají doprovodit ještě další zákony, které mají jasně definovat další pravidla pro chov zvířat a zacházení s nimi.

Evidence všech chovných fen

Stanovit by se měl maximální počet pro odběr štěňat. Zavést evidenční list štěněte, vymezit kompetence veterinární správy, číslování fen nebo evidence všech fen u všech chovatelů.

„Přimlouval bych se za zdravý rozum a určitou opatrnost,“ bránil se přijetí zákona bývalý jihočeský hejtman, poslanec ODS Jan Zahradník. „Každé období mezi jarem a létem dochází k sečení luk a tam dojde k zabití mnoha mláďat, která se právě narodila.“ Upozornil na sporný bod, podle kterého by mohli být vystaveni trestům zemědělci, kteří by při sečení mláďata omylem usmrtili.  

„Nevystavujme zemědělce určitému nebezpečí, které se stane i nevědomky,“ apeloval Zahradník na poslance před tím, než o dalším osudu zákona rozhodovali.

Novela nakonec dostala šanci. Poslanci ji poslali k projednání do ústavně-právního výboru a zemědělského výboru. Na doporučení Marka Bendy ji mohou poslanci projednávat o 20 dní déle.

Ve hře je i vládní veterinární novela

„Teď, cestou do studia, jsem volal a žádal jsem ho (šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka – pozn. red.), aby projednání zákona o množírnách prioritně zařadil na program schůze,“ řekl Babiš na začátku února ve studiu Blesku.

Stejně jako Babiš i Faltýnek je dnes ale na dovolené. O pár dní později premiér Blesku řekl, že na přelomu února a března půjde do připomínkového řízení také novela veterinárního zákona, která má s množírnami skoncovat. Pokud vše půjde podle plánu, zákon by mohl platit od příštího roku – tedy od 1. ledna 2020.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozorňuje ve Sněmovně na to, kolikrát hnutí ANO nechtělo v minulosti projednávat zákon na postihování množíren psů a týrání zvířat (12. 2. 2019). Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozorňuje ve Sněmovně na to, kolikrát hnutí ANO nechtělo v minulosti projednávat zákon na postihování množíren psů a týrání zvířat (12. 2. 2019). | TOP 09/ Blesk Zprávy

Babiš slíbil, že ve Sněmovně skutečně spojí síly s opozicí tak, aby se alespoň rámcové změny stihly projednat. „Ve Sněmovně je návrh novely trestního zákona, kterou podepsali zástupci sedmi klubů včetně dvaceti našich poslanců. My to podporujeme a jako hnutí ANO se na příští schůzi zasadíme, aby to bylo projednáno. Jenže to neřeší celou situaci, my musíme záležitost řešit systémově. Je tady návrh novely veterinárního zákona, kde chceme projednat systémové změny,“ řekl Babiš Blesk Zprávám.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (59, za ČSSD) už dostal od svého šéfa za úkol změnu připravit. Poslanec Roman Kubíček z Babišova hnutí ve Sněmovně těsně před zahájením schůze řekl, že i hnutí ANO podpoří projednávání novely trestního zákona. Obě normy by se později měly spojit. 

„Současným spojením těchto zákonů vytvoříme dobrou věc,“ okomentoval prospěšnost obou norem Kubíček, který je zároveň místopředsedou poslaneckého klubu hnutí ANO. 

„Určité úpravy jsme udělali už před třemi a půl lety, které zpřísnily podmínky pro chovatele psů, zavedli jsme registr chovatelů, tak aby ten, kdo si kupuje štěňata, mohl ověřit, zda je to registrovaný chovatel,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Lidovci jsou připraveni ve Sněmovně podpořit novelu trestního zákona, kterou předkládá TOP 09, ale chtějí si také zároveň počkat na zákon z dílny ministra Tomana, který má ambici zvýšit ochranu zvířat proti týrání, z hlediska odborného. „Ty věci se mohou vhodně doplňovat, nemusí to být jen o tom, kdo vyhraje,“ dodal Jurečka.

Tohle připravuje vláda: Novela veterinárního zákona

  • Chovatelé psů budou muset získat povolení a licenci na provoz své činnosti.
  • V plánu je zavedení registru, do kterého by se museli chovatelé přihlásit. Nyní se musí evidovat ten, kdo chová pět a více fen. Toto číslo by se mělo snížit.
  • Vláda chce také větší kompetence pro veterináře a vyřešit jejich součinnost s policií a obcemi. Konkrétní podoba se teprve připravuje.
  • Pomoci má povinné čipování psů, které pomůže v dohledání majitelů a umožní i kontroly při prodeji psů.

Tohle je ve Sněmovně: Novela trestního zákoníku

  • Na množírny současné zákony nepamatují, proto návrh zavádí termín chování zvířat v nevhodných podmínkách, za což by hrozilo odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky nebo zákaz chovu zvířat.
  • Za provozování množíren ve velkém, případně i v rámci mezinárodní organizované skupiny, pak novela navrhuje tresty se sazbou pět až deset let.
  • U týrání „zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem“ by nově pachateli hrozily nejméně dva roky místo současných nejnižších šesti měsíců.
  • Za usmrcení nebo způsobení trvalých následků zvířeti by pak soudy mohly »napařit« až osmileté vězení.

halba ( 13. února 2019 18:20 )

A co takhle houf kraliku jednom kocu?Nevykydano a drou si usi o strop.

koumak_z_prahy ( 12. února 2019 21:15 )

Ty jsi ukazkovej debil

zada ( 12. února 2019 19:27 )

„Každé období mezi jarem a létem dochází k sečení luk a tam dojde k zabití mnoha mláďat, která se právě narodila.“ Upozornil na sporný bod, podle kterého by mohli být vystaveni trestům zemědělci, kteří by při sečení mláďata omylem usmrtili. „Nevystavujme zemědělce určitému nebezpečí, které se stane i nevědomky,“ V roce 1990 poslanci projednávali, že každý traktor při sečení trávy bude mít senzor na zjištění ležících mláďat nebo zvěře v trávě a obilí!!! Píše se rok 2019 a ukažte m i jeden traktor v čechách který to má!!! 30 let sečenou trávu i s mláďaty srnek!!! To už je taky zločin, když nejsou schopni si namontovat techniku na traktory a sekačky!!! 30 lete o tom jen žvaní a nechají zabíjet mláďata. Kruci poslanci ujž fakt hejbněnte zadelí!!!! A taky se podívejte na tu ČT co nám vymejvá mozkky, a hospodaří s našimi penězi!!! Platit poplatky do černé díry se nám opravdu nechce!!!!

ki33 ( 12. února 2019 19:08 )

Poslanci - vy nevládnete svoji mocí. Vy vládnete díky nám, díky lidem. Takže kur.va už konečně začněte něco dělat. Za množírny velké tresty. Slíbili jste monitorování na jatkách - ty.vo.le, kde to je?? Vy jste toho naslibovali. Kur.va. To zase mám vztek.

kritick ( 12. února 2019 19:02 )

Já bych se strašně, ale strašně přimlouval za to, aby tzv. zoofilové, kteří milují psy, kočky, krávy, koně, prasata, sarančata, krysy, myši, hady, dinosaury, ploštice, šváby, tchoře, ptakopysky, ropuchy, želvy, lemury, prostě cokoliv, co není lidské, se se stejnou vervou, nenávistí, tvrdostí a sluníčkářskými kecy o lásce, zasazovali o to, aby se týraným dětem, zneužívaným dětem, sirotkům, invalidům, či zabaveným dětem v Norsku nedělo příkoří větší, než těmto jejich "miláčkům"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa