Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš má za střet zájmů zaplatit pokutu 200 tisíc. Černošický úřad ho rozzuřil

Aktualizováno -
6. února 2019
07:25
Autor: ČTK, simao - 
5. února 2019
11:53

Černošický úřad uložil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) za přestupek v podobě střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun. Tvrdí to aspoň středeční deník Právo s odvoláním na svůj zdroj. Jisté je, že premiérovi právníci podali proti rozhodnutí úřadu už v úterý odvolání. A sám Babiš v prohlášením zaslaném Blesk Zprávám následně uvedl, že jde o „šaškárnu“, chová se prý podle schváleného zákona o střetu zájmů - tedy „Lex Babiš“. Premiér rovněž zopakoval, že případ vnímá jako pokus vytlačit ho z politiky.

Městský úřad v Černošicích u Prahy vydal rozhodnutí kvůli údajnému přestupku proti zákonu o střetu zájmů před týdnem. Výsledek nezveřejnil. Z Babišovy následné reakce bylo zřejmé, že stanovisko bylo v jeho neprospěch. Řekl, že se odvolá. Dosud se k tomu odmítal vyjádřit.

Premiér odmítl to komentovat i po pondělním jednání vlády, kdy popřel, že by k tomu sám měl vydávat jakýkoli dokument. „Já určitě nic vydávat nebudu, řeší to právníci, já k tomu nemám co říct,“ řekl v pondělí odpoledne Babiš.

Premiér: Chovám se podle lex Babiš

V úterý premiér zopakoval, že nemá potřebu případ komentovat. „Moji právní zástupci mě informovali, že se mým jménem odvolali proti rozhodnutí Městského úřadu v Černošicích. Upřímně, celé mi to připadá absurdní. A vůbec nechápu, jak se k takové šaškárně řízené nevládní a neziskovou organizací Trancparency international mohli vůbec úředníci propůjčit. Šéf TI se mnou vede osobní válku,“ uvedl v úterý Babiš v prohlášení zaslaném Blesk Zprávám.

„Já se od začátku chovám přesně podle zákona lex Babiš, který Sněmovna přijala jen kvůli mně. A nechápu, jak úředník z Černošic dospěl k tomu, že to může byť jen zpochybnit,“ dodal  Babiš.

Úřad vede s premiérem správní řízení kvůli údajnému spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů. Lhůta pro odvolání měla vypršet právě dnes 5. února. Babiš čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Tvrdí, že tím dostál povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Video  Babiš o nemocném synovi, „neviditelných“ sypačích i obědech zdarma: Celý záznam  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Černošická radnice je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. „Rozhodně s tím nesouhlasím. Je to zpolitizované. Určitě se odvolám, a když to bude nutné, budu se i soudit u správního soudu,“ napsal minulý týden Babiš ČTK v SMS zprávě. „Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ dodal.

Úřad má 30 dní na posouzení odvolání

Odvolání má odkladný účinek. Podle černošické radnice bylo Babišovo odvolání včasné a přípustné, úřad má 30 dnů na jeho posouzení. Měl by vyhodnotit, zda obsahuje nové skutečnosti nebo důkazy, jimiž by se musel zabývat. Pokud nenastane důvod pro zastavení řízení či změnu nebo zrušení rozhodnutí, předá městský úřad spis společně se svým stanoviskem odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad. Středočeskou hejtmankou je Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO.

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub uvedl, že žádný dokument ohledně rozhodnutí černošické radnice kvůli střetu zájmů k dnešnímu dni na krajský úřad nedorazil. „Stane-li se tak, bude jej řešit věcně příslušný odbor, do jehož kompetence bude vyřízení odvolání v dané záležitosti spadat,“ dodal. Krajský úřad může rozhodnutí zrušit, potvrdit, nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání. Správní řízení je na rozdíl od soudního neveřejné. Rozhodnutí je možné kvůli ochraně zveřejnit až po nabytí právní moci.

Pokud by se Babiš do 5. února neodvolal, stal by se verdikt 6. února pravomocným a úřad by o něm mohl informovat. Premiér se však dle svých úterních slov odvolal – černošický úřad proto předá spis odvolacímu orgánu, kterým je středočeský krajský úřad. Ten může rozhodnutí zrušit, potvrdit nebo vrátit do Černošic k dalšímu projednání.

Na rozdíl od soudního řízení je správní řízení neveřejné. U řízení, které se týká veřejné činnosti veřejného funkcionáře, lze vzhledem k současným zákonným úpravám zveřejnit informaci o rozhodnutí, ale kvůli ochraně osobních údajů podle speciálního zákona až po nabytí právní moci.

turbina ( 6. února 2019 18:09 )

jusa: Ví tvoje okolí co jsi za hloupá slepice ?

cezar8 ( 6. února 2019 16:38 )

Není dne, aby v mediích někdo nehodil špínu na Babiše. Nikdy ale takový inteligent nenapíše jak by si to představoval. Kde jsou ty úžasné fabriky, OKD atd. Za to všechno může Babiš?

cezar8 ( 6. února 2019 16:29 )

junkiexl - vy jste ale hlupák a závistivec, nikdy jste nic nepochopil a nedokázal, měl byste si vzít mustr s Babiše a něco v životě dokázat a ne plácat nesmysly. Apropos, s tím "Burešem" už jste trapný, zkuste vymyslet něco nového....

jentakjenkobliha ( 6. února 2019 15:57 )

jusa: Máš pravdu, takový vypatlaný magor jako ty bych opravdu nechtěl být, bez urážky.

jentakjenkobliha ( 6. února 2019 15:42 )

jusa: Jestli umíš opravdu číst, tak klobouk dolů , ale to nemění nic na tom že vygumovaná a pomatená stará bréca, celá jentakjen. Jste sestry ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa