Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Senát chce snížit spotřební daň na lahvové pivo o 6 haléřů. Schillerová je proti

Autor: ČTK - 
30. ledna 2019
19:09

Senát doporučil snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo na deset procent už nyní daňovým balíčkem. Vláda s tím počítá až v novele o elektronické evidenci tržeb (EET), kterou projednává Sněmovna. Spotřební daň na lahvové pivo dnes horní komora doporučila snížit o šest haléřů na litr. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to odmítla. Sněmovna, které se daňové změny vrátí k novému projednání, může Senát přehlasovat.

Přes nesouhlasné stanovisko Schillerové senátoři schválili také návrh, podle něhož by nižší sazba DPH na teplo měla být zavedena už od letošního července, nikoli až od příštího roku. Senátoři také doporučili na čtyři měsíce prodloužit lhůtu pro podání elektronického daňového přiznání.

Šéf senátorů za ODS Miloš Vystrčil odpor ministryně Schillerové komentoval slovy: „Paní ministryně financí nám právě vážně sdělila, že snížením spotřební daně na lahvové pivo o cca 6, slovy šest haléřů na litr se zásadně zvýší dostupnost lahvového piva.“

Snížení DPH na vybrané služby včetně stravování, podávání nápojů, kadeřnictví, úklidu, oprav oděvů, obuvi nebo jízdních kol má za cíl kompenzovat právě náklady spojené s plánovanými dalšími vlnami EET. Lhůtu pro podání elektronického daňového přiznání senátoři navrhli prodloužit o jeden měsíc. V letošním roce je termín pro podání přiznání daně z příjmu pro fyzické osoby 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce 1. července. 

Ministryně uvedla, že se této úpravě nebrání, chtěla by ji ale zavést po řádné diskusi až připravovaným vládním návrhem. Vládní daňový balíček mění celkem deset zákonů týkajících se daní. Zavádí zdanění zahřívaného tabáku spotřební daní, zvyšuje limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony. Snižuje sazbu daně z přidané hodnoty na dodávky tepla a chladu z dosavadních patnácti na deset procent.

Balíček obsahuje také změnu zákona o celní správě, která umožní celníkům, aby při kontrole hazardu a dodržování elektronické evidence tržeb používali krycí doklady. Obcím a dalším samosprávám balíček rozšiřuje možnost získat odpočet na dani z přidané hodnoty, kterou zaplatily například při budování infrastruktury. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa