Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Grebeníčkovu knihu jsem nekřtil, tvrdí ministr Staněk. „Nebezpečný h*jzl,“ ulevil si Topolánek

Aktualizováno -
27. prosince 2018
14:35
Autor: FiM - 
26. prosince 2018
15:15

V době, kdy česká politická scéna znovu řeší církevní restituce a diskutuje se o plánu finanční náhrady vyplácené církvím danit, vyšla nová kniha bývalého předsedy českých komunistů Miroslava Grebeníčka (KSČM), ve které se tvrdě opírá do církví. Kritice za to, že měl tuto knihu pokřtít, čelí současný ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), který spolu s komunisty aktivně vyzývá ke zdanění finančních náhrad za církevní restituce. Staněk však tvrdí, že knihu nekřtil. Pouze pronesl obecnou řeč.

V době, kdy česká politická scéna znovu řeší církevní restituce a diskutuje se o plánu finanční náhrady vyplácené církvím danit, vyšla nová kniha bývalého předsedy českých komunistů Miroslava Grebeníčka (KSČM), ve které se tvrdě opírá do církví. Dílo s názvem Ve znamení kříže pokřtil ještě před vánočními svátky současný ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Staněk: Knihu jsem nekřtil

Ministr to v čtvrtečním vyjádření na Twitteru popřel. „Musím kategoricky popřít informaci, že jsem křtil knihu pana Grebeníčka. Dne 20. 12. jsem se v PS P ČR zúčastnil vánočního setkání poslaneckého klubu KSČM, což je naprosto standardní záležitost. Součástí setkání byla reprezentace knihy,“ napsal Staněk k prezentaci Grebeníčkovy knihy.

„Knihu jsem nekřtil, pouze jsem směrem k autorovi a zúčastněným pronesl pár vět s obecným konstatováním, že žijeme v demokratické společnosti, v níž můžeme vyjadřovat různé názory. Knihu, její obsah či úhel pohledu jsem nehodnotil,“ tvrdí dále.

Exministr Herman: Stydím se za něj

Do Staňka se už ostře pouštějí lidé na sociálních sítích. „O Staňkovi jsem doteď věděl jen to, že jeho náměstek produkuje záchodovou poezii. Už vím víc. Staněk je nebezpečný hajzl,“ napsal na Twitteru ostře expremiér Mirek Topolánek, který měl na křtu své knihy Hlavně se neposrat mj. někdejšího vládního parťáka Miroslava Kalouska (TOP 09) či exministra dopravy Martina Římana. 

Předchůdce Daniel Herman (KDU-ČSL) pro změnu napsal, že se za ministra kultury stydí.

Herman Staňka za účast na křtu knihy odsoudil na svém Twitteru: „Stydím se za současného ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD)! Tím, že tzv. „pokřtil“ Grebeníčkovu knihu o církevních restitucích, překročil všechny meze. Je mi líto, že v Nostickém paláci zasedl člověk, který neváhá aktivně podporovat komunistické lži.“

Staněk na akci podle iDnes.cz prohlásil, že „jednou z hlavních hodnot dnešní doby je možnost nahlížet na věci z různých úhlů pohledu. Chtěl bych popřát autorovi, aby ta kniha, která půjde mezi veřejnost, přinesla pohled na téma, na problém, o kterém se dnes poměrně intenzivně diskutuje. Aby to byl pohled, který ukáže i jiný úhel pohledu, protože jen tím, že můžeme konfrontovat různé úhly pohledu a různé názory, můžeme se pokusit dobrat k pravdě.“

KDU-ČSL, za níž byl Herman ministrem kultury v minulé vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), se vždy stavěla proti jakýmkoliv změnám ve schváleném plánu vyrovnávání státu s církvemi.

Zdanění církevních náhrad se za současné menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) podporované právě komunisty přiblížilo. Zákon mají na stole poslanci, prošel druhým čtením. Pokud by zákonodárným kolečkem prošel, chce se opozice obrátit na Ústavní soud.

Grebeníček: Jsme nejméně zbožným státem světa

Grebeníček v knize tvrdí, že v České republice probíhá vlastnický převrat a církev je podle něj tou, která je jeho součástí.

„Dokud bylo křesťanství pronásledovaným hnutím, většina jeho duchovních hlásala jednoduché, srozumitelné a svým způsobem i silné poselství svobody, jež v římském světě oslovovalo značné množství lidí. Avšak spojením církve a říše se křesťanství dramaticky změnilo,“ napsal podle serveru iDnes.cz na jiném místě své knihy někdejší šéf KSČM, nyní už pouze řadový poslanec KSČM.

Grebeníček nešetří kritikou na současné církevní uspořádání a vztah mezi věřícími a církevními organizacemi.

Českou republiku komunistický poslanec pokládá za zemi, jejíž obyvatelé mají k víře nejvíce chladný vztah, dokonce dle iDnes.cz Grebeníček v knize uvádí, že naše země je nejméně zbožným státem světa. „Největší náboženské revolty byly v historii spojeny právě s odporem proti církevnímu kupčení,“ napsal podle iDnes.cz Grebeníček ve své knize.

blamal ( 9. ledna 2019 10:36 )

Srpáči zas.ranej, táhni do gulagu, haj.zle rudá.

willi48 ( 30. prosince 2018 16:12 )

Veřejně se hlásit ke gaunerům v čele tohoto státu a v čele zločinecké samozvané organizace zvané církev není rozhodně projevem elementárního vkusu. Ale jak myslíš, chlapče potrhlý .

willi48 ( 30. prosince 2018 08:48 )

Grebeníčku, to byl výborný marketingový tah. A jsem přesvědčen, že tě to nestálo ani korunu. Blbost těch uřvaných Herrmannů, Topolů, černop.delníků je totiž bezbřehá. Už jsem si tvoji knihu objednal. Ne z lásky k rodné straně, ale abych si potvrdil svůj odmítavý postoj ke zločinecké církvi.

pavel11 ( 28. prosince 2018 08:23 )

neskutečný hajzl si ulevil ještě větší hajzl,tunelář,zloděj,kmotr Topolánek chudák Dalík sedí za humus Topolánka

PPP150W ( 27. prosince 2018 18:52 )

Co se týče těch válek, tak obvykle s nimi v Evropě začali Němci. A co se týče inkvizice, tak ta byla zrušena v první polovině devatenáctého století a její oběti na životech se ani zdaleka nepřiblížily obětem ve válkách, vyvolaných právě Němci, stejně jako ztrátám na majetku, her Satanas. Škoda, že jste ji neochutnal na vlastní krupón. Měl jste velké štěstí, že jste se narodil Němce na začátku války.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa