Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec kamionů v levém pruhu dálnice? Sporný zákaz už dorazil do Sněmovny

Autor: ČTK, kal - 
23. prosince 2018
09:15

Ve Sněmovně už je návrh, podle kterého by řidiči nákladních automobilů a kamionů nesměli jezdit na dálnicích v levém jízdním pruhu. Úprava by podle novely skupiny poslanců ANO, KSČM a ČSSD platila v pracovní dny od šesti do 22 hodin. Dopravci ale už dříve plány na takový zákaz ostře odmítli.

Restrikce by se podle předlohy vztahovala na řidiče nákladních automobilů nad 3,5 tuny a jízdních souprav delších než sedm metrů. Předkladatelé tvrdí, že by na dálnicích zvýšila plynulost a bezpečnost provozu.

V zákonu by zároveň zůstalo ustanovení, podle něhož nákladní automobily a kamiony nesmějí na dálnici předjíždět jiné vozidlo, pokud k tomu nemají dostatečnou rychlost, aby manévrem neomezily ostatní auta. Úpravu řidiči ale podle autorů novely nerespektují, protože je neurčitá. Ponechává na předjíždějících řidičích posouzení, zda jedou dostatečně rychle, uvedli.

Po kolapsu na D1 mluvil o zákazu Ťok i komunisté

O možném zákazu jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích mluvil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), ale také poslanci KSČM, už minulý týden v souvislosti s kolapsem na modernizovaném úseku D1 na Vysočině. Podle silničních dopravců by ale úřady měly takovým situacím předcházet preventivní údržbou a postižené úseky při dopravní kalamitě případně uzavřít.

Navrhovaný zákaz by podle dopravců kolapsům provozu nezamezil. V případě nutnosti by ale bylo možné tuto restrikci vynucovat dopravními značkami.

Předlohu skupiny poslanců posoudí před projednáváním v zákonodárných sborech vláda. Předkladatelé navrhli, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení a byla účinná hned po případném přijetí, tedy vyhlášením ve Sbírce zákonů ČR.

marmat ( 23. prosince 2018 15:54 )

Kontroly na silnicích jsou NAPROSTÁ vyjímka.....kohokoliv, natož kamionů

marmat ( 23. prosince 2018 15:51 )

Prakticky NENÍ DNE, bez bouračky kamionů!!! A pokud možno tzv. NAŠTORC.....to, co si zde dovolují, tak v Německu ani ve divokým snu !!! Taky jízdy o víkendech....jak přejedete do Rakouska uvědomíte si, že tady se těm firmám EVENT. pokuta vyplatí !!!

žanyn ( 23. prosince 2018 13:05 )

Vagony patří na železnice a ne na silnice. A většina těch dnešních kamionů už těmi vagony dávno jsou.

montevideo ( 23. prosince 2018 13:04 )

Ucpaný bude jen pruh, kde budou kamiony moci jezdit. A ty ať se tam třeba po....

Xeen ( 23. prosince 2018 12:43 )

Horší dálnici než je D1 jsem v celé Evropě od Ruska po Portugalsko, od Norska po Turecko zažil jen jednou - v Srbsku. Ale to bylo těsně po "humanitárním" bombardování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa